Most & Itt

Ügyészkedők

Másfél év börtönre ítélte a bíróság első fokon Hunvald Györgyöt. Erzsébetváros volt polgármesterének nem kell letöltenie a rá rótt...

Másfél év börtönre ítélte a bíróság első fokon Hunvald Györgyöt. Erzsébetváros volt polgármesterének nem kell letöltenie a rá rótt büntetést, mivel ennél jóval többet, mintegy három évet már eltöltött előzetes letartóztatásban.

Néhány kisebb vétségben elmarasztalták, a vádak nagy része alól felmentették.

Bebizonyosodott, amit sokan sejtettek: hogy Hunvald nem bűnöző, nem bűnszervezetet működtető maffiózó. Amit az ügyészség róla és társairól állított, - és amit a sajtó jó része is sulykolt -, annak a nagy része nem igaz.

Másodfokon persze még minden lehet. Hunvald a most terhére rótt hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés vádpontokban is ártatlannak mondja magát, s könnyen lehet, hogy ártatlanságát bizonyítani is tudja. De az sem kizárt, hogy másodfokon helyben hagyják a mostani, nem jogerős ítéletet, vagy még súlyosbítják is azt.

Fidesztán urai ma mindent megtehetnek.

A szövevényes, sokszereplős ügynek egyébként volt egy Fideszes szála is – Czibula Csaba révén, akit csalással és többrendbeli vesztegetéssel gyanúsítanak. Igaz, őt nem láthattuk a tévében bilincsbe verve. Sőt, sehogyan sem láthattuk, mert vele szemben nem sikerült lefolytatni az eljárást: az Osvát utcai Piszkos Fred nevű kocsma egykori tulajdonosa, a Fidesz hetedik kerületi önkormányzati képviselője - később elnökségi tagja - még mielőtt őrizetbe vehették volna, külföldre szökött. Állítólag Mexikóban bujkál, és ha minden igaz, ott volt akkor is, amikor Orbán Viktor egy meg nem nevezett barát vendégszeretetét élvezve, feleségével együtt arrafelé nyaralt.

Czibula nyilván nem azért tudott elmenekülni, amire sokan gondolnak: mert fülest kapott a nyomozóktól, vagy, az ügyészek közül súgott neki valaki. Méltatlan lenne ez a feltételezés, és bizonyítani sem igen lehet. Maradjunk abban, hogy a Fideszesek különös anyagból vannak gyúrva, vagyis, az átlagosnál nagyobb a veszélyérzetük. Nemcsak a földrengésekről szereznek előre tudomást, de jó ösztönükkel a közelgő letartóztatásokat, készülő vizsgálatokat is időben megérzik.

Hunvald Györgyöt és társait nem csak azért kellett látványos külsőségek között - bilincsben és vezetőpórázon – mutogatni a kamerák előtt, hogy a választások közeledtével láthassa mindenki: a Fidesz politikai ellenfelei korruptak, csalnak, lopnak, rátámadnak a nemzetre. Azért is volt szükség erre a szánalmas szomorújátékra, mert a Fidesz így üzent a jelenlegi és leendő ellenfeleinek: aki nem lop egyszerre, megütheti a bokáját.

Ha lesz jogerős ítélet, és az Hunvald György felmentésével, vagy az elsőfokú határozat további enyhítésével végződik, akkor a meghurcolt volt polgármester kártérítési igénnyel élhet. Ez még odébb van persze, de valószínűsíthető, hogy Hunvald György súlyos milliókra tarthat igényt, amiért jogtalanul fogva tartották, életét és munkáját ellehetetlenítették, becsületét a sárba tiporták.

Ha így lesz, és jelen állás szerint ennek van a legnagyobb valószínűsége, akkor ügyészi műhiba (hanyag, vagy éppen elfogult munkavégzés) miatt fizethet majd a magyar állam.

Persze, ezúttal sem a foglalkozás körében elkövetett kár okozóin hajtják be majd a milliókat - mi, adófizetők fogjuk állni a számlát.

Most & Itt
2012.02.27 11:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.