Most & Itt

Két üzenet Obamának

Fodor Gábor levele Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke levelet írt Amerika frissen beiktatott elnökének. Üdvözölte a jeles nap alkalmából és a többi...
Fodor Gábor levele

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke levelet írt Amerika frissen beiktatott elnökének. Üdvözölte a jeles nap alkalmából és a többi között ezt írta: 
„Ön inspirációt ad valamennyiünk számára, akik hiszünk a toleranciában és az esélyegyenlőségben, és abban, hogy az egyén vallása, származása vagy bőrszíne nem válhat annak akadályává, hogy akár a Köztársaság választott vezetőjévé válhasson.
Sok sikert kívánok Önnek és családjának a jövőbeni hatalmas feladatok megoldásában.”


Birtokunkba jutott a levél többi, nem a nyilvánosság számára írt része. A teljesség igénye nélkül most ebből idézünk:

Tisztelt Obama úr,

nem tudom, hallott-e már rólunk: egy magyarországi politikai párt vagyunk, úgy hívnak bennünket, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége. Húsz éve vagyunk a politikában, van elég tapasztalatunk ezen a téren, Ön viszont, amint arról a sajtóból értesültem, most először lett elnök. 
Én már egy ideje elnök vagyok, ezért, mint Önhöz képest tapasztalt, sokat megélt politikus, engedje meg, hogy felajánljam a szabad demokraták segítségét Ön és országa számára. Ön talán azt gondolja, hogy a világ vezető hatalma nem szorul rá a mi segítségünkre, ám ez csak nézőpont kérdése, 
Ezért jelezni szeretném Elnök úrnak, hogy mi, liberálisok, bármikor készek vagyunk az Önök segítségére sietni. Utánanéztem, és bebizonyosodott a számomra, hogy Ön az Egyesült Államok első színesbőrű – Önöknél szemérmesen úgy mondják: afroamerikai – elnöke. Tudom, hogy Ön ebből kifolyólag hátrányos helyzetűnek mondható Amerikában, ezért ha bármikor úgy érzi, hogy bőrszínéből, vagy vallási meggyőződéséből fakadóan hátrányos megkülönböztetés éri – nem szolgálják ki a boltban, durván beszélnek Önnel a buszon az ellenőrök, nem engedik be egy szórakozóhelyre, stb. - kérem, jelezze ezt nekünk. Mi, szabaddemokraták, ígérem, minden ilyen disszonáns esetben hallatni fogjuk a hangunkat.
Amennyiben – politikai tapasztalatlansága okán - pártszervezési segítségre lenne szüksége, örömmel ajánlhatom Önnek kiváló, a témában igen jártas munkatársaimat. Kóka János, vagy teszem azt Horn Gábor bármekkora pártból képes kis, jelentéktelen politikai tömörülést varázsolni - ez nekik úgyszólván semmibe sem kerül, így pénzt sem kérünk ezért a szolgáltatásért: fogadja ezt tőlünk egy nagy hagyományokkal bíró, ám manapság sokak szemében jelentéktelennek látszó közép-európai liberális párt ajándékaként.
Amennyiben Önt netán zavarná a beiktatása idején tapasztalt ünneplés és nyomasztaná a túlzott népszerűség, ebben is van tapasztalatunk, hogyan kell az ilyen jellegű problémákat kezelni. Büszkén állíthatom, nekünk már régóta nincsenek ilyen jellegű gondjaink, nem nyomaszt bennünket a népszerűség, és nem parázunk azon, hogy meg tudjunk felelni a velünk szemben támasztott túlzott várakozásoknak.
Ha netán az amerikai nemzet megosztásán törné a fejét, ebben is tudunk tanácsot adni. Pártunk az összes magyarországi párttal kapcsolatban van, amennyiben a mi, saját erőnk kevésnek bizonyulna, máshonnan is tudunk segítséget hívni.

Tisztelettel, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke

Orbán Viktor azt üzente

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke németországi portyája egyik állomáshelyéről üzent Barack Obamának, az Egyesült Államok most hivatalba lépett elnökének. A többi között ilyeneket: „Azt várjuk az új amerikai elnöktől, hogy Európát egyenrangú félként kezelje" És még: „Sürgősen magunk mögött kell hagyni azt az érzésvilágot, azokat a rossz ízű megjegyzéseket, amelyeket az előző amerikai kormányzat terjesztett el a világon". Ez utóbbiak sorában említette azokat a megjegyzéseket, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van, vagy hogy be lehet állni mögénk, s velünk együtt lehet harcolni, vagy ki lehet maradni, de annak rossz vége lesz".

Az üzenetnek volt egy másik, mondhatni titkos záradéka, melyet időt, s fáradságot nem kímélve megszereztünk. Íme:

Tisztelt Obama úr!
Ön, mint fekete ember, bizonyára számos dakota mondást ismer, ezért ezek közlésétől most megkímélném Önt. Csak egyet említek, azt is csupán a tisztánlátás és a miheztartás végett: a haza nem lehet ellenzékben! Ez a mondás a politika nyelvére fordítva azt jelenti, hogy nálunk, a magyar emberek nagyon szeretnék, ha Önök ott Amerikában leszállnának végre a magas lóról, és egyenrangú partnerként kezelnének bennünket.
Ha nem is mind a tízmilliót, de legalább engem. Mert az elmúlt években több alkalommal is jártam az Önök országában, és bár megvallom, sok minden tetszett –, láttam egy filmet, egész jó volt – ám alapjában véve azt kellett tapasztalnom, hogy az Önök vezetői kerültek engem. Mindenféle kifogásokra hivatkozva mondták le a velem való találkozásokat, még Schwarzenegerrel – jó, ha tőlem tudja, hogy mi itt Magyarországon viccesen csak svájci négernek hívjuk, – is csak egy fotó erejéig tudtam összeállni. A stábja utóbb azért is kért húsz dollárt – állítólag ennyi a tarifa, ennyiért fényképezkedik bárkivel az utcán.
Nos, szeretném Önt megnyugtatni, hogy részünkről nincs akadálya, hogy rendezzük a kapcsolatainkat. Amennyiben Ön záros határidőn belül hajlandó fogadni engem – valamint néhány közös fotó erejéig pózolni a társaságomban – akkor 2010 után, amikor a jelek szerint ismét mi fogjuk kormányozni Magyarországot, az amerikai emberek számíthatnak a magyar emberek szimpátiájára és segítőkészségére.
Ajánlatunk, amint Ön is beláthatja, önzetlen és nagyvonalú, ugyanakkor, gondolom, ez érthető, nekünk is lenne néhány kérésünk Önök felé. Tudom, elnöksége első napjaiban különösen sok dolga lesz, de felhívnám figyelmét, hogy a Fidesz Polgári Párt és Szövetség az irántunk megnyilvánuló baráti gesztusnak tekintené, ha Ön időt szakítana arra, hogy valamelyik nagy nézettségű show-műsorban - úgy tudom, Önöknél is vannak ilyen jellegű adások – viccesen megköpködné Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök fényképét.
Nem szeretném, ha Elnök úr félreértené szavaimat, és úgy értelmezné üzenetemet, hogy nyomást kívánunk gyakorolni Önre, valamint az általunk nagyra tartott amerikai népre. De meg kell értenie, hogy mi, a Fidesz, már nagyon régen nem voltunk hatalmon, és ebben a helyzetben minden – bőrszíntől, felekezettől, világnézettől független - szalmaszálba kapaszkodnunk kell.

Remélem, felfogta, mit kívánunk Öntől, és nem fog sokat 
akadékoskodni.

Üdvözlettel, Orbán Viktor,
Vagy ahogyan mentorom, Széles Gábor emlegetni szokott: Kossuth Lajos reinkarnációja


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2009.01.21 10:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.