Most & Itt

Hogyan fújták le Morvai Krisztinát?

Lefújta a brutális rendőrállam Morvai Krisztinát, aki nemcsak harcos jogvédő, egyetemren tanító pedagógus, hanem egy ideje a Jobbik nevű párt...

Lefújta a brutális rendőrállam Morvai Krisztinát, aki nemcsak harcos jogvédő, egyetemren tanító pedagógus, hanem egy ideje a Jobbik nevű párt Európai Uniós listavezetője is. A Jobbik nem nagyon kedveli az Európai Uniót, sőt, kifejezetten kiütést kap tőle, normális ésszel nem is nagyon lehet érteni, miért kaparnak annyira a képoviselői helyért.

Persze, legyen ez az ő gondjuk, ennél nagyobb paranoiával is nyilván sikeresen megbirkóznak a derék gárdalapítók.

Hanem most az van, hogy a rendőri önkény fogta magát, és úgy döntött: március 15-e alkalmából lefújja könnygázzal ezt a kedvesen mosolygó, szép arcú, kellemes hangú törékeny nőt. És hogy a szolgáltatás teljes – full-service – legyen, meg is rugdossák, ahogy illik. 

Maga Morvai Krisztina számolt be a lefújásról és a rugdosásról. Utóbbiról a rendőrök nem tudnak, a vizsgálat folyik, valami majd biztosan kiderül a végén.

Vagy nem.

Amit már biztosan tudunk, igaz, nem hivatalos forrásból, hanem jól bejáratott információs csatornákon keresztül, az az, hogy miként is került egy kétgyermekes, amúgy gondos családanya március 15-én az esti órákban egy felbőszült embercsoport élére. Hogyan keletkezhetett a rendőrökben az a kétségkívül hamís látszat, miszerint Morvai Krisztina nem is annyira békés, jóarcú és kellemes hangú hölgy, mint amilyennek nem is látszik. Miért gondolhatták a derék egyenruhások, hogy az időnként palesztinkendőt viselő hölgy felforgatás és rendzavarás céljából jelent meg a helyszínen, ahol, ahelyett, hogy jogkövető magartartást tanúsított volna, a végsőkig felidegesítette az ott lévő egyenruhásokat.

Morvai-közeli forrásból a következőket tudom elővezetni.
Morvai Krisztinának mint köztudott, ikergyermekei vannak, s mint a kétgyermekes anyák többsége, ő is örült a március idusára eső szép vasárnapnak. Boldog volt, hogy a szabadságharc és a forradalom emléknapját a gyerekeivel töltheti, hogy aznap nem volt munkahelyi elfoglaltsága, hogy az egész napja a gyerekeié lehet. 

Már kora reggel kiugrasztották ágyából a lurkók, feltűzték a kokárdájukat és nekivágtak anyjukkal a városnak. Jártak a Várban, elmentek a Pilvax közbe, anyuka még nyalókát is vett nekik – ez is új volt, hiszen máskor igen szigorú az édességekkel kapcsolatban. Közben elmesélte nekik, hogy ki volt Petőfi, Vasvári, Kossuth, Jókai és a többiek, hogy ezek az akkor fiatal emberek hogyan és miért lettek márciusi ifjak.

A kicsik tátott szájjal figyelték édesanyjukat, hálásak voltak a szép és igaz mesékért, és annak is örültek, hogy milyen sok ember megy mosolyogva az utcán. Meg hogy szépen fel van díszítve a város, a Lánchídon gyalog is átmehettek, ráadásul mindenféle huszárok is voltak ott lóháton. És a lovakhoz is egészen közel lehetett menni, csak egy kicsit kellett félni tőlük, mégiscsak nagydarab állatok, valljuk be.

Szinte észre sem vették, úgy elment a délelőtt. Egy vendéglőben finoman megebédeltek, majd ismét nyakukba vették a várost, rohangásztak a Nemzeti Múzeum lépcsőin, végül fáradtan hazaindultak. 

Az ikreknek ezúttal nem kellett kétszer mondani, hogy feküdjenek le aludni, vacsora nélkül, épp csak hogy egy rövid fogmosás után, már úgy aludtak, mint a bunda. Krisztina asszony is lefekvéshez készülődött, haját éjszakára mindenféle trükkös hajcsavarókkal igazította el, hogy másnap, a munkahelyén, ahogyan azt már tőle megszokták, kedves, aranyos, barátságos hölgyként jelenhessen meg. Épp az arcát készült telepakolni a csak nők által ismert összetételű és funkciójú varázslatos csodakrémekkel és kenceficékkel, amikor csöngettek az ajtón.

- Ki lehet az ilyen kései órán? - futott át a gondolat Morvai Krisztina agyán. Kelletlenül kikukucskált a kémlelőnyíláson - odakint két marcona rendőr állt, talpig rohamszerelésben. 

- Morvai Krisztina?- kérdezte egyikük, és a közben résnyire nyíló ajtón már nyomult is befelé. – Velünk jön.

- Én? – kérdezte Morvai. A biztonság kedvéért nála volt a palesztin asszonytól kapott csúzli, amelyet azért adott neki a hölgy, hogy megmutassa, hogyan harcolnak ők a betolakodók ellen. – Nem csináltam semmit. 
- Nem is. De majd fog. Tüntetni visszük. Kiabálni, rikácsolni, kellemetlen, sipító hangokat kiadni magából. Rendőröket szidalmazni.

- De hát én már békésen lefekvéshez készülődtem. Épp mesélni akartam a gyerekeimnek, de mire az összes csavarót betettem a hajamba, elaludtak.

- Velünk jön. Kap két percet, hogy felöltözzön – mondta az egyik rendőr. 
– Három percet - tette a hozzá a másik. Mindig így csinálják, tudjuk az átkosból: van egy jó, meg egy rossz rendőr. De azért arra kínosan vigyáznak, hogy még a jó rendőr is rossz legyen.

- És ha nem megyek? - tett még egy kísérletet Morvai Krisztina. – Nem akarok tüntetni, handabandázni, nem akarom megzavarni a mások ünneplését.

A rossz rendőr fenyegetően meglóbálta a kezében tartott kényszerítő eszközt.
- Parancs – mondták egyszerre a rendőrök. - Már fél perc eltelt. Itt megvárjuk, amíg magára kap valamit. És a palesztin kendőt se felejtse el, jól megy a hajához.

Néhány perc múlva Morvai Krisztina kétgyermekes édesanya már egy szirénázó rendőrautóban ült, két nagydarab egyenruhás között.

- Hova megyünk? – kérdezte még mindig normális hangon. 
- Tüntetni – mondta a jó rendőr. –És kérném, saját érdekében, felejtse el egy időre ezt az édesanya-filinget. Tessék rikácsolni, antipatikusnak lenni: a tévénézők ezt várják el magától.
- Tévénézők?

- Naná. Mégis, mit gondol, magunknak csináljuk ezt a felhajtást? Lenne jobb dolgunk is. Egy csomó csatorna embere vár már bennünket, meg van beszélve. Magát meg szépen lefújjuk könnygázzal.

- Felhívom az ügyvédemet. A Gaudi Nagy Tamást. Akinek a gyerekei a legutóbbi óvodai farsangon rendőrnek és tüntetőnek öltöztek. És a rendőrnek maszkírozott gyerek egy játék-gumibottal ütötte a tüntetőnek öltöztetett gyereket.
- Fölösleges – mordult egyet a rossz rendőr. – Már ezt a Gaudi Nagyot is kiráncigáltuk otthonról. Ott utazik a mögöttünk lévő rendőrkocsiban. Egész nap az Állatkertben volt a családjával, kicsit még most is zsiráf-szaga van.
Ezen jót röhögtek a rendőrök, cinikusan, államapparátusosan. Tetszett nekik a zsiráfszag.

Na, valahogy így esett, hogy Morvai Krisztinát lefújták könnygázzal. Öröm az ürömben, hogy a tízmillió magyar állampolgár döntö többségét nem fújták le. És meg sem rugdalták őket. 
Pedig, lett volna rá igény. 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata



Most & Itt
2009.03.18 09:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.