Most & Itt

Kérünk engedélyt meghunyászkodni!

Jó lenne tudni, hogy ezek mitől ennyire hülyék. A pávázásról van szó. Arról, hogy Kodály Zoltán országában – vagy ez már nem az lenne?...

Jó lenne tudni, hogy ezek mitől ennyire hülyék.

A pávázásról van szó. Arról, hogy Kodály Zoltán országában – vagy ez már nem az lenne? – egy túlbuzgó igazgató letiltotta a Felszállott a páva című Kodály átirat bemutatását. Mert az, véleménye szerint, sértené Páva Zsoltot, a város polgármesterét.

Horváth Zsoltnak hívják ezt az igazgatót, jegyezzük meg a nevét.

Nagy az isten állatkertje.

Hogyan is mondta a Pécs városából most kitiltott Kodály? A zene nem ismer határokat. Kár, hogy az emberi hülyeségről nem mondott semmit.

Nem ismerem személyesen Páva Zsoltot, nem tudom, kiféle, miféle. De azért sejthető: ha ezer évig készülne rá, ennyire hülye akkor sem tudna lenni. Ahhoz, hogy valaki ilyen ostoba legyen, nem elég a vele született adottság: szorgalom és elkötelezettség is kell hozzá. A tehetség is fontos, de ne feledjük, az eredmény nem jön magától. Gyakorolni kell a csinovnyikságot, a dolgok túllihegését.

Voltak idők, amikor ezt sokan és sikeresen művelték ebben az országban. Azt hittük, ezek az idők végleg elmúltak.

Tévedtünk: az emberi szolgalelkűség örök: csinovnyikok voltak, vannak, és vanni fognak.

Most már tudjuk, csupán némi szünet volt a túllihegésben. A csinovnyikok igazi ideje még csak most jön. Azoké, akik a hatalom vélt igényeinek az elvártnál is ölesebb nyelvcsapásokkal igyekeznek eleget tenni.

Ebben a még mindig csak készülő szép új világban, még kócosak és kaotikusak a viszonyok. Világosabb szabályozás híján a kezdő seggnyalók nem tudják, mit várnak el tőlük a feletteseik: melyik alfelet, és hogyan kell nyalni.

Úgy, hogy az mindenki számára előnyös legyen.

Persze, tehetséges nép vagyunk, belejövünk hamarosan.

Páva polgármester, maga mondta, látott már az Állatkertben pávát. Állítása szerint nem viselte meg a látvány, meg sem fordult a fejében, hogy le kellene lőni ezt a díszes madarat.

Ezen az alapon a Generál együttes egykori slágerét, a Kövér a Nap című dalt is kitilthatnák az országból. Azzal az indokkal, hogy az sérti a házelnököt.

Meg a kaja kifejezést is. Mert arról meg egyeseknek Kaya Ibrahim és a Fidesz-közeli fantomcégek jutna az eszébe.

És boldogult ifjúkorunk egyik kedvelt dala is veszélyes lehet. Az a nóta, amely a Guantanamera mellett a nyári építőtáborok number one-ja volt. Dél-amerikai partizánok énekelhették valamikor, hozzánk már a magyar fordítás érkezett el: Tavasz kél a távol kéklő hegyek ormán, /Jövő aratáskor megbukik a kormány, /Ne hallgass soha el, mert a bűnös te leszel.

Mit szólna ehhez a nótához Pécs város filharmonikusainak igazgatója? Félelmében maga alá pávázna?

Most & Itt
2011.08.27 16:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.