Most & Itt

Képméretezők

Képméretezési problémák miatt maradtak ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök fotói egy nemrégiben megjelent szegedi kiadványból. A képeskönyvnek...

Képméretezési problémák miatt maradtak ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök fotói egy nemrégiben megjelent szegedi kiadványból. A képeskönyvnek - amely a 2006-os szegedi árvíz hős védőinek állít emléket, volt már két előző kiadása.

Itt még elfértek egy képen.

Szerencsére azokban még nem volt gond a képek méreteivel, így mindkét korábbi könyvbe gond nélkül belefértek a Gyurcsány Ferencről készült képek. A mostani, harmadik kiadásból azonban torzulások miatt ki kellett szerkeszteni a rossz minőségű felvételeket.

Mindezt Kerek Ferenctől, a szegedi önkormányzat és a polgármester protokollfőnökétől tudjuk. Jó érzés, ebben a mai, nehezen áttekinthető és bonyolult világban ilyen egyszerű, mindenki számára világos és érthető  magyarázatokat hallani. Ha valami, az ilyen válaszok reményt adnak a csüggedő polgárnak, arról nem is szólva, hogy az összes meglévő kételyünket egyetlen csapásra eloszlatják.

Tényleg: mi másról is lehetne szó, minthogy a korábbi kiadványok képszerkesztői kevésbé alapos munkát végeztek, mint a mostaniak! Tán még a szakmai kvalitásaikkal is bajok voltak. Ezért nem vették észre, hogy problémák vannak a Gyurcsány-fotók méretezésével.

A korábbi két kiadásban még olyan – nyilván problémás képméretezésű - fotót is láthat az érdeklődő, amelyen Gyurcsány Ferenc jutalmat ad át a három évvel ezelőtti szegedi árvíz hős helytállóinak. Azóta szerencsére lelkiismereteseb és hozzáértőbb képszerkesztőt sikerült találni, aki most megkímélte a kiadvány olvasóit a rosszul méretezett felvételektől. Még a tárgymutatóból is eltűntették a volt miniszterelnök nevét, ami valóban gondos, minden apróságra odafigyelő szerkesztésre utal.

És az a felvétel is áldozatul esett a képméretezési porblémáknak, amelyen Botka László polgármester – a szocialisták következő miniszterelnökjelöltje (?) – Gyurcsány Ferenc társaságában sétál a szegedi utcán.

Nem könnyű a képeket problémamentesen méretezni. Felelős és nagy odafigyelést igénylő szakma az ilyen. Már a szocializmus hőskorában is volt rá példa, hogy a szerkesztőknek – természetesen képméretezési problémák miatt - gondot okozott valamely illetőnek a képen való szerepeltetése. Egy sok évtizeddel ezelőtti szovjet képről például egy Trockij nevű illetőt kellett – nyilván ugyancsak képméretezési problémák miatt – kiretusálni. Ráadásul a renegátnak minősített politikust évekkel később Mexikóban egy jégcsákánnyal halálosan fejbe is verték – csak remélhető, hogy Gyurcsány Ferencre nem vár ilyen szomorú és méltatlan vég.

Igaz, nekünk, magyaroknak sem kell a szomszédba mennünk képmeretezési problémákért. Az MDF lakiteleki alakuló ülésén még ott domborított a pártállam egyik prominense, Pozsgay Imre, ám a néhány évvel későbbi fotókon már nyoma sincs az elnyomó rezsim egyik kultikus alakjának. Nyilván itt is a képméretezéssel volt baj - Pozsgay Imre, az MSZMP egykorei prominense, az egypártrendszer minisztere nem fért bele a sok mosolygó arc közé.

Később persze még ennél is jelentősebb képméretezési problémák jelentkeztek: egy képzeletbeli fotóról szinte az összes demokrata fórumost eltűntették - az MDF megalakulásának jubileumi ünnepségére jószerivel csak a mai Fideszben politizálókat hívták meg, a mai MDF-esek közül senkit sem.

Most legújabban tehát Szegeden ütötte fel a fejét a képméretezési probléma. A már említett protokollfőnök, valamint a felvételeket készítő fotóipari sajtómunkás egyemberként állítják,  hogy nem politikai okokból kellett távoznia Gyurcsánynak a szegedi képeskönyvből.

Amit persze jobb híján készséggel elhiszünk. Sőt, az igazat megvallva, soha fel sem vetődött bennünk, hogy a szocialista pártban vannak olyanok, akik meg nem történtté próbálnák tenni a volt miniszterelnök és pártelnök munkásságát és létét.

Minden rendes pártban előfordulnak képméretezési problémák, nem is kommentálnánk az esetet, van ilyen. Ahogy Virág elvtárs mondta a Tanúban: spongyát rá!

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.07.02 12:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.