Most & Itt

Két gigász egy csárdában

Lehet, hogy már régen vége van a világnak, csak még nem írták meg az újságok. Nem lenne csoda, mert zengett az ég rendesen: Orbán Viktor két...

Lehet, hogy már régen vége van a világnak, csak még nem írták meg az újságok. Nem lenne csoda, mert zengett az ég rendesen: Orbán Viktor két oszlopa egymásnak esett. Nem előzmény nélküli persze a gigászok mostani harca, régóta tudott, hogy Lázár János és Csányi Sándor nem szívelik egymást. Hiába próbálta őket összebékíteni a miniszterelnök, ereje fogytán, befolyása gyengülőben - Lázár Gigász még Orbán kérésére sem volt hajlandó együtt kávézni Csányi Gigásszal.

A gigászok harca most újabb állomásához érkezett: Lázár Gigász egy sajtótájékoztatón, amúgy mellékszálként, az ország első számú uzsorásának nevezte Csányi Gigászt. Csányi az ország legnagyobb bankjának a vezetője, a Mol alelnöke, az MLSZ elnöke és még ki tudja, hány fontos sarzsi nyomja a vállát - mostantól az ország első számú uzsorását is tisztelhetjük benne.

Lázár Gigász viszont valamikor Hódmezővásárhely első embere volt, parlamenti képviselő, frakcióvezető. Neki köszönhető, hogy Hódmezővásárhely az ország leginkább eladósodottabb városaként került be a közelmúlt krónikájába. Igaz, mindez már a múlté, az állam átvette az adósság nagy részét, így Lázár Gigász áldozatos munkájának gyümölcseit az ország összes adófizetője a saját zsebén keresztül is élvezheti. Lázár Gigász azzal is kitűnt a többi politikus közül, hogy volt olyan parlamenti ciklus, amikor ő vette fel a legtöbb képviselői költségtérítést, négy év alatt mintegy 18 millió forintot. Nincs ebben semmi törvénytelen, kivetni való meg pláne nem - az isten is politikusnak teremtette, az látszik ebből. Volt egy halálos gázolási ügye, sokáig lézerblokkolóval rótta a kilométereket a hivatali gépkocsiján, ezen kívül egy máig érvényes dakota közmondás is a nevéhez fűződik: akinek semmije sincs, az annyit is ér.

Ez utóbbi már jelzi, hogy a szociálisan érzékeny Lázár Gigász miféle morális kihívásokkal küzd.

Lázár Gigász egyébként Csányi Gigásznak egy néhány héttel ezelőtti kijelentésén bukott ki, amikor az OTP első embere azt találta mondani: láthatjuk, hogy Lázár János tehetséges politikus, ezt a trafik ügyet is milyen szépen elintézte. Kéretik a sorok között is olvasni: Csányi Gigász ezzel a megjegyzéssel ugyanis nem csupán Lázár Gigászt küldte el a sunyiba, de a mondatból az is kitetszik, hogy a trafik ügyet úgy, ahogy van, tisztességtelennek tartja.

Erre vágott most vissza Lázár Gigász azzal, hogy kinevezte Csányit az ország első számú uzsorásának. Még hozzátette: hiába páváskodik Csányi a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival.

Ez utóbbi új és kedvező fejlemény, mert megoldódni látszik a devizahitelesek problémája: el kell venni Csányi ebül szerzett milliárdjait, oszt ó napot! Polt Péter ügyészsége már nyilván nyomoz az ügyben, már csak azért is, mert uzsorásnak lenni ma Magyarországon a legsúlyosabb bűntettek egyike. Mindez persze Orbán politikai jövőjét tekintve sem bíztat sok jóval: a miniszterelnök számtalanszor parádézott együtt Magyarország első számú uzsorásával, azzal az emberrel, aki, ugyancsak Lázár Gigász szíves közlése, a devizahitelesek nyomorából szerezte a milliárdjait.

Lelki szemeink előtt felsejlik a Békemenet többmilliós megmozdulása, amint Széles Gigász vezetésével Csányi Gigász háza elé vonulnak, hogy visszaszerezzék az elrabolt vagyont.

Vannak, akik azt gondolják, hogy Orbán megadta Csányira a kilövési engedélyt. Vagyis, Lázár Gigász azért lehetett bátor, mert a gazdája megengedte neki, hogy bátor legyen. De ugyanennek a történetnek van egy másik olvasata is. Az, hogy nem Orbán adta meg a kilövési engedélyt, hanem Lázár Gigász gondolta úgy, hogy a főnöke már meggyengült, és ő most azt tehet, amit akar.

Az, hogy Lázár esetleg a saját szakállára viselkedik elszabadult hajóágyúként, két dolgot jelenthet: vagy azt, hogy tud valamit, amit mások még nem. De az sem kizárt, hogy hősünk elszámolta magát és rosszul tudja, amit tud.

Mindebből most még csak annyi látszik, hogy vajúdnak a hegyek. Uzsorát szülnek, vagy lézerblokkolót - egyszer, amikor már nem lesz annyira érdekes, talán ez is kiderül.

Most & Itt
2013.08.13 11:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.