Most & Itt

Hová tűnt Farkas Flórián?

Palik László még riporterként szállóigévé váló segélykiáltásai csengenek a fülemben: hová tűnt Damon Hill, hová tűnt Damon Hill? Most...

Palik László még riporterként szállóigévé váló segélykiáltásai csengenek a fülemben: hová tűnt Damon Hill, hová tűnt Damon Hill? Most mintha valami hasonló lenne a fíling - dézsávü érzésem támad, még akkor is, ha tudom, hogy semmi sem ugyanaz, mint volt valamikor.
Hová tűnt Farkas Flórián?



Talán vannak olyanok ebben az országban, akik nem tudják, hogy kicsoda Farkas Flórián. Nem nagy szégyen ez, sőt, talán még kicsi sem, Farkas Flórián nem annyira híres ember, hogy mindenkinek ismernie kellene őt.
Nem akkora az ismertsége, mint teszem azt, Győzikéé, hogy még a bulvár mosdójának a csapjából is ő folyjon, és egyelőre még nem is érettségi tétel.
Farkas Flórián egy rendes cigányember, másként mondva: egy roma származású magyar állampolgár, foglalkozását tekintve az egyik nagy magyarországi cigányszervezet, a Lungo Drom vezetője. Amikor meg nem a Lungo Drom vezetésével van elfoglalva, akkor Fideszes országgyűlési képviselő.
Talán innen már felsejlik a sors fura fintora: Farkas Flórián Fideszes honatyaként ugyanannak a frakciónak a padsoraiban ül, mint a jó Wittner Mária, ugyanazokkal a szellemiségű társakkal szavaz együtt, mint akiknek a nevében Für Lajos a Magyar Gárda avatásán körkörösen domborított.
Nincs okunk Farkas Flóriánról semmi rosszat feltételezni, sőt, éppen ellenkezőleg: látatlanban is azt kell mondanunk, hogy Farkas úr nem bűnöző, még kevésbé cigánybűnöző – ez utóbbi egyébként, ha akarna, sem tudna lenni, lévén, ilyen kategóriát a magyar jogrend nem ismer.
Vannak a törvényt tisztelő emberek, és vannak a bűnözők. Cigánybűnözők a magyar jog szerint éppúgy nincsenek, mint ahogyan magyarbűnözők sem léteznek.
Bűnözők vannak, legalábbis a normális többség világában.
Csak sajnos az van, hogy a Magyar Gárda, amelyet a Fideszhez szoros baráti és politikai szálakkal kötődő Jobbik alapított, rendszeresen cigánybűnözésről beszél. Ez a kifejezés szerencsére még mindig sokakat irritál, cigány- és nem cigány polgárokat egyaránt. És ezért is lenne jó tudni, vajon, mi ezzel kapcsolatban Farkas Flórián véleménye?
Farkas Flórián, mint cigány származású magyar állampolgár, nyilván nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz barátjaként ismert Jobbik és hadserege, a Magyar Gárda cigánybűnözésről beszél - ám ez csak jó szándékú feltételezés a részünkről, merthogy Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, ezt a véleményét nyilvánosan még soha, sehol sem hangozatta.

Pedig más cigányszervezetek - így például a Kolompár Orbán által vezetett Országos Cigány Önkormányzat - rendszeresen megszólalnak a Magyar Gárda ügyében. Elítélik a létüket és a tevékenységüket, sőt, újabban fizikailag is tiszteletüket teszik a Magyar Gárda rendteremtő sétafikálásain.
Farkas Flóriánt még soha ilyen jellegű rendezvényen nem láttuk, a hangját ez ügyben nem hallottuk. Nem gondoljuk, hogy Farkas Flórián, a Lungo Drom nevű cigányszervezet elnöke egyetért a cigánybűnözésről papoló Magyar Gárda céljaival, de van valami – jobb kifejezés híján nevezzük pártfegyelemnek – ami miatt mindezidáig tartózkodott attól, hogy kifejtse ellenérzéseit a Magyar Gárdával kapcsolatban.
Jó lenne tudni, hogy Farkas Flórián mit érez, amikor a parlamenti patkóban meglátja Wittner Mária nevű frakciótársát. Utóbbi honanya ugyanis szinte egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy hol személyes jelenlétével, hol meg csak úgy, bátorító egyetértésével kifejezze a Magyar Gárda iránti rokonszenvét.
Mit érezhet Farkas Flórián cigány származású magyar állampolgár, a Fidesz parlamenti frakciójának egyik oszlopos tagja, amikor azzal kell szembesülnie, hogy e korszerűtlen szellemiségű, leharcolt operetthősökre hajazó alakulatot rendre Fideszes polgármesterek vezette önkormányzatok hívják meg rendteremtő sétafikálásra?
Kicsoda valójában Farkas Flórián: cigány ember, vagy inkább Fideszes?
A cigányok pártján áll, vagy azokon, akik cigánybűnözésről beszélnek?
Költői kérdések, amelyekre nyilván soha nem érkezik válasz. Nincs honnan: Farkas Flórián és a Lungo Drom eltűnt.
De azért a dolog nem ennyire egyszerű: Farkas Flóriánnak tudnia kell, hogyha a dolgok úgy alakulnak - ahogyan soha többé nem szabad alakulniuk -, akkor ő is egy lesz azok közül, akiket a padtársai által támogatott gárdisták elsők között megtalálnak.
Van egy Babits Mihály nevű magyar költőtől származó sor, amit a cigány származású magyar embereknek ugyanúgy tanítanak az iskolákban, mint a nem cigány származású magyaroknak. Így hangzik: vétkesek közt cinkos, aki néma.
Ki tudja, hová tűnt Farkas Flórián?


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata




Most & Itt
2008.07.28 11:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.