Most & Itt

Húsvéti kirándulás

Megint tanultunk valamit, és mint már annyiszor, ezúttal is Szijjártó szóvivő volt a tanítómester. Ő dobta be a köztudatba a Fidesz által...

Megint tanultunk valamit, és mint már annyiszor, ezúttal is Szijjártó szóvivő volt a tanítómester. Ő dobta be a köztudatba a Fidesz által rendszeresített újbeszél nyelv legújabb leleményét, a húsvéti kirándulást.

Hogy tudniillik a gyöngyöspatai romák – asszonyok és gyerekek, a férfiakat és a nagyobb fiúkat hátrahagyva – húsvétra kirándulást szerveztek maguknak egy szolnoki turisztikai központba és a fővárosba, a csillebérci úttörőtáborba.

Lehet most cinizmust, pökhendi arroganciát emlegetni, és kell is persze. Mert ha Szijjártó ezúttal kivételesen igazat mondana, akkor azt is el kellene fogadnunk, miszerint a cigányoknál ősrégi szokás, hogy húsvét táján csoportos kirándulásokat szerveznek, önként és dalolva hagyják el lakóhelyeiket, ahelyett, hogy az ünnepet együtt töltenék a család férfitagjaival.

Nem, náluk az a máig élő hagyomány, hogy húsvét táján a családok hirtelen kettészakadnak - aki nem hiszi, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, Szijjártóját.

Mindeközben arról jöttek hírek, hogy Gyöngyöspatán a Jobbik-közeli Véderő emberei masíroznak, és egy helyi asszonytól jelképes összegért vásárolt telken kiképzőtábort szerveznek. Ez azonban, Szijjártó szóviső olvasata szerint legalábbis, a romákat egy csöppet sem zavarta, szó sincs arról, hogy ezért hagyták ott néhány napra a települést, és teljesen véletlen, hogy épp a kiképzőtábor idején indultak többnapos, félcsaládos kirándulásra.

Mindehhez a Szijjártó-féle cinizmushoz – a zsidók deportálását annak idején a hivatalos propaganda szintén kirándulásként tálalta a közvélemény számára - csatlakozott a magát újabban nemzeti hírcentrumként definiáló MTI. Az egykor szebb és tisztességesebb napokat látott hírszolgálat pénteken délután még riadt, vagy éppen egykedvű romákról tett közzé fotókat, akik – a Véderővel ellentétben, akik katonásan masíroztak – szabálytalan alakzatban, de fegyelmezetten vonulnak az utcán. Kis motyó van mindegyiknél, a felnőttek feszültek, a gyerekek mosolytalanok.

Így indul kirándulni egy nagyobb vidám társaság - legalábbis Szijjártó szóvivő és társai szerint.

Aztán idővel észbe kaptak a hírcentrumosok, meg nyilván a központból is megérkezett az eligazítás - estére már másfajta fotókat készítettek az MTI riporterei. Vidáman futballozó, szamarat etető felhőtlenül boldog cigánygyerekeket láthattunk a képeken – Szijjártóék találkoztak boldog cigányokkal is.

Meg kell a szívnek szakadni, annyira idilli és meghitt itt minden.

De legalábbis a plafonnak illene leszakadnia – bár már az is hozzászokott az állandó hazudozáshoz. Ahhoz, hogy a kormány azt sulykolja a polgáraiba, hogy itt rend van, béke és közbiztonság. Miközben a vak is látja, hogy egyik sincs ebben az országban, sőt, ennek éppen az ellenkezője van.

Zárójelben jegyezném meg, hogy Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat feje, a Lungo Drom vezetője, nem mellesleg a Fidesz országgyűlési képviselője, egészen a legutóbbi időkig kimaradt mindenből. A szavát nem lehetett hallani sem Hajdúhadházon, sem Gyöngyöspatán, sem Hejőszalontán, sem sehol. És nem volt ott a romagyilkosságok tárgyalásán, még csak meg sem szólalt. Nyilván fontos, országos jelentőségű, nagy távlattal bíró ügyeket intézett. Tárgyalt, képviselt, síkra szállt.

Amikor azután a rendőrség, Pintér Sándor személyes asszisztálásával, péntek este őrizetbe vette a legrenitensebb véderősöket, már Farkas Flórián is tiszteletét tette a helyszínen. Elégedetten nyugtázta, hogy milyen sok rendőr vigyáz a rendre – ez volt minden, amit mondani tudott.

Talán, ha ő is kirándulni ment volna húsvétkor a fél családjával, akkor most többet tudna arról, mit jelent ma Magyarországon reménytelenül kiszolgáltatottnak lenni.

Most & Itt
2011.04.24 08:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.