Most & Itt

Halálos cinizmus

Tizenhat honfitársunk halt meg idáig a H1n1 vírus miatt, számuk napról napra nő. Az elmúlt héten negyvenezren betegedtek meg, sokan vannak...
Tizenhat honfitársunk halt meg idáig a H1n1 vírus miatt, számuk napról napra nő. Az elmúlt héten negyvenezren betegedtek meg, sokan vannak életveszélyben. Idáig csak olyanokat ölt meg az új vírus, akiket nem oltottak be.

Mindeközben egyeseknek semmi sem drága - a mások életénél a politikai haszonszerzés többet ér.

 

Előbb csak fikázták az oltóanyagot, azt mondták, hogy többet árt, mint használ. Fidesz-közeli háziorvosok nyilatkoztak a tévében, ők bizony nem ajánlják a hozzájuk fordulóknak az oltást. Merthogy nem lehet tudni, mi lesz utána. Ezek a derék egészségügyi dolgozók azóta halált megvető bátorsággal kussolnak - Éger István, Cser Ágnes, merre jártok az éji homályban?

 

Azt mondták a Fidesz-közeli háziorvosok, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, kér-e oltást, vagy sem. Mari néni, Pista bácsi meg csak nézett – honnan kéne tudniuk, mi a jó, nem ők végezték el ingyen az orvosi egyetemet.

 

Egyébként tényleg mindent magunknak kell eldöntenünk, saját dolgainkról mi határozunk: melyik iskolába járjon a gyerek, milyen autót vegyünk, mit nézzünk a tévében, melyik párt a legkevésbé ellenszenves a számunkra.

 Életünkről és - bizonyos keretek között – a halálunkról is mi magunk döntünk.

 

Csak hát előtte tájékozódunk. Autóról, mobiltelefonról, könyvről. Megkérdezzük a hozzáértőket. Autószerelőt, mobiltelefonos szakembert, kritikust.

Ha valaki nem tudná, annak elárulom: az emberi élet fontosabb, mint az autó, a mobiltelefon. Az emberi élet még a könyveknél is fontosabb.

 

Ezért cinikus, hogy azok az orvosok, akiknek ez lett volna a dolguk, nem segítették a hozzájuk fordulókat. Sokan csak a paciens felelősségére, aláírás után adták be az oltást. Próbálna az autószerelő aláíratni velem egy nyilatkozatot, miszerint tanúsítom, hogy a gépkocsim megjavult, ha mégis baja lenne, magamat okoljam.

Agyrém és felelőtlenség - cinizmus a köbön.

 

Idővel kiderült, amit már az elején is tudni lehetett: hogy nincs baj a magyar oltóanyaggal, sőt, nemzetközi összehasonlításban is a legjobbak közül való.

Most ott tartunk, hogy az oltóanyagot gyártó céggel van baj. Cipruson bejegyzett offshore cég készíti az oltóanyagot, jaj, ki tudja, hova kerül a haszon.

 

Kit érdekel ez most? Kérdezzék meg a kórházban fekvő kismamákat, számukra tényleg ez most a legfontosabb? Kérdezzék meg a tizenhat halott magyar hozzátartozóit – valóban ezt szeretnék tudni a leginkább?

 

Békeidőben, amikor nem pusztít az influenza, mindent meg lehet kérdezni. Azt is, hogy ki fia borja az Omninvest nevű cég. Amely egyébiránt több mint tíz éve szállít vakcinát a magyar lakosságnak. Ők szállítottak és gyarapodtak már az Orbán-Torgyán kormány idején is, Medgyessy és Gyurcsány miniszterelnöksége alatt úgyszintén.

 

Idáig nem volt fontos, hogy kik állnak a vállalkozás mögött. Rendes, tisztességes, echte ungarische magyar emberek, vagy a minden hájjal megkent, nemzetidegen karvalytőke?

 

Most valamiért hirtelen fontos lett, hogy kinek a pénztárcáját vastagítja az Omninvest haszna. Meg lehetett volna kérdezni ezt már tíz évvel ezelőtt is. Öt éve, vagy három esztendővel korábban.

Vagy, teszem azt, fél év múlva. Amikorra remélhetőleg elmúlik a járvány. Amikor már nem a halottakat számoljuk, és nem az életveszélyben lévőkért aggódunk.

Cinizmus a köbön, pofátlan politikai haszonszerzés.

 

A kormányzásra készülő párt prominensei néhány hete még azt nyilatkozták, hogy nem oltatják be magukat. Ezeknek az oltóanyaga nem kell nekünk, sugallták.

Aztán, ahogy egyre többen lettek betegek, kiderült, hogy a Vezénylő Tábornokot is beoltották. Nem volt nagy csinnadratta, elmaradt az ilyenkor szokásos felhajtás. Csöndben, észrevétlenül kapta meg a szurit, csupán a Kisalföld című megyei napilapnak nyilatkozta, hogy beoltatta magát. És a gyerekeit is természetesen.

 

Egy pocsék oltóanyaggal, amelynek, mint tudjuk, számtalan, ma még ismeretlen mellékhatása lehet. Azzal az oltóanyaggal, amelyet egy ismeretlen figurákból álló, kétes hátterű offshore cég gyártott.

 

A cinizmus nem ismer határokat. Előbb az oltóanyaggal volt baj, utána az azt gyártó céggel, most meg az a legújabb, hogy miért nem adja az állam mindenkinek ingyen az oltást.

 

Kádár János legjobb hazai tanítványának még az ingyen oltás sem drága.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.12.02 18:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.