Most & Itt

Faképnél történő hagyás – avagy az Index-Pelikántól végre kért valamit Virág elvtárs

Pelikán gátőrt mindig azzal ijesztgette Virág elvtárs, hogy egyszer majd kérnek tőle valamit. Ám a kérés sokáig váratott magára, s a várakozás...

Pelikán gátőrt mindig azzal ijesztgette Virág elvtárs, hogy egyszer majd kérnek tőle valamit. Ám a kérés sokáig váratott magára, s a várakozás, mint tudjuk, gyakran idegesítőbb, mint maga baj. Kérjenek már tőlem valamit Virág elvtárs, könyörgött Pelikán kétségbeesetten Virág elvtársnak.
Az Indextől most kértek valamit. Köztudott, hogy a portál tulajdonosa a Fideszhez közeli vállalkozó, ám ezt a tényt sokáig csak a beavatottak érzékelték. Az Index ugyanis a tőle megszokott módon emberemlékezet óta csípőből tüzel mindenkire. Igaz, a kormányhoz közeli személyeknek rendszerint több jutott a „jóból”, ám ebben még nincs semmi rendkívüli: az igazi kritika általában a hatalom ellen irányul. Ráadásul, talán épp a szakmaiság jegyében, időnként az ellenzék fején is landolt néhány az Index által elhajított tojások közül – ha nem is annyira látványosan, de azért kaptak ők is rendesen. (Arra azért mindig vigyáztak, hogy „ne mi kapjuk a legtöbbet”).
A szeptember idén nemcsak az iskolai csengetéssel kezdődött, hanem azzal is, hogy az Index megírta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök néhány héttel ezelőtt egy négyszemközti beszélgetésen magából kikelve kiabált Fodor Gáborral, minek végén a szabad demokraták elnöke kijelentette, hogy ebben a stílusban nem hajlandó tárgyalni, és faképnél hagyta a miniszterelnököt.
Nem voltunk ott, mint ahogyan az Index tudósítója sem járt a helyszínen, de…
A fenti közlés több dolgot is sugallhat a gyanútlan, a sorok között olvasni képtelen olvasónak. Csak néhány, mutatóba ezek közül: 1. Gyurcsány Ferenc ordított Fodorral, ami azt feltételezi, hogy már nemcsak az országnak, hanem saját magának sem ura többé. 2. Fodor otthagyta a miniszterelnököt. Ezek szerint a miniszterelnök egy olyan gyenge, hatalmában megrendült pipogya fráter, akit csak úgy ott lehet hagyni. 3. Fodor karakán figura, megint megmondta a tutit, megmutatta, hogy nélküle, és jelenleg a szakadék szélén álló pártja nélkül nincs ma Magyarország, a jövő pedig, amely néhány évvel ezelőtt óriásplakátokon már elkezdődött, csak a szabaddemokraták tevőleges asszisztálásával folytatódhat.
Az Index tudósítását a kormányszóvivő közleményben cáfolta. Azt írták, hogy semmi ilyenről nem volt szó és szomorú, hogy valakik, mindenféle hatalmi célok érdekében újságírókat használnak fel sötét politikai játszmájukhoz.
Ezt követően az Index nem kezdte el bizonygatni az igazát, ugyanakkor nem is kért elnézést. Nemes egyszerűséggel a saját cikkéhez csatolta a kormányszóvivői közleményt – minden kommentár nélkül.
Jó helyről tudni, hogy a cikkíró igen közeli kapcsolatot ápol Fodorral és köreivel, tehát nem arról van szó, hogy egy egyszerű utcai pletykának ült fel. Valakik Fodor környezetében nyilván úgy látták jónak, hogy egy ilyen jellegű írás az Indexben megjelenjen.
Aznap este a közszolgálati tévé vendége volt Fodor Gábor, s a műsorvezető – aki nyilván nem volt beavatva ebbe a szánalmas szomorújátékba - megkérdezte a pártelnököt az Index tudósításával kapcsolatban: valóban kiabált-e vele Gyurcsány és ezért ő valóban otthagyta őt? Fodor kategorikusan cáfolta ezt, mondván, semmi ilyen nem történt.
Ma reggel viszont a vadiúj logóval rendelkező Csigatévé műsorában – legalábbis az Index legeslegújabb verziója szerint - egy Fodor-közeli forrás a portál eredeti értesülését erősítette meg. (Ugyanakkor eltűnt a kormányszóvivő közleménye, helyette a „tévékettős” nyilatkozat olvasható az Indexen).
Ha valaki még képes – és főleg érdemesnek tartja - követni a sztorit, akkor az illető legföljebb annyit tud, hogy a kormányszóvivő és Fodor szerint nem volt sem ordibálás, sem pedig faképnél történő hagyás (copyright Zizilabor), az Index és a Tényekben nyilatkozó illető szerint viszont igen.
Tanulság persze, mint az ilyen és ehhez hasonló történetekben, természetesen ezúttal sincs. Hacsak az nem, amit persze enélkül is tudtunk: hogy időnként nem csak a politika, de az újságírás is mocskos dolog.


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2008.09.02 14:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.