Most & Itt

Jó rendőr, rossz rendőr

Éveken keresztül mást se hallottunk, minthogy nagyarányú és radikális adócsökkentésre készül a Fidesz. Mert csak ez mentheti meg a magyar...

Éveken keresztül mást se hallottunk, minthogy nagyarányú és radikális adócsökkentésre készül a Fidesz. Mert csak ez mentheti meg a magyar gazdaságot, ettől indul el a növekedés.

Nehéz lenne ezzel vitatkozni, nem is próbálkoznánk ilyennel. Legföljebb azt kérdezi ilyenkor az ember – és kérdezték is a józanabbak számtalanszor-, hogy honnan lesz erre pénz.

Válasz soha sem érkezett a Fidesz felől. Pedig jó lett volna tudni, hogy az államháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében a csökkenő adóbevételek mellett mely kiadásokat kívánja csökkenteni az ellenzékben lépő párt.

Csak ködös, semmitmondó válaszok érkeztek. Például az, hogy a gazdaság motorjának beindulása „megtermeli” majd ezeket a pénzeket. Többnyire persze nem a Fidesz gazdaságpolitikusaitól származtak ezek a homályos megfogalmazások - ők, amikor csak tehették, szégyenkezve hallgattak. Főként a politikusok jártak élen a nagyarányú és azonnali adócsökkentés ígéretével, a vállalkozók és a munkavállalók pedig, akik, Orbánnal ellentétben, láttak már közelről gazdasági folyamatot, hitték is meg nem is.

Végül, látjuk a választási eredményeken, megették, mint kacsa a nokedlit.

Mostanra a sok ígéretből már csupán annyi biztos, hogy, ha csak közbe nem jön valami, akkor vagy lesz azonnali és nagyarányú adócsökkentés, vagy nem.

Kövér László például a napokban azt mondta, hogy ebben az évben nem lehet adót csökkenteni. (Tehát sem azonnal, sem nagy arányban.) Ez a bejelentés nagyon rosszkor jött a Fidesznek a választások második fordulója előtt, többen fel is kapták a fejüket a fura hangra.

Orbán Viktor egy nappal később helyükre tette a dolgokat. Igenis lesz adócsökkentés, mondta Edelényben, a kegyvesztett gumikalapácsos ember fellegvárában. Molnár Oszkár ellen kampányolva a Fidesz elnöke még egy székre is felállt, hogy ne csak hallja, de lássa is mindenki.

Bízzanak bennem, tette hozzá.

Bízz istenben, és tartsd szárazon a puskaport – ez volt annak idején az angol polgári forradalom jelszava. A bizalom mostantól közgazdasági kategória.

Jelenleg tehát ez van – máskor majd nyilván más lesz.

Addig persze jó lenne tudni, hogy akkor most, hogy áll a Fidesz az azonnali és nagyarányú adócsökkentéshez. Miért mond mást Kövér és miért mond mást Orbán? Vagy ugyanazt mondják, csak mi másképp halljuk? Esetleg, egyikük nem mond igazat? Ha így van, ez csakis Kövér lehet – Orbán, tőle magától tudjuk, még soha sem hazudott az embereknek. De Kövér sem hazudhatott – hazudós politikus nem lehetne a világegyetem legőszintébb pártjának megbecsült vezetője.

Talán csak félreérthetően fogalmazott valamelyikük. Vagy a kampány forgatagában nem volt idejük egyeztetni.

Minden lehet. A legvalószínűbb azonban az, hogy a jó rendőr, rossz rendőr módszerrel állunk szemben. A szocializmus idején már tapasztalhattuk ezt, és időnként a rosszabb amerikai filmekben is láthattunk ilyet. Hogy a gyanúsítottat két rendőr hallgatja ki. Egyikük pokróc és goromba, néha még meg is üti a gyanúsítottat. Kirúgja a szék lábát, amelyen ül, ordibál vele, elküldi az anyjába, lekurvázza a lányát, fenyegeti, zsarolja.

És akkor tűnik fel a jó rendőr. Aki csodálkozik, hogy a kollégája miért kiabál. Nem érti, hogy a kihallgatott ember miért nem kap enni, inni, ügyvédet ígér neki, cigarettával kínálja.

Aztán hamar kiderül, hogy a jó rendőr sem különb a rossz rendőrnél. Ő is ugyanazt akarja, mint a társa, ráadásul egy előre megbeszélt, alaposan kitervelt módszerről van szó. Mindketten ugyannak a gépezetnek az alkatrészei, ugyanannak a hatalomnak dolgoznak. Ugyanazokért a célokért, legföljebb látszólag más eszközökkel.

De csak látszólag mások az eszközök - mert ha megharagítják, a jó rendőr is tud rossz rendőr lenni. (Ám ha netán nem lesz rossz, akkor is régen rossz annak, akit ők ketten kihallgatnak.)

Most Orbán a jó rendőr, aki azt mondja az embereknek: bízzatok bennem! Kövér nem kéri ezt – hiába is mondaná, akkor sem bíznánk benne.

Orbánban bízunk – közülünk való, a mi kutyánk kölyke, értünk van ő, nem ellenünk. És már majdnem olyan élethűen tud csippenteni, mint Kádár János anno. Még a panyókára vetett zakó hiányzik valamelyest, meg a sakkszövetségbe is el kellene látogatni néhanapján.

Akkor még a mostaninál is jobban elhinnénk a Fidesznek, hogy vagy lesz azonnali és nagyarányú adócsökkentés, vagy nem.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2010.04.23 11:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.