Most & Itt

Gyurcsány autója

Ha a Bors című újság a Fidesz üzemi lapja lenne, olyan, mint amilyen a Magyar Nemzet, vagy még annál is olyanabb, mint például, mint a Magyar...

Ha a Bors című újság a Fidesz üzemi lapja lenne, olyan, mint amilyen a Magyar Nemzet, vagy még annál is olyanabb, mint például, mint a Magyar Hírlap, akkor nem lenne semmi gond a cikkel. Ebben az esetben teljesen rendben lenne, hogy a Bors - a széttárt lábú Medveczky Ilona, és két Ördög Nóri dobta ki a férjét, vagy a férje dobta ki ördög Nórit? cikk mellett - egy olyan írást is megjelentet, amelynek az a címe, hogy 80 milliót ér Gyurcsány páncélosa

A Bors azonban egy magát függetlennek beállító bulvárlap, és ebből a megközelítésből, eléggé necces, amit a fent említett című cikkben műveltek. Válságos időket élünk, ilyenkor mindenkinek minden fáj, s egy olyan írás, amelyik arról szól, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke 80 milliós páncélautóban furikázik, nyilván minden rendes kocsmában kiveri a biztosítékot. A megszorításoktól és elbocsátásoktól rettegő törzsközönség naná, hogy elküldi a 80 milliós autó használóját a jó anyjába. Ráadásul nemcsak erre alkalmas ez az írás, hanem arra is, hogy a magyar néplélekbe a történelem során guanó módjára lerakódott irigység-faktor átmenjen gyűlöletbe.

Még két kép is van a cikkhez, az egyiken a kocsi belső terét mutatják – naná, hogy luxus! –a másikon maga a kormányfő látszik, nem is a kormánynál ül, hanem a hátsó ülésen telefonál, biztosan valami újabb megszorításokról tárgyal, egy megszorításokban jártas üzletfelét hívja, hogyan lehetne még jobban kicseszni a magyar néppel?

Nem lennénk igazságosak, ha elhallgatnánk, hogy egy félmondatból az is kiderül, hogy valójában nem egy, hanem három ilyen autót vásároltak a köz pénzén. A másikat Sólyom László használja, igaz róla nincsen kép, és a címben sem szerepel, a harmadik autót különösen védett külföldi vezetők magyarországi látogatásakor használják, ez is 80 millióba került, ez sem szerepel a címben, képileg sincs említés, nyilván éppen kifogyott a fotós gépéből a digitális film.

Sólyom Lászlóról egy félmondatnál több szó nem is esik a cikkben, az egész úgy van tálalva, mintha egyedül Gyurcsánynak (nem Gyurcsány Ferencnek, nem a Magyar Köztársaság miniszterelnökének, hanem Gyurcsánynak) lenne a fejesek közül ilyen autója. Ha valaki tanult valahol újságírást, olyan helyen, mondjuk, ahol tisztességesen okítják a szakmai alapvetéseket, akkor tudnia kell, hogy ilyen esetben illendő kis kitekintést is az olvasó elé tárni, hogy még a kevésbé tájékozottak is képesek legyenek eligazodni az információ-rengetegben. Borsék nyilván végeztek ilyen jellegű stúdiumokat, ám arra már gondolni sem merünk, hogy netán van olyan újságíró iskola hazánkban, ahol csúsztatástant is tanítanak.  

A tájékoztatás tehát korrekt és teljes körű, valami kis hiányérzetünk azért mégis akad. Mert jó lenne tudni például, hogy Sólyom László a páncélozott autója mellett hány másikat használ még, azok mennyibe kerültek, talán egy fotónak is örülni tudnánk, amelyen szabad szemmel is jól látszik, hogy ennek a puritánnak látszó közjogi méltóságnak némi nagylábon élésért nem kell a szomszédba mennie.

Így lenne tisztességes, valamint, ha már a téma szóba került, az is korrektebbé tenné az írást, ha Orbán Viktor Mihály autózási szokásairól is szót ejtenének. Nem a Nagy-Magyarország-matricás autójára gondolunk soha el nem múló tisztelettel. (Ez még védhető, nyilván Anikó asszony nem engedte, hogy nagymellű macákkal ragassza tele a kocsi karosszériáját.) Hanem arra az ugyancsak páncélozott, ám ismeretlen beszerzési árú BMW-re, amellyel a Vezénylő Tábornok két évvel ezelőtt az Astoriánál tartott Fidesz nagygyűlésre érkezett. Talán nem lenne haszontalan megtudni, hogy mennyit kóstált az az autó, amelybe, miután kitört a balhé, a Fidesz örök és megbonthatatlan elnöke bepattant és övéit odahagyva elfurikázott a festői Svábhegyen szerény polgári visszafogottsággal berendezett kulipintyójába. (Ha lenne valaki, aki netán nem emlékszik: a 2006-os októberi Fidesz nagygyűlés után kisebb csetepaté keletkezett, a gyűlésről távozó hívek összekeveredtek az éppen ugyanott tartózkodó csőcselékkel, a szintén arra járó rendőrök pedig nem minden estben tudták megkülönböztetni, hogy ki a fideszes, és ki a csőcselék.

És talán azt is jó lenne tudni, hogy a Bors által említett autókat mostanában vásárolták-e, vagy, amint azt sejtjük, már jóval korábban, amikor még szó sem volt a világgazdasági válságról. És ha nem mostanság vásárolták, akkor biztosan arra is van magyarázat, hogy a Bors miért éppen most látta fontosnak közölni a 80 millió forintot ér Gyurcsány páncélosa című írást. 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mi a Bors című újságot továbbra is egy korrekt, minden tekintetben kiegyensúlyozott lapnak tartjuk. Olyan, világnézetileg is pártatlan sajtóorgánumnak, amely gondosan ügyel arra, hogy két, Medveczky Ilona széttárt lábait képpel illusztráló lapszám között mindig legyen egy, Ördög Nóri válásáról szóló híradás.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2009.01.19 10:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.