Most & Itt

Felkészül: Varga Mihály

Orbán után is van élet. Sokak szerint, csak utána kezdődik. Nem kell ehhez ellenzékinek lenni, a nagyobb kormánypártban is egyre többen látják...

Orbán után is van élet.

Sokak szerint, csak utána kezdődik. Nem kell ehhez ellenzékinek lenni, a nagyobb kormánypártban is egyre többen látják, hogy Orbánnal nem mehet tovább. Vállalhatatlanná vált a miniszterelnök, sorry, Viktor, mondják, a te időd lejárt.


Nem valamiféle megvilágosodás ez, szembenézés a múlttal, bűnhődés, hanem józan pragmatizmus.

Orbán ma már szalonképtelen. Európában, a világban, mindenütt. Magyarországon is az – sokan látják, de még nem elegen.

Európában azonban már jó ideje idegen test. Vele már Magyarország nem tud semmit sem elérni, vele már nem lehet megbecsülést, dicsőséget szerezni. De még tőkét, befektetést is csak nagyon nehezen. És egyre drágábban – a piacok beárazták Orbánt.

Orbánnak ezért mennie kell. Nem ellenzéki álmodozás ez már, hanem realitás. Tudják ezt a Fideszben is, és már készülődnek. A Kedves Vezetőt nem az ellenoldal, hanem az övéi fogják letaszítani a trónról. Ha majd egy nap tőrt találnak a szívében, tudható lesz, hogy az ő soraikból lépett elő Brutus, az Orbán-közeliek között kell keresni a tettest. Azok között, akiknek fontos, hogy a Fidesz hatalmon maradhasson.

Orbánnal ez már nem megy. Szalonképtelen, falusi Elvis Presley. Az európai asztalnál beleböfög a levesbe, fogdossa a felszolgálólányok fenekét, és beletörli száját a terítőbe. Kanalat nem használ, a késsel csikorog a tányéron, a villát ellopja.

Ifjútörökök, akik a vezér helyére léptek volna, mindig is voltak a Fideszben. Idáig minden ilyen próbálkozást elfojtott a Kedves Vezető, a megbuktatására tett kísérletek nem sikerültek. Nem semmisítette meg az ellene vétkezőket, szem előtt hagyta őket, hogy lássa, mit csinálnak. Kósa polgármester és alelnök, Rogán polgármester és gazdasági tótumfaktum, Lázár jelenleg frakcióvezető, lehet, holnapra miniszter lesz.

Pokorni már nem is hajt, belefáradt a hiábavalóságokba - ő már Hoffmann Rózsa skalpjával is beéri. Az alapító – lapító? – atyák közül Áder és Szájer a külső körön vannak, onnan nehéz beljebb kerülni. Kövér még Orbánnál is népszerűtlenebb, ha nem figyel, könnyen a Jobbikban találja magát. (Lélekben már régen ott van).

Varga Mihály ideje jön. Régi motoros, csöndes, halk szavú, szakember. Látszólag a háttérben van, ám úgy hírlik, ő a várományos. A kisebbik rosszat látják benne, még azok közül is sokan elfogadnák, akik nem kedvelik a Kedves Vezető pártját.

Látszólag persze nincs sehol, sőt, volt idő, amikor úgy tűnt, még a föld színénél is mélyebbre zuhan. Amikor a svéd típusú nyugdíjrendszer bevezetését pedzegette egy interjúban, abba majdnem belebukott.

Látszólag.

Mert van olyan opció, hogy a front első vonalából csupán eggyel hátrébb rendelte a Vezénylő Tábornok. Hogy még véletlenül se kaphasson sebet, súlyosat semmiképp. Mert rá még szükség lesz, szükség lehet.

Szükség van. A szó minden értelmében: szükségben nem szűkölködünk.

Orbán meg amúgy sem akart mindig miniszterelnök lenni. Jó lesz neki odafent a Sándor Palotában, szebb a kilátás, szélesebb a horizont.

Schmitt Pál pedig érdemei elismerése mellett.

Megrendült egészségi állapota miatt.

Más fontos beosztásba.

Tárogatózhat majd kedvére, zongorázhat a gyerekeknek napestig, ápolhatja az anyanyelvet ezerrel.

Orbánnak mennie kell.

Felkészül: Varga Mihály.

Most & Itt
2011.12.16 11:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.