Most & Itt

Gárdaszakadás

Kissé frivol a felütés, de muszáj egy ismert dakota mondással kezdenem. A régi dakoták ugyanis egy emberként állították, hogy a világot három...

Kissé frivol a felütés, de muszáj egy ismert dakota mondással kezdenem. A régi dakoták ugyanis egy emberként állították, hogy a világot három dolog mozgatja, arról meg tényleg nem ők tehetnek, hogy a magyar nyelvben mind a három „p” betűvel kezdődik. Úgymint pénz, politika és… nő.
Keresd a nőt, mondták a régi dakoták, ha valami értelmesnek látszó sületlenséggel szerették volna palástolni mérhetetlen nagyravágyásukat. Pedig nem is olyan nagy butaság ez, még a Magyar Gárda minapi kettészakadása mögött is ott rejlik az Örök Éva, vagyis a Nő.
Mint ismeretes, Dósa István főkapitány még szinte le sem mondott a tisztéről, máris másik vezért választottak helyette. Ám Dósa úr sem maradt főkapitányi sarzsi nélkül, a régi, eredeti gárdisták ugyanis nem fogadták el az új főnököt, ők továbbra is Dósát akarták maguk fölött látni.
Ami persze teljességgel érthető: komoly katonaember a Dósa úr, már az átkosban is a Magyar Népköztársaság hadseregét szolgálta, édesapja pedig a Munkásőrség utolsó parancsnoka volt, volt hát honnan meríteni a szakmai hozzáállást.
De vissza a nőkhöz: Dósa úr menesztésében nem csak elvi kérdések játszottak szerepet, hanem az is, hogy a rossz nyelvek szerint hősünk meglehetősen összemelegedett az egyik csinos gárdista kiskezicsókolommal. Ami persze nem meglepő, láthattuk a Magyar Gárda első bírósági tárgyalásán készült képeken, helyre kis teremtések karéja vette körül a körkörös védelem hazai apostolát, Für Lajost, aki akkoriban még javában Deutsch Für Tamás apósa volt. Igazi bombázók voltak ezek a lányok és asszonyok, nem csoda, ha a vén kecskének is kedve támadt sót nyalogatni. Különben meg a nóta is úgy tartja, hogy „az a huszár, ki szoknya alá nyúl”.
Ez persze csupán egyetlen vonulat, s még csak nem is biztos, hogy éppen ez a kis mozzanat játszotta a döntő szerepet abban, hogy ma már nem egy, hanem két Magyar Gárda is létezik. Az egyiket persze majd idővel nem így hívják, talán Új Magyar Gárdának, vagy Igazi Magyar Gárda lesz a neve. Engem nem is ez izgat a legjobban, majd csak megoldják valahogy a gárdatagok, hogy miként különböztessék meg egymást, talán valami kis jelvénnyel, csillaggal, vagy ilyesmivel - hagyjuk meg nekik az édes töprengést, legyen ez az ő gondjuk.
Mi inkább fókuszáljuk érdeklődésünket a lényegi kérdésekre. Arra, hogy akkor most mi lesz majd itt ezután? Merthogy idáig tiszta sor volt, hogy a Magyar Gárda a parlagfüvek irtására jött létre. És persze a hadisírok gondozására, nagy néha meg még masírozásra is vetemedtek. Mostantól ezt a tevékenységet nem egy, hanem két szervezet végzi. Amivel még nem lenne baj, parlagfű van elég, Dunát lehet vele rekeszteni. És a hadisírok is megérdemlik a kétszeres odafigyelést.
Hanem hát, míg idáig csak azon kellett izgulnunk, nehogy parlagfűnek vagy hadisírnak nézzenek bennünket a kétségkívül jóhiszemű, ám többségükben naiv és tanulatlan gárdisták, mostantól még az is előfordulhat, hogyha a két gárda egyszerre lát meg egy parlagfüvet, összevesznek, hogy melyikük érkezett előbb, mert azé az irtás joga.
És tartani lehet attól is, hogy ugyanez megy majd a hadisírok esetében, talán még tettlegességre is sor kerül, hogy melyik gárda látta meg hamarabb, mert azé lesz a gondozás joga, akár akarja az a hadisír, akár nem.
Már ezek sem elhanyagolható kérdések, ám a neheze még csak ezután következik. Folyik ugyanis egy per a bíróságon - vagyis hát nemigen folyik, mert egy év óta jóformán semmi nem történt. De valami azért mégis van, a következő tárgyalás december 15-én lesz - hacsak addig meg nem fenyegetik a bírót, a tanúkat, a bíróságot, vagy magát az Európai Uniót.
De legyünk naivak, tételezzük fel, hogy mostantól felgyorsulnak az események, minden a legnagyobb rendben megy majd, nem lesz több időhúzás, a kirendelt bíró pedig hangosan kacag az esetleges fenyegetéseken. Megszűnik a jogi bújócska, és szigorú, de igazságos ítélet születik a Magyar Gárda perében.
Joggal vetődik fel az egyszerű polgárban a kérdés: tessék mondani, egy esetleges elmarasztaló ítélet esetén a kettő közül melyik Magyar Gárdát szünteti meg a bíróság?
Talán, ha a Fővárosi Bíróság is kettéosztódna – akkor mindkét taláros testületnek jutna egy-egy Magyar Gárda per. Abba pedig már jobb nem belegondolni, mi lesz, ha – a sarkvidéki jéghegyek mintájára – újabb és újabb darabok szakadnak le a Magyar Gárdáról?


A Klubháló- www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2008.10.02 00:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.