Most & Itt

Jogi környezet teremtődik

Azt mondta Szijjártó Péter, meg kell vizsgálni, van-e jogi lehetőség arra, hogy megbüntessék az államadósság okozóit. Ha nincs, tette hozzá...

Azt mondta Szijjártó Péter, meg kell vizsgálni, van-e jogi lehetőség arra, hogy megbüntessék az államadósság okozóit. Ha nincs, tette hozzá, akkor teremteni kell.

A teremtés hasznos dolog, állítólag valamikor a világ is így keletkezett. Igaz, az Úr a hetedik napon megpihent, de neki legalább volt mit kipihennie: akkorra már kész lett a világ. Olyan, amilyen – inkább amilyen – de legalább készre lett teremtve.

Jogi környezetet visszamenőlegesen teremteni, valljuk be, nehezebb.

Pedig valahol ez is jogkövető magatartás. Szó szerint az: nem tisztességes, nem jogszerű – követi a jogot. (Utol soha sem éri).

Orbánék most jogi környezetet keresnek. Talán ez az, amiért még pislákolhat a remény. Megtehetnék, hogy egyszerűen lebombázzák Gyurcsányék házát, a tulajt pedig máglyára vetik. Felégetik Bajnai lakhelyét, a helyét sóval beszórják.

Medgyessyt kitelepítik a Hortobágyra.

Eszükbe sem jutna ilyen – pedig, lenne rá igény.

Mert most nekik mindent szabad, és mindent lehet. Szabad a rablás, mint egy középkorban megvívott győztes csata után.

Mert tényleg arra szavazott a kétharmadnak becézett 51 százalék, hogy leharcolják az országot. Összevesszenek a világgal – németekkel, amerikaiakkal, oroszokkal - csak a kínaiakkal van barátság. Persze, ez is csak amolyan csendőrpertu, érdemes megnézni, hogy beszélt Ven Csia-pao a magyar miniszterelnökkel. Kis falat vagyunk nekik, a fél fogukra sem elég. Nem is bajlódnak velünk, kilóra vettek meg bennünket. Röhögnek rajtunk, a turkálóban találtak ránk, a levetett kacatok között.
Visszamenőlegesen persze lehet ítélkezni, bűnösöket kreálni. Ám az a rend, amit visszamenőlegesen, a győztesek akaratának megfelelően teremtenek meg, az minden, csak nem jogi környezet.

Az a hatalomgyakorlásának egy sajátos eszköze. Diktatúra, ha úgy tetszik. Már csak keleten dívik, ott is csupán néhány országban.

Ha a nem is túl távoli jövőben esetleg arról hallunk, hogy Észak-Koreából jön hozzánk egy igen Kedves Vezető, és az ELTE-n, vagy valamelyik más egyetemen egyetemistának kinéző, jó magaviseletű közönséget verbuválnak, ne nagyon csodálkozzunk.

Nem történik semmi különös: jogi környezet teremtődik éppen.

Most & Itt
2011.07.29 21:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.