Most & Itt

Gágogó forradalom

Száz liba egy sorba’, mondogatja magában a forradalmár illető, akit azzal bíztak meg, hogy vegyen hatvan libát. Azért hatvanat, mert épp ma...
Száz liba egy sorba’, mondogatja magában a forradalmár illető, akit azzal bíztak meg, hogy vegyen hatvan libát. Azért hatvanat, mert épp ma negyven éves, ha ezt a számot kivonjuk a százból, könnyű lesz megjegyezni.


Nem túl gyakori, hogy az ember vesz hatvan libát, jó is lenne tudni, hogyan megy ez, mi fán terem, mi visz rá valakit ilyenre.

Állítólag vannak libás boltok, ahol a forradalmár illetők olcsóbban vásárolhatnak, mert engedményük van, meg még kedvezmény is néha. (Ha vesz 57 libát, hármat tőlünk kap ajándékba!)

Bemegy tehát a forradalmár illető a boltba, előtte persze jó alaposan tájékozódik a nyitva tartásról, nehogy véletlenségből ki legyen cseszve vele, vagy készakarva átvágják, és akkor menjen, amikor zárva van. Mert jól is néznénk ki libátlanul: kezdődik a forradalom, ő meg, a hülyéje, ott áll egyetlen szál liba nélkül, mindenki rajta röhög, idejött ez a majom liba nélkül, nahát.

A Bajnait liba nélkül szinte lehetetlenség megdönteni. De szerencsére nincs szó átvágásról, a boltos széles mosollyal fogadja - válság idején mindenkire mosolyog. Ráadásul ez a forradalmár foglalkozású illető hatvanat vesz egyszerre, na, az ilyennek még grátiszba ajándék is jár, táp az állatokhoz, vagy szoláriumos bérlet, hogy barnulhasson divatosra. Akkor hát mi járatban, kérdezi a libabolt eladója, aki persze tulaj is egyben, meg a saját rokona, legalábbis úgy van bejelentve, járulékfizetési kímélés céljából. (Ő a saját nagymamájának a második unokatestvére).

Persze, tudja ő, hogy liba lesz vásárolva, látta az újságban, hogy készülődik a forradalom, elzavarják a kormányt. Még az internetbe’ is benne volt, felfordulás lesz Budapesten, ilyen alkalomkor jó, ha kéznél van néhány liba, a Molotovot ugye könnyen támadószerkezetnek nézik a fakabátok.

A forradalmár illető szépen előadja az igényét, hogy akkor ugye lenne hatvan liba, már ha van annyi épp a raktáron. Épp annyi van, se több, se kevesebb. Aztán mire lesz ennyi liba? – évődik a libás ember. Merthogy MTK meccsre általában egyet visznek, néha hármat, de akkor az már rangadó.

De az illető forradalmár csak értetlenül áll, nincs neki ennyi iskolája, hogy mindezt átlássa. Sejti ő, hogy valami zsidós dolog MTK meccsre libát vinni, de ennyire nem árnyalt a műveltsége, vannak benne fehér foltok dögivel.

Akkor talán Gyurcsányra lesz? - mórikálja magát a libás ember, bár tudja ő maga is a választ: Bajnaira vevődik az a hatvan liba.Aztán kártyával, kessel, vagy átutalással fizet az úr? Áfás számlát írok?

Az illető forradalmár ettől megint zavarba jön, neki csak azt mondták, hogy Gordon takarodj, áfás számláról nem esett szó az eligazításon. Meg azt is hallotta, hogy a Bajnai egy illegitim miniszterelnök. Tudja jól, mit jelent ez, nála az ólban az egyik disznót hívják Illegitimnek, már nem tudja, miért, így adódott. Valószínűleg ugyanazt jelenti, mint az illegális, vagyis olyan bujkálós, aki a sötétben, a kertek alatt bukdácsol haza a kocsmából, mert fél, hogy odahaza anyu agyoncsapja a sodrófával.

Megállapodnak hamar a libában, majd küldje a számlát a Központba, mondja a forradalmár illető, tudja, ahol a tojásokat is fizetni szokták.

Régi szép idők, amikor még ugye a tojásdobálás a véleménynyilvánítás eszköze volt! Ezt el is mondja a libás embernek a forradalmár illető, de most már sietős a dolga, a libáknak ugye jelenésük van, még az oszlatás és a könnygáz előtt oda kell, hogy érjenek.
Így van ez, sóhajt a libás ember, mindenhol csak a baj van, meg a probléma.

Ezen aztán mindketten jó alaposan elkomorulnak. Pedig vidám ember a magyar, de csak akkor, amikor nem jön rá a szomorúság, vagy a depresszióra hajazó nekibúsulás.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.04.16 09:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.