Most & Itt

Hajtóvadászat öregekre

„Nézd, öregem, rád fér a pihenés, Jól esik majd a semmit tevés, Barkácsolsz délig és ebéd után, Kiülsz egy padra, vagy sétálsz Budán” (Páger...

„Nézd, öregem, rád fér a pihenés,
Jól esik majd a semmit tevés,
Barkácsolsz délig és ebéd után,
Kiülsz egy padra, vagy sétálsz Budán”

(Páger Antal slágere a mostanit megelőző átkosból)

 

Nyugdíjasnak lenni jó. Rájuk mindenki gondol, őket mindenki mindig megvédi. Különösen a nyugdíjukat védik, és főleg a választások közeledtével. Mondjuk egy nyugdíjason más védeni való nemigen van, mint a nyugdíja – a magánrepülőgépét mégsem védhetik meg a pártok!


Ha jobban belegondolunk, nincs még egy ennyire védett rétege a társadalomnak, mint a nyugdíjasok – kész csoda, hogy még senkinek sem jutott eszébe védett fajjá nyilvánítani őket.


A Fidesz névre hallgató ellenzéki párt mint tudjuk, majd csak március 15-én kezdi a választási kampányt, az összes napilapban megjelent hirdetésük tehát még nem tekinthető a kampány részének. Ellenkezőleg: kifejezetten független a kampánytól, semmi köze hozzá, csak úgy, mondogatják magukban, mint egy titokzatosan bölcs keleti mantrát: megvédjük a nyugdíjakat.


Merthogy, így a hirdetés, „Gyurcsány és Mesterházy arra készülnek, hogy privatizálják a nyugdíjasok pénzét.”

Magyarul ellopják. Merthogy a privatizáció, tudjuk jól, a lopással egyenlő. Mi más is lenne, valljuk be: tolvajlás a köbön.


Persze, attól függ, ki privatizál. Ha Széles Gábor üzemeltet a BKV-tól privatizált 23 autóbuszt, akkor az nem lopás, hanem vállalkozás. Amikor egy sofőr – sztrájk idején - egy Széles-buszban fordítja el a slusszkulcsot, akkor nem lop, hanem beindítja a gazdaság motorját.

Vonneguttal szólva: így megy ez.


Egyébként meg igaza van a Fidesznek, Gyurcsány és Mesterházy tényleg lopni készül. Valamelyik nap kihallgattam őket, egy csőszkunyhóban találkoztak, s álcázás végett jugoszláv békaembereknek öltöztek. Mindig ezt csinálják, amikor meg akarják károsítani a nyugdíjasokat. Pedig nincsen nekik ebből semmi hasznuk: amit egy nyugdíjason lehet még károsítani, az semmi, ahhoz képest, ami már nekik van.


Úgyhogy inkább azt gondolom, hobbiból csinálják. De már nem sokáig, mert, olvasom tovább a hirdetést, „a Fidesz mindenkinek megvédi a nyugdíját”.

Meg a vak néniket átvezeti az úttest másik oldalára – akkor is, ha ők nem akarnak átmenni.


Naná, hogy a szocialisták is rárepültek a nyugdíjasokra! Kettőt lapozok az újságban, ott meg az ő hirdetésük olvasható. Az a címe, hogy nyugdíjkatasztrófa. Nem egy nyugdíjas aszteroida tart megállíthatatlanul a Föld felé, hanem azzal fenyegetnek, hogy a Fidesz 70 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, és az átlagnyugdíj a mostani 83 ezer forintról 70 ezerre csökken. A Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül,” olvasom tovább a szöveget, „ne bízza a nyugdíját a Fideszre”, tanácsolják mindenkinek a szocialisták.


Pedig most nagyon úgy néz ki, hogy mégis csak rájuk lesz bízva. És, ha már náluk lesz, biztosak lehetünk benne, hogy majd tesznek is vele valamit. Ha mást nem, annyit mindenképp, hogy megvédik a szocialistáktól.


Ez is valami, de talán még ennél is jobb lenne, ha saját maguktól is megvédenék. Hogy ők maguk se tehessék rá a kezüket a nyugdíjasok pénzére.


Merthogy volt már ilyen, emlékszünk, tisztelettel. Jelesül 1998-ban, amikor a frissen megalakult Orbán-Torgyán kormány egyik első intézkedése az volt, hogy elvett minden egyes nyugdíjastól 19 ezer forintot.


Persze, lehet szebben is fogalmazni: nem elvette tőlük a pénzt, csupán megvédte őket attól, hogy felelőtlenül elköltsék. Mert mi mást tettek volna a pénzzel a nyugdíjasok, ezek a balga, idős emberek? Ismerjük őket, mint a rossz pénzt: elköltötték volna az utolsó huncut forintig.


Pedig jobb helye is lett annak a pénznek, tudjuk.

Más a kampány, és más a kormányzás.


A Fidesz már a kilencvenes évek elején is védte a nyugdíjasokat mindenkitől. Azt mondta, hogy az idősek elveszik a fiatalok jövőjét.


Amiben valljuk meg, van valami. Az öregek csak ehhez értenek. A dalban megénekelt barkácsolás már megvolt, a padra kiülés is kipipálva, egyedül már csak az maradt, hogy el kell venni a fiatalok jövőjét.

Ha az embernek jövőre van szüksége, honnan is vehetne egyet, mint a fiataloktól! Nekik van egyedül jövőjük - mindenki másnak legföljebb, ha jelene, vagy múltja van.


Úgyhogy, tényleg nincs jobb annál, mint nyugdíjasnak lenni. Mindenki megvédi őket mindenkitől.


Hamarosan romának is jó lesz lenni. Már csak alig néhányat kell aludniuk, és még a választások előtt mindkét nagy párt részéről nekik is meg lesz ígérve, hogy megvédik őket. A Fidesz a szocialistáktól, a szocialisták a Fidesztől.


Ezen a tavaszon romának is jó lesz majd lenni.

Roma nyugdíjasnak pedig egyenesen fantasztikus érzés.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2010.01.15 23:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.