Most & Itt

Karácsony, Magyarország, 2014

Hosszú sor a Blaha Lujza téren, meleg ételre várnak az emberek - 2014 Magyarországán már nem csak hajléktalanok szorulnak segítségre. Sokaknak...

Hosszú sor a Blaha Lujza téren, meleg ételre várnak az emberek - 2014 Magyarországán már nem csak hajléktalanok szorulnak segítségre. Sokaknak közülük még van fedél a fejük fölött, de ételre már nem futja a sárga csekkek befizetése után. Van közöttük, aki munkanélküli, mások dolgoznak, de nem tudnak megélni a fizetésükből.

Családosok, magányosok, mindenféle magyarok.


Hasonló fotók készültek húsvétkor, és tavaly karácsonykor, évek óta minden ünnepen.

Az évek múlásával nem változott semmi, egyedül a sorok lettek hosszabbak.

Pedig, maga a miniszterelnök mondta, hogy Magyarországon egyre kevesebb a szegény.

A fotón látható emberek tehát, ha hinnénk a miniszterelnöknek, nem szegények, és csupán az életformájukból adódik, hogy egy tál meleg levesért, vagy gulyásért áruba bocsátják önbecsülésük maradékát.

A képen látható, könyöradományért sorban álló emberek élete reménytelen és kilátástalan. A múltjukat elhazudták, a jelenük elfogyott, a jövőjüket felélték helyettük.

A saját lábukon állnak, de más, saját lábukon állóktól eltérően, ők nem egy szemeszterenként 15 millió forintba kerülő svájci magánegyetem kurzusára várakoznak.

Egy – amúgy üres szektorokkal teli – új stadion árából több méterrel rövidebb lehetne a sor.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Rolex órájának árából ezrek tudnának jóllakni, a tízéves fiacskájának vásárolt 70 milliós lakásra költött pénzből sokaknak jutna tiszta, meleg ruha.

Mi mindenre futná a fácánvadászatra költött milliókból.

Az új-zélandi utazás és koncertjegy árából.

A Dunakeszin 167 millió forintért vásárolt külügyminiszteri kulipintyó bekerülési költségéből.

A Pasa Parkban egyre bővülő négyzetméterekre költött pénzből.

Ha az urak méltóztatnának visszavinni a széthordott javakat, vagy legalább azoknak egy töredékét.

Ha méltóságosék feleségei, nem csupán előkelő naccságák módjára, látványos akciók keretében gyűjtenének, és nem csak a kamerák előtt jótékonykodnának, hanem a sajátjukból, vagy a férjeiktől kapott „konyhapénzből” csípnének le néhány milliócskát.

Akkor nem csak a televíziós nyilatkozatokban, és a parlamenti kinyilatkozásokban, de az utcán is kevesebben választanák a fizikailag fárasztó, erkölcsileg megszégyenítő sorban állást.

Egyelőre nem látszik, hogy változna bármi. 2014 Magyarországán minden marad úgy, ahogyan most van - legföljebb rosszabb lesz.

 

Most & Itt
2014.12.26 20:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.