Most & Itt

Háttal Rogánnak, háttal a Fidesznek

Nagyon visszafogottan fogalmazunk, amikor azt írjuk, hogy megosztja a demokratikus közvéleményt Rogán Antal és a Fidesz bejelentkezése a vasárnapi...

Nagyon visszafogottan fogalmazunk, amikor azt írjuk, hogy megosztja a demokratikus közvéleményt Rogán Antal és a Fidesz bejelentkezése a vasárnapi náci-ellenes tüntetésre. Két táborra szakadt a tisztességes emberek tábora: sokaknak az a véleményük, hogy ha Rogán ott lesz, akkor ők nem mennek el. Mások meg azt mondják, hogy mindenkivel, így Rogánnal és a Fidesszel együtt is fel kell lépni a fasizmus ellen.


Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy a fasizmust képviseli-e a Fidesz és vele Rogán Antal, akkor egyértelműen nemmel kell válaszolni: Rogán nem náci, és a Fidesz nem náci-párt. Más kérdés, és meglehetősen elgondolkodtató, hogy időnként, vállalhatatlanul sunyi módon kokettálnak a nácikkal.

Ilyen értelemben valóban kínos, hogy Rogán Antal is beszél vasárnap a Kossuth téren. Nem sorolnám, az ellenérveket, amelyek sokakat elriasztanak attól, hogy elmenjenek a vasárnapi demonstrációra, és kifejezzék azt az akaratukat, hogy soha többé nem kérnek a fasizmusból. Sokan megírták már ezt az elmúlt napokban, Dunát lehetne rekeszteni az okosabbnál okosabb publicisztikákkal.

Áthidaló megoldást ajánlok azoknak, akik nem tudják, mit lehet tenni ilyen lehetetlen helyzetben. El kell menni a vasárnapi tüntetésre, és Rogán Antal beszéde alatt hátat fordítani a szónoknak. Nem fütyülni, és nem szétkiabálni a beszédét, amint azt többen is javasolták – ezt a stílust továbbra is meg kell hagyni a csőcseléknek, és azoknak, akik jobb meggyőződésük ellenére, politikai haszonszerzésből alkalmanként együtt menetelnek velük.

És a beszéd alatt lassanként meg lehet fordulni. Vissza, a szónok felé. Abban az esetben, ha Rogán Antal nem csak a Fidesz sokszor hallott frázisait mantrázza.

Ha azt halljuk, hogy Rogán bejelenti: nemrég beszélt Orbán Viktorral, aki megígérte neki, hogy soha többet nem áll szóba Bayer Zsolttal, az 5-ös számú Fidesz-tagkönyv büszke birtokosával. Nem mutatkozik vele a Fidesz születésnapjain, nem eszik tortát Bayerrel közös tálból.

És a szónok felé lehet fordulni, amikor arról beszél, hogy az oktatási miniszter visszavonja a nemzeti alaptantervből Nyirő, Wass és más náci-szimpatizánsok műveit. Hogy Kövér László megköveti a nemzetet, amiért a már említett szellemiségű Nyirő József hamvait egy bőröndben utaztatták, Áder János pedig bocsánatot kér, amiért nemrégiben Nyirő szobrot avatott.

Ha Rogán bejelenti, hogy az éj leple alatt, sürgőséggel tárgyalandó törvényjavaslatot nyújt be az országgyűlésnek, amely arról szól, hogy Horthy Miklós nevét Magyarországon soha nem viselheti tér, utca, szobrot nem emelhetnek neki.

Halkan tapsolni is lehet majd Rogánnak, amikor bejelenti, hogy a magyar kormány bocsánatot kér dicstelen elődeinek a vészkorszakban és az azt megelőző években elkövetett aljasságaiért.

Addig azonban, amíg Rogán és a Fidesz mindezzel adós marad, a demokraták számára egyetlen megoldás marad a vasárnap délután nagygyűlésen: hátat fordítani Rogánnak, és hátat fordítani a Fidesznek.

Most & Itt
2012.12.01 11:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.