Most & Itt

Jövőre? Veletek? Ugyanitt?

Most is ott volt mindenki, aki számít. Mindenki, akire számítottak, mindenki, aki számított valamire az elmúlt években. Az idei évértékelőn...

Most is ott volt mindenki, aki számít.

Mindenki, akire számítottak, mindenki, aki számított valamire az elmúlt években.

Az idei évértékelőn nem az volt a kérdés, hogy mit mond a vezér, hanem az, hogy mit hallanak azok, akik elmentek őt meghallgatni. Mit akartak hallani, és sikerült-e azt hallaniuk, amit hallani akartak.

Vajna Tímea férje például nem hallott, semmit, mert aludt. Értünk aludt, nem ellenünk. Rogánné Cili feltehetőleg sms-ezett, közben persze lehet, hogy nagyon figyelt.


A legtöbbekben feszült várakozás. A veszprémi vereség után, a tapolcai ütközet előtt - mit mondhat nekik az ő vezérük? Tudja-e lelkesíteni őket valamivel? Hogy mozduljanak, ha majd mozdulni kell?

Az elején egymást vizslatták a meghívottak: nem mindegy, hogy ki hol kapott helyet. Előrébb, mint tavaly, netán néhány sorral hátrébb lett helyezve.

De legfőképp a másik arcát lesték, a rezdüléseit. Hogyan reagál a hallottakra, mer-e nem nevetni a sokszor hallott székely vicceken.

A korábbi években sikk volt itt lenni. Elismertséget jelentett, az akol melegét, egzisztenciát. Azt, hogy benne vagy a brancsban.

Most nem sikk volt, hanem kínos. Mutatják az ember képét a tévében, le sem lehet majd tagadni évek múltán.

Lemondani csak igen alapos indokkal lehet a meghívást, amit vagy elhisznek odafent, vagy nem. Akiben már nem hisznek, annak annyi. Jobb tehát itt lenni és mosolyogni.

Ez a túlélés alapfeltétele, és még ettől sem biztos semmi. Csak egy lehetőség, hogy holnap is legyen nap.

Nem arra vagy kíváncsi, hogy mit mond a vezér, hanem arra, hogy hogyan mondja. Papírról olvassa, görcsösen, mint már évek óta mindig? Mi lenne, ha valami politikailag inkorrekt huzat hirtelen kitépné a kezéből a leírt szöveget. Mit mondana akkor?

Mindenki úgy tudja, hogy beteg. Arról vannak csak viták, hogy mi a baja. Mitől nyalja a szája szélét, s mi az, amitől időnként kényszeresen nevet. Tényleg attól hízott-e meg, hogy már nem sportol, vagy valami mástól?

És ha valóban nem egészséges, akkor, legalább rövid időre, a nyilvánosság előtt, tudja-e még erősnek mutatni magát?

Mert a mi erőnk nála van. Addig vagyunk erősek, ameddig ő annak látszik. Ha neki vége, mi is becsukhatjuk a boltot.

Az a tévén keresztül is érződött, hogy megpróbált magabiztosnak mutatkozni. Hatalmasnak, tekintélyesnek.

Jó lenne tudni, mi jött le mindebből az ő közönségének a helyszínen. Őszinte volt-e a taps a végén, vagy csupán a már megszokott ceremónia része.

Egy felejthető székely viccel búcsúzott az ő népétől a vezér, valamint egy mérsékelten megújult záró poénnal: jó reggelt Magyarország, jó reggelt magyarok.

Mondta ezt délután.

Ez az ember vagy hazudik, vagy tényleg nem tudja, hogy hol van.

Jövőre? Veletek? Ugyanitt?

Most & Itt
2015.03.03 11:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.