Most & Itt

Jöjjenek a tisztakezűek!

Nincs más megoldás, jöjjenek a tisztakezűek! Azok, akik még soha sem hazudtak, mert még soha nem volt alkalmuk hazudni. Akik még soha nem loptak...
Nincs más megoldás, jöjjenek a tisztakezűek! Azok, akik még soha sem hazudtak, mert még soha nem volt alkalmuk hazudni.
Akik még soha nem loptak, mert nem volt a kezük ügyében semmi, amit ellophattak volna. 
Jöjjenek a tévedhetetlenek, akiknek még soha nem adatott meg, hogy rossz döntést hozzanak. 
Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója most egy nemzeti egységkormányt vizionál nekünk, magyaroknak – egy olyan kabinetet, amelyben sem Gyurcsány, sem Orbán nem kapna szerepet. „Nagyobb a baj annál, mint sem hogy a pártokra bízhatnánk a megoldást” – mondja a milliárdos asszony. Jó, hogy Schmidt Mária milliárdos, mert így nyilván önzetlenül, minden hátsó gondolat nélkül, kizárólag a haza üdve okán érzett aggódástól vezérelve fáj a feje a közös dolgaink miatt. Merthogy ellenne ő a milliárdjaival egységkormány nélkül is, ülhetne ölbe tett kézzel a jól megérdemelt babérjain, ám ehelyett megállás nélkül a megoldáson agyal.
Ja, és majd elfelejtettük az egyik legfontosabbat: Schmidt Mária a megoldást Sólyom köztársasági elnök úrnak a mostaninál aktívabb közreműködésében látja.
Szép és nemes gondolat –kimegyek röhögni.
Merthogy a mi köztársasági elnökünk már számtalan tanújelét adta, hogy a mi hétköznapi, földszintes problémáink mennyire hidegen hagyják. Gondol ránk persze, hogy is ne gondolna, csak nem közvetlenül: a hülye is tudja, hogy a mi köztársasági elnökünk a miénkénél jóval nagyobb távlatokban gondolkodik.
Nagy univerzális kérdések izgatják a mi köztársasági elnökünket, talán már a harmadik típusú találkozásokon is túl van. 
Sólyom tehát, legalábbis mint gyors megoldás, kilőve. 
Akkor lássuk, mire mennénk Gyurcsány, Orbán és természetesen a pártok nélkül. Egyszerű a helyzet: már csak az alkotmánnyal kellene valahogy megbirkózni. Jelenleg ugyanis az országnak van alkotmánya, s ebben az áll, hogy a kormányt a parlament, azaz a pártok választják.
Lehet persze ezen változtatni, még az sem kizárt, hogy jövőre mondjuk a lottósorsolásnál már bevált módszerrel döntik el, hogy ki legyen a miniszterelnök? Ki legyen az államfő, a parlament elnöke, a tűzoltóság parancsnoka?
A lottóhúzásnál ez idáig mindig bejött: még soha sem volt olyan, hogy egy lottóötös ne az igazat mondta volna. Hogy egyik nap kihúzták az öt számot, s másnapra meg kiderült, hogy az ötből legalább három szám nem stimmel.
Cinikusnak tűnhet a felvetés, pedig csak azt kívántam érzékeltetni, hogy az alkotmány - tetszik, nem tetszik, ami benne van – mindenki számára kötelező. Lehet persze figyelmen kívül hagyni az alkotmányt, de akkor az már nem a huszonegyedik század, nem Európa és főként nem demokrácia.
Mondjuk, Schmidt Mária kedvéért ezen is túltennénk magunkat.
Akkor már csak Gyurcsányt és Orbánt kellene kiiktatni valahogy. 
Csak mellékesen jegyzem meg, már az is nagyon necces, ha e két ember közé egyenlőségjelet teszünk. Egyikük, tudjuk, gyarló és esendő, tévedni is tud, meg azt bevallani is hajlandó, míg a másikról csak annyi biztosat tudhatunk, hogy ő még sohasem hazudott. 
Melyiküktől vennénk használt gépkocsit?
De tételezzük fel, hogy valamilyen újfajta matematikával mégiscsak egyenlőségjelet tehetünk a két politikus közé. Vagyishogy a következő parlament – mert parlament azért az egységkormány alatt is lenne, ugye, kedves Mária? – nélkülük és pártjaik nélkül alakulna meg.
Ki fogja rávenni Gyurcsányt és Orbánt a távozásra? És hogyan? Milyen alapon? Törvényesen, vagy erőszakkal távolítják el őket a ma még ismeretlen, de az ország problémái számára tuti megoldást kínáló illetők?
Mit mondanak majd először is, kedvest, szépet nekik? Hogy T. Uraim, az önök ideje lejárt?
De hát mitől járt volna le? És ha lejárt: kinek jött el helyettük az ideje? És akinek most eljött az ideje, az milyen megoldást kínál az országnak, a válságból való kilábalásra? És erről a megoldásról hogyan tudja meggyőzni a választókat? (Vagy talán ez utóbbiakra sem lesz szükség?)
Badarság, amit írtam? Lehet. Ha így van, az is csak azt bizonyítja: nem kell ahhoz sem milliárdosnak, sem pedig a Terror Háza igazgatójának lenni, hogy valaki hülyeségekkel traktálja a közvéleményt.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata




Most & Itt
2008.11.24 05:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.