Most & Itt

Gárdaszerű-viselet

Lehet kicsit terhesnek lenni? Félig, háromnegyedig? Húszszázalékosan igen, nyolcvan százalékig nem? Kicsit törvénytisztelőnek...


Lehet kicsit terhesnek lenni? Félig, háromnegyedig? Húszszázalékosan igen, nyolcvan százalékig nem?

Kicsit törvénytisztelőnek, kicsit bűnözőnek?

Kicsit gárdistának, kicsit pedig nem annak?

 

 

Nem teljesen légből kapott a kérdés: már csak alig néhányat kell aludnunk, és a jövő héttől szabálysértésnek minősül, ha valaki a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelenik meg.

 

Odahaza, a saját konyhájában, fürdőszobájában, nappalijában továbbra is bárki bármilyen öltözékben mutatkozhat, ám a nyilvános helyeken történő megjelenést büntetni fogják. Szabálysértésnek minősül az eset, s akár ötvenezer forintra is büntethetik, aki ilyenre vetemedik.

 

Szimpatikus hülyeség az egész, valljuk be. Van ugyanis egy jogerős bírói ítélet, miszerint a Magyar Gárdának nincs helye a demokratikus Magyarországon. Nem fér össze a demokratikus működéssel, egyszerűen nem kompatibilis vele. Vagy demokrácia van a Magyar Köztársaságban, vagy Magyar Gárda. A kettő üti egymást.

 

Ha pedig egy szervezet nemkívánatos, akkor az öltözéke is az. Ha egy templomban nemkívánatosak a kurvák, akkor kurvaruhában misére menni sem komilfó.

 

A mostani rendelet, bármennyire is szimpatikus a szándék, csupán arra lesz jó, hogy további vitákat generáljon. Növelje a káoszt, ami megint a rendpártiak malmára hajtja a vizet.

 

Mert mi van akkor, ha valaki, fehér ingben és mellényben, valamint e veretes viselethez kevéssé passzent vietnami stranpapucsban jelenik meg?

Vagy bakancs lesz rajta,, és a Magyar Gárdáéra hajazó sapka, ugyanakkor mindehhez egy nagyon decens csíkos nadrágot vesz majd fel?

 

Megint szegény rendőrökön csattan majd a gárdista. Nekik kell majd a helyszínen dönteni: jelmezbálból, pszichiátriáról szökött egyénnel van-e dolguk, vagy szándékos, ügyvédek által támogatott bajkeverésről.

 

Talán, ha a jogalkotók egyértelműbben fogalmaznak. Meg a politikusok is persze, a mi kedves, jól bevált pártjainkkal az élen.

Talán, ha a köztársasági elnök megszólalt volna az ügyben. Nem most, hanem akkor, amikor még lett volna értelme. Nem hosszú beszédre gondolnánk, a magunk szerény módján már azzal is beérnénk, ha egy puritán félmondatban megjegyezné, hogy betiltott szervezet egyenruháját viselni nem csupán ízlés kérdése, de legalább ennyire törvénytelen.

 

Aki ki akarja játszani a törvényt, az mindent el is fog követni, hogy kijátssza. A jövő héttől  érvényes rendelet csak arra lesz jó, hogy újabb csiki-csukit játszanak azok, akiknek ehhez van érkezésük.

 

Kevesebb talán több lett volna. Elég lett volna kimondani, hogy nem elég nem fasisztának lenni – annak is kell látszani.

 

Nácinak lenni, vagy annak látszani ugyanis demokratikus viszonyok között nem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

 

Most & Itt
2009.11.19 12:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.