Most & Itt

Főbírótlanítva

Elárvult a magyar, itt állunk főbíró nélkül, és belátható időn belül esély sem látszik arra, hogy legyen nekünk főbírónk. A felek egymásnak...

Elárvult a magyar, itt állunk főbíró nélkül, és belátható időn belül esély sem látszik arra, hogy legyen nekünk főbírónk. A felek egymásnak feszülnek, senki sem enged a 48-ból, nem is fog, merthogy nem is engedhet.

A mi köztársasági elnökünk hozta a szokott formáját. Megint nem egyeztetett a pártokkal, és mint sejthető, ezután sem fog. Ezt a pártok különböző vehemenciával fogadták, a legtöbben végül tudomásul vették: a mi köztársasági elnökünk ilyen ember, tőle ezt várhatjuk. Sőt: ezt szoktuk meg.

Amikor még rendszeresen futballoztam, volt egy társunk, aki rendszeresen belerúgott a többiekbe. Nem mindig, és nem nagyon. Csak akkor, amikor a helyzet úgy hozta. Vagy amikor ehhez volt kedve. Ez persze többünknek nem tetszett, de idővel megszoktuk, volt, aki el is fogadta. Ő ilyen, mondták rá a többiek: rugdalózós.

A mi köztársasági elnökünk is ilyen. Nem rugdalózós, hanem nem-egyeztetős. Konok és hiú, mostantól már sértett is. Igaz, idáig is az volt, hiszen nem Havasiné Orbán Mária az első leszavazott jelöltje.De most a laikus szemlélő is láthatta rajta, hogy elszakadt nála a cérna. A magát máskor kimértnek mutató, a higgadtság látszatát keltő ember kimutatta a foga fehérjét. Károsnak és szégyellni valónak nevezte, hogy a szocialisták nem szavazták meg az ő jelöltjét.

Persze, a kormányzópártnak sem kellett a szomszédba menni a gyors válaszért: a köztársasági elnöknek, nem dolga, hogy a képviselők döntését minősítse, őket sértegesse.

Nagy összegben fogadnék, ezek ketten (a szocialista párt, és a mi köztársasági elnökünk) belátható időn belül nem fognak egymás tenyeréből enni.
Ez van, a frontok megmerevedtek, az állóháború a gazdasági válság alatt is zavartalanul folyik.

Mondhatnánk, a szocialisták lehettek volna nagyvonalúbbak. Másként fogalmazva: európaiabbak, mint a mi köztársasági elnökünk. Átengedhették volna a mi köztársasági elnökünk jelöltjét, és ez esetben elmondhatták volna: okos enged, szamár szenved.

Egyébként meg tényleg necces volt a dolog. Egyik oldalon a jelölt felkészültnek tűnt, sokéves bírói gyakorlattal, másfelől viszont lehettek vele kapcsolatban aggályok. A legkevésbé a kinevezéshez feltételként szükséges hiányzó nyelvvizsga ad okot aggodalomra. Talán még nem is az, hogy Havasiné Orbán (csak távoli névrokona a Fidesz elnökének) Mária unokaöccse a legnagyobb ellenzéki párt egyik szóvivője. Ez még nem jelent semmit, ettől ő még lehetne független ítélkező. Különben is, az ember nem felelős a rokonaiért - lám Kövér László legtöbb családtagja is a szocialistákkal szimpatizál, és Deutsch (még Für, vagy már nem?) Tamás felmenőiről sem feltételezhető, hogy rokonszenveznének a Fidesz-közeli Jobbik által patronált Magyar Gárdával.

Lehettek tehát kételyek a polgárban, hogy a szociknak talán mégis meg kellett volna szavazniuk a mi köztársasági elnökünk jelöltjét. Elegánsabb lett volna, példamutató – látod, üzentek volna a mi köztársasági elnökünknek, így is lehet.

Lehettek kételyeink, de most már nincsenek.

Merthogy a számára kedvezőtlen döntés után nemcsak a mi köztársasági elnökünk vetkőzött ki magából, de maga a jelölt is hasonlóan cselekedett. Az emberileg érthető lett volna, ha csalódottságának ad hangot. Ám Havasiné Orbán Mária nyilatkozatából nem szakmai szomorúság, hanem sértett indulat áradt –a sértett ember pedig, tudjuk, gyakran elveszíti az önkontrollját. A mi köztársasági elnökünk által főbírónak jelölt hölgy nem meggyőzni próbálta az őt meg nem szavazókat, hanem ócsárolta őket. 

A helyzetet tovább tetézi, hogy a mi köztársasági elnökünk azonnal jelezte: újból Havasinét jelöli főbírónak. Vagyis, nem a megoldást keresi, hanem a saját igazságát. Pedig azt már megtalálta, méghozzá nem is egyszer. Például, amikor nem fogott kezet Fekete Jánossal, az is a saját, külön bejáratú igazsága volt. Amikor nem ment el a nemzeti csúcsra, amikor rendre nem írta alá a társadalom békéje szempontjából fontos törvényeket.

Nem egy igazsága van a mi köztársasági elnökünknek, hanem sok. Talán még több is a soknál.
Egy régi dakota mondás szerint: kevesebb több lenne.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2008.12.10 11:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.