Most & Itt

Hirdessük az igét, vagy ragozzuk?

Lehet, hogy mégsem az evangélium olvasásával kellene kezdenie a napjait Schmitt Pálnak? Hogy hasznosabb lenne, ha inkább egy nyelvtani ismereteket...

Lehet, hogy mégsem az evangélium olvasásával kellene kezdenie a napjait Schmitt Pálnak? Hogy hasznosabb lenne, ha inkább egy nyelvtani ismereteket is tartalmazó kézikönyvvel vágna neki reggelente a nemzet felemelésének? Mert hiába nyilvánvaló, hogy Schmitt Pál a Világegyetem Legpazarabb Köztársasági Elnöke, még ennél is jobb lehetne, ha a magyar nyelv fontosságát az alkotmányban is szerepeltető államfő és hivatala a mostaninál jobban ügyelne a helyesírásra.

Igen, én magam is arra gondolok, amin a fél ország röhög. Arra a blamázsra, hogy a köztársasági elnök újévi beszédét tartalmazó szöveg hemzsegett a helyesírási hibáktól és a magyartalanságoktól. Amiért ugyan utóbb a hivatal elnézést kért az ország polgáraitól, ám ebbe az elnézést kérő leiratba is csúszott néhány kínos hiba.

Hál’ istennek, nem hanyagságból, vagy pláne, szakmai analfabétizmusból származnak ezek a hibák. Idáig csupán sejtettük, de most már tudjuk is: nevelő célzattal csempészték a hibákat Schmitt szövegeibe, azért idézték rosszul a himnuszt, és írták egy d-vel, amit kettővel kellett volna írni. (Isten áldd meg a magyart…)

Maga a hivatal egyik fő illetékese, Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője nyilatkozta: talán nem is baj, hogy így alakult, mert ezzel is a nyelv fontosságára akarták felhívni a figyelmet.

Ha ez volt a cél, sikerült. Sőt, még túl is lőttek a célon, bár azért remélhető, hogy a jövőben nyilván majd olyanok fogalmazzák és öntik végső formába Schmitt Pál beszédeit, akiknek legalább közepes jegyük volt az általános iskolában magyar nyelvből.

Bármennyire is nevetséges, légből kapottnak tűnő magyarázatnak tűnik, mégis életszerű, hogy nem véletlenül, vagy hozzá nem értésből halmoz hibát hibára a köztársasági elnöki hivatal. Arra persze gondolni sem merünk, hogy az ellenség keze tette volna be a lábát, és szándékos bajkeverők okozzák a rengeteg kalamajkát, hogy így járassák le a mi köztársasági elnökünket, és környezetét.

Pedig, lenne rá igény.

De mégis az a valószínűbb, amit Kiss Norbert állít, vagyis, hogy nevelési célzatból kifolyólag csinálnak hülyét magukból. Mindennek fényében érthető, hogy annak idején a Kaya Ibrahim és Joszip Tot lopott útleveleivel alapított, majd eltüntetett Fidesz-közeli fantomcégek ügyét sem egyéni haszonszerzés, a Fideszes vezetők zsebeit megtömő harácsolás motiválta. Ellenkezőleg: derék nevelőink így kívánták az ország lakosságának a figyelmét felhívni arra, hogy fantomcégeket alapítani, adót elkerülni csúnya dolog.

Szalai Annamária, a Miami Press egykori pornólap szerkesztője is azért lehet most a média jó erkölcseinek legfőbb csősze, mert az illetékesek, egyébként nagyon helyesen, így akarják kimutatni, mennyire fontos számukra az ifjúság erkölcsi nevelése.

És az első Orbán-kormány idején hivatali mosdójának felújítására milliókat költő Selmeczi Gabriella is ezért lehet most a nyugdíjak éber őre. Az ő példája ugyanis azt bizonyítja, hogy rablóból lehet a legjobb pandúr, azaz, arra irányítja rá a köz figyelmét, hogy a magán-nyugdíjpénztárak - élükön a legnagyobbal, Csányi Sándor OTP-jével – eltőzsdézik vagy/és homályos hátterű, külföldi alapokba fektetik az emberek náluk tartott pénzét, röviden, elkótyavetyélik a dolgozó magyar nép vagyonát.

Lázár János a Fidesz frakció vezetője pedig, minden más híreszteléssel ellentétben, nem azért jár a Fidesz-frakció és a hódmezővásárhelyi önkormányzat által fizetett 30 milliós luxusautóval, mert annak idején, kicsiny gyermekként a zongora körül kergették, ha nem így tett. Éppen ellenkezőleg: széles körben ismert, hogy számára is visszatetsző ez az akár pazarlásnak is nevezhető közpénzügyi költekezés, ám a kormányzat éppen e szemléletes példával igyekszik felhívni a figyelmet a takarékosság fontosságára.

Az összeesküvés-elméletek híveinek pedig innen üzenjük: nem Orbán emberei állnak az elnöki hivatal honlapján megjelenő gyakori, és kínos hibák mögött, nem ők tartják sakkban Schmitt Pált, hogy esze ágában se legyen a kormány szándékai ellen ugrálni.

Mindenki tudja, hogy az ablakon kidobott pénz lenne az erre költött sok millió forint: a Nemzet Motorja enélkül is tudja, mi a dolga.

Most & Itt
2011.01.08 13:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.