Most & Itt

Fidesz, fóliák, fóbiák

Most már tudjuk, hogy a kormány soha nem mondott olyat, hogy a trafikok kirakatára fólia kell. Kósa Lajos mondta ezt ki először, mert ő a legokosabb...

Most már tudjuk, hogy a kormány soha nem mondott olyat, hogy a trafikok kirakatára fólia kell. Kósa Lajos mondta ezt ki először, mert ő a legokosabb mind közül. Aztán a többiek is átvették a szöveget, felkapták, mint a szél, vitték, mint szerencsés vásárló a vasárnap vásárolt friss kenyeret. Ma már mindenki úgy emlékszik, hogy szó sem volt fóliáról.

Arról sem volt szó, hogy a hatóságok megbüntették azt a trafikost, aki nem tett fóliát a kirakatra. Sőt, ki sem adták az engedélyt olyan boltra, amelyik nem volt lefóliázva.

A törvény csak azt írta elő, hogy ne lehessen a trafikárut az utcáról meglátni. Nyilván azért, mert ha meglátja a gyerek, vagy a nagyobbacska fiatalkorú, akkor rászokik a dohányzásra. Anyja, apja nem dohányzik, a családban sem füstöl senki, nem is látott még a környezetében dohányzó embert, ám ha meglát egy doboz cigarettát, azonnal heves vágy fogja el, hogy rágyújtson.

A Fidesz eredeti programjában is benne volt, hogy nem teszünk fóliát a trafikokra. Közvetlenül az azonnali és radikális adócsökkentés, a söralátétre ráférő adóbevallás után. Orbán Viktor is számtalanszor említette, de Kövér László, két köteles beszéde között is szólt erről.

Már annak idején a Bibó kollégiumban is gyakorta vitatkoztak a fóliáról, nem csak az esti ivászatok nőzésbe fajuló ceremóniáin, de a másnapos állapotban letudott futballmeccseken is.

Vagyis, mindig napirenden tartották a fólia témáját, miközben valójában soha nem akarták, hogy legyenek fóliák a trafikokon.

Valószínűleg a trafikosok a hibásak, ők értették félre a Fideszt. Meg a zemberek. Akik már egy kis vagyonosodásban is lopást látnak, egy sokáig titokban tartott londoni kiruccanásban légyottot, a személyre kiírt közbeszerzésben korrupciót.

Valamit tenni kellene a zemberekkel, mert napnál világosabb, hogy ha így folytatják, és továbbra is mindent félreértenek, rossz lesz a vége.

Ha előbb nem, a következő választáson le kell váltani a zembereket. Jöjjenek helyettük más zemberek, olyanok, akik fólia nélkül is tudják, hogy mi a feladatuk. Akik a dohányárura nem azt írják, hogy cigaretta, sem azt, hogy pipadohány, hanem azt, hogy gyümölcs. Így aztán, ha egy gyerek, vagy nagyobbacska fiatalkorú meglát egy cigis dobozt, nem a dohányzásra szokik rá, hanem a gyümölcsre.

És miközben vígan dohányzik, meg van győződve arról, hogy egészségesen él. Nem is jár messze a valóságtól. Ha valamiben sokan és sokáig hisznek - mert sokan és sokáig hitegetik őket -, akkor az előbb-utóbb valósággá válik. Látjuk ezt, immár több mint öt éve.

Hajrá Magyarország, hajrá fólia!

Most & Itt
2015.05.01 19:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.