Most & Itt

Jobbikos-e vagy?

Utolsó tavaszi ülésnap az országgyűlésben, többek számára a búcsú ideje. Elköszönnek a jól ismert falaktól, a sokat megélt padsoroktól...

Utolsó tavaszi ülésnap az országgyűlésben, többek számára a búcsú ideje. Elköszönnek a jól ismert falaktól, a sokat megélt padsoroktól, a régi barátoktól, kollégáktól. Ilyenkor még az ellenfelekkel vívott pengeváltások, a gyakran késhegyig menő viták is megszépülnek kissé. De az emlékek mindenképpen más megvilágításba kerülnek, hiszen mégiscsak ez volt évekig a munkahelyük. Az a hely, ahová bejártak (már aki…), innen kapták a fizetésüket, a számla nélkül élvezett költségtérítéseiket. Nem semmiért persze. Hanem azért, hogy felelős és értő munkálkodásukkal a mi közös dolgainkat intézzék. Ezzel bíztuk meg őket, erre hatalmaztuk fel őket – hogy értünk dolgozzanak, ne ellenünk.

Közös fotózások az utolsó napon, sztorizások, régvolt, talán igaz sem volt történetek felelevenítése. Kedélyes csipkelődések, finom pengeváltások - még egyszer, ebben az összetételben, így ahogy vannak, biztosan utoljára.

Keller László szocialista képviselőt is megrohanják az emlékek. Pajkosan évődik Cser-Palkovics Andrással, a Fidesz helyettes szóvivőjével. Utóbbi, amint azt tudni lehet, a Fidesz és a Jobbik közös jelöltjeként lett képviselő, még 2002-ben. Cseh Tamással szólva: volt már ilyen, és lesz ilyen még…

- Igaz, hogy jobbikos vagy? – indítja a beszélgetést Keller. Talán még egy kis félmosoly is megjelent a bajusza alatt. Nem tudhatjuk, nem voltunk ott.

Cser-Palkovics nem veszi a lapot. Érti a humort, mint a Fideszesek általában, de ő sem szereti, mint a Fideszesek általában.

- Az az igaz, hogy te börtönbe kerülsz - válaszolja.

Kedves csipkelődés ez is, barátok közt elmegy az ilyen. Hanem hát az ominózus beszélgetés nyilvánosságra került, mire Cser-Palkovics kikérte magának, hogy így fogalmazott volna.

- Csak azt mondtam – nyilatkozta a helyettes szóvivő, - hogy aki velem kapcsolatban hazugságokat állít, az börtönbe fog kerülni.

Nem voltunk ott, nem tudhatjuk, hogy tényleg ezt mondta-e a Fidesz és a Jobbik egykori közös képviselője. Ha valóban ezt mondta, akkor, ha lehet, még a mostaninál is nagyobb a baj. Ez esetben ugyanis nemcsak Keller Lászlónak van oka az aggodalomra, de a demokratikus intézmények jövőbeni kilátásai sem túlságosan rózsásak.

Cser-Palkovics Andrásról ugyanis ezek szerint nem lehet hazugságokat állítani. Mindenki másról lehet, különösen azokról, akik nem tartoznak a Fidesz holdudvarának népes táborába. Akinek nem tetszik, amit mondtak róla, legföljebb majd jogi úton kér elégtételt. Aztán, vagy megkapja az elégtételt, vagy nem.

Cser-Palkovics esetében azonban más a leányzó fekvése. Vele nem ajánlatos ujjat húzni - ő ugyanis, ha perre viszi a dolgot, már tudja előre, mi lesz az ítélet. Aki róla valótlanságot állít, az börtönbe fog kerülni. Ezt mondta Keller Lászlónak, és ezt üzente ezzel másoknak is.

Jó, ha tudjuk: ne tessék a Fideszről valótlanságokat állítani de még olyat sem, ami nem tetszik a kormányzásra készülő pártnak. Beláthatatlan következményei lehetnek. Ők tudják, mi az igazság – aki téved, annak börtön lesz a jussa.

Más halandók esetében ez nem így van. Ha a rákoscsabai főplébánia miseintenciájában (körlevelében) a Magyar Köztársaság miniszterelnökét Libajnainak nevezik, akkor azon föl lehet háborodni. Végső soron még bírósághoz is lehet fordulni, de nem érdemes, mert előre borítékolható az ítélet: a rákoscsabai miseintenciában csupán egy, meglehet sarkos, véleményt fogalmaztak meg.

Ha ugyanebben a körlevélben a Magyar Köztársaság előző miniszterelnökét KISZ-Führernek nevezik, az ellen sem tehet senki semmit. Lehet bocsánatkérésre felszólítani a körlevelet jegyző főplébánost, lehet a főnökeihez folyamodni, hogy foglaljanak állást, vajon az ilyen magatartás, az ilyesfajta szóhasználat szerves része-a keresztény erkölcsi tanításoknak.

De persze ezt sem érdemes.

Cser-Palkovicstól megkérdezni sem szabad, hogy jobbikos-e. Sem tréfásan, sem komolyan. Mert őt az ilyen kérdés sérti. S ha Cser-Palkovics megsértődik, börtön lesz a vége. Nem mindig sértette persze a jobbikos kapcsolat, amikor annak idején elfogadta a közös jelöltséget, még nem volt ennyire finnyás. Lehet persze, hogy akkoriban a Jobbik még sokkal demokratikusabb volt, kevésbé náci-közeli, mint mostanában.

Úgyhogy egy univerzális jó tanács mindenkinek: ne tessék Cser-Palkovics Andrástól a jobbikos kapcsolattal kapcsolatban semmit sem kérdezni. És azt is gondoljuk meg alaposan, amit a párttársaitól kérdezünk.

Nem árt velük óvatosnak lenni. Különös anyagból vannak gyúrva, ha nem tetszik nekik a kérdés, nagyon szigorúan összevonják valamennyi szóba jöhető szemöldöküket.

Agyagba döngölnek, és börtönbe leszünk kerülve.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2010.02.24 18:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.