Most & Itt

Fideszmentes övezetek

Mi köze van a Fidesznek Magyarországhoz? Valljuk meg, nem sok. Itt élnek közöttünk, kormányzásra készülnek, fognak is, ha minden úgy...
Mi köze van a Fidesznek Magyarországhoz?

Valljuk meg, nem sok.

Itt élnek közöttünk, kormányzásra készülnek, fognak is, ha minden úgy alakul, de ha valaki szembesíti őket bármivel, aminek köze van a magyar valósághoz, akkor azt mondják: ez nem az ő asztaluk. Néha mószerolják Magyarországot külföldön, vagy idehaza, amikor az IMF dicséri hazánkat, de ez minden: más kapcsolat nemigen lelhető.

 

A legkevesebb köze a Fidesznek Esztergomhoz, és a város Fidesz polgármesteréhez, Meggyes Tamáshoz van. Esztergom Fideszmentes övezet. Meggyes Tamás már nem is létezik a Fidesz számára, Orbán Viktor Mihály minapi esztergomi road-showja (boldogult békeidőkben hakninak mondták) idején a terem leghátsó sorában üldögélt, közös fotó nem készült róluk, még kezet sem foghatott a Kis Nagy Emberrel.

 


 

Meggyes Tamás viselt dolgaiból elegük van az esztergomiaknak. Nem kell hozzá baloldalinak, netán liberálisnak lenni, elég, ha esztergomi az ember, és máris tele van az összes töke Meggyes Tamással. Ezért várták több százan az utcán Orbán Viktor Mihályt Esztergomban, kezükben a remény tábláival. Mintha csak maga a Megváltó érkezett volna közéjük: „Viktor segíts!” állt az egyik táblán. Vagy egy mélyen gondolkodó Mindenható: „Orbán Viktor szállj magadba, Meggyes Tamást vidd magaddal!”

Mindenki vigyen magával még egy polgármestert!

 


 

Nem szállt magába, és Meggyes Tamást is otthagyta az esztergomiaknak. Boldoguljanak vele, ahogyan tudnak.

 

Orbán nem segített. Ki sem ment a zemberek közé, a hátsó ajtón távozott gyáván és dicstelenül. Ki tudja, mi várt volna rá odakint? Hátha ezek a zemberek nem olyan emberek, mint akikhez ő hozzászokott? Nem volt ez levajazva, még annyira sem, mint a kockás kötényes családi idill közepette megsütött őz, amelyet Orbán Viktor Mihály Rási lányának az udvarlója szállított a család számára. (A figyelmes szemlélőnek bizonyára feltűnt az elnöki videón, hogy a vadászati hajlamokban bővelkedő udvarló nem vett részt a családi eseményen. Pedig hát, ha tényleg ő lőtte az őzet, akkor ott lett volna neki is a helye a tűz melegénél. Lehet, hogy nem udvarló ő, hanem csupán udvari beszállító?)

 

Orbán azt mondta, nem segíthet az esztergomiaknak: ha bármi bajuk van a polgármesterükkel, forduljanak a kormányhoz. Mintha Meggyes Tamást a kormány bízta volna meg a város vezetésével. Mintha ők szavaztak volna rá, ők korteskedtek volna mellette.

 

Májusban még más szelek fújtak Esztergomban. Akkor Orbán Viktor Mihályt személyesen Meggyes polgármester úr avatta a város díszpolgárává. Még kézfogás is volt, meg közös fotózás, ami Amerikában legföljebb Arnold Schwarzeneggerrel, az egykori terminátorral jött össze a Fidesz elnökének.

 

Meggyes Tamás is terminátor, igaz, nem annyira világhírű, mint a kaliforniai kormányzó. Talán ezért sem jött össze most a kézfogás, merthogy Meggyes úr nemcsak a várost vezeti kemény kézzel, de odahaza, családi körben sem a demokratikus megoldások híve.

 

 

Idézet egy Meggyes Tamással kapcsolatos néhány hónappal ezelőtti újságcikkből: „Kui Rózsa (Esztergom Fideszes polgármesterének a felesége) nyilatkozatából egy kettős személyiségű férfi képe rajzolódik ki, aki általában intelligens és kedves, máskor viszont agresszív és erőszakos. Az internetre egy olyan jegyzőkönyv is felkerült, mely szerint Meggyes Tamás 1999-ben – tehát egy évvel házasságkötésük előtt – bántalmazta Kui Rózsát és emiatt eljárás is indult ellene. „Meggyes nem csak a Rózsát, hanem a korábbi "kedveseit" is gyakran bántalmazta fizikailag. Szerintem ez így lesz ezután is, egyszerűen nála ez az egyetlen létező "problémakezelés" a családi ügyekben. Erre lett kondicionálva”, írta a helyi ügyekben jártas hírportál hozzászólója.

 

A morális értékekre oly kínosan kényes kereszténydemokraták ezúttal sem szólaltak meg. Hallgatott a Nemzeti Érzelmű Keresztény Leányanyák Önkéntes Ájtatos Manó tagozatának szóvivője is, aki pedig más alkalmakkor igen harciasan szokta rezegtetni ércnél maradandóbb baritonját.

A Fidesznek nincs köze az esztergomi polgármesterhez.

 

És nincs köze Edelényhez sem.  Edelény is Fideszmentes övezet, hiába s Fideszes az ottani polgármester.Igaz ő nem veri a feleségét, nem is tudjuk, van-e neki ilyen jellegű hozzátartozója, ám, szemben Meggyes Tamással, Molnár Oszkár jól ismeri a cigányasszonyok szülési szokásait. A cigányasszonyok Molnár Oszkár edelényi polgármester szerint nem úgy szülnek, mint más rendes nő, hanem úgy, hogy a gyermek világrajövetele előtt hónapokon át gumikalapáccsal verik a hasukat. Nem bíznak a cigarettában, a különböző alkoholos italokban, a helytelen táplálkozásban – egyedül a gumikalapácsban van minden reményük, hogy fogyatékos gyerekük születhessen. Az állam ugyanis, így Edelény Fideszes polgármestere, a fogyatékos gyerekeket még a nem fogyatékosoknál is több pénzzel honorálja. (Mely pénzt aztán szépen el lehet inni a helyi talponállóban, és ha az ember jól beosztja, még egy újabb gumikalapácsra is futja belőle.)

 

Molnár Oszkár Edelény Fideszes polgármestere szerint még a buzikat - ő nevezi így, a nép egyszerű nyelvén a melegeket – is meg lehetne gyógyítani. Mert ő tudja, hogy buzinak lenni az egy betegség. Ha pedig betegség, akkor azt - Edelény fideszes polgármestere szerint - gyógyítani is lehet. Sőt, nemcsak lehet, de kell is - minden eszközzel lehetőleg.

 

A Fidesz – magától a sajtófőnöktől tudjuk, - helyi ügynek tekinti, amit Edelény Fideszes polgármestere a cigányasszonyokról és a melegekről mondott.

 

Az országgyűlés emberjogi bizottságának Fideszes elnöke, Balogh Zoltán még nem szólalt meg az ügyben. Nyilván nincs köze hozzá, nem lakik Edelényben, nem meleg - még csak nem is roma.

És Farkas Flóriánnak, a Lungo Drom vezetőjének, a Fidesz cigány származású országgyűlési képviselőjének sincs köze az elmondottakhoz.

Mitől is lenne: ő sem a Fideszmentes Edelényben lakik. 

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.09.08 20:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.