Most & Itt

Fábry végnapjai

Semmi és senki nem tart örökké, ám arra mégis kevesen számítottak, hogy ilyen sűrű és ennyire sötét felhők tornyosulnak Fábry Sándor feje...

Semmi és senki nem tart örökké, ám arra mégis kevesen számítottak, hogy ilyen sűrű és ennyire sötét felhők tornyosulnak Fábry Sándor feje fölött. Veszélyben a Showder, Fábry Sándor eddigi sikerágazata.

Fábry Sándor Terry Black elleni perében a bíróságon

Az RTL Klub, amely gazdája Fábrynak, és házigazdája a showman műsorainak, a Legyen Ön is milliomos Fábry-féle változatát már levette a képernyőről, és ha valami nem változik, hamarosan a Showder is hasonló sorsra juthat. Nem új keletű persze ez a megállapítás, aki figyelt a „meteorológiai előrejelzésekre”, az sejthette, hogy viharos idők várhatók.

Hogy a műsor maga milyen, az majdhogynem másodlagos. Aki szereti Fábryt, és díjazza az általa képviselt ízlésvilágot, az nyilván gyakran és elégedetten csapta össze tenyerét a sikamlósnak szánt, ám legtöbbször alpárira sikeredett altesti viccelődésen.

Nem mindenkinek tetszik, amit a showman humor címén elővezetett: már korábban is előfordult, hogy a közönség egy része tüntetőleg távozott a felvételről. Ráadásul hosszúak és vontatottak voltak a felvételek, legföljebb a műsorvezető showman hisztérikus kitörései vittek némi színt a szürkeségbe. Fábryt a meghívott vendégek korábban sem érdekelték különösebben, de legalább önmagával jól elvolt, ezért néha sikerült szórakoztatónak látszania. Ám újabban feltehetőleg már önmagát is unja, ezért jobb híján a stábbal veszekszik. Ami egy ideig érdekes lehet a jelen lévő közönségnek, akár olybá is tűnhet, hogy a kulisszák mögüli történésekbe lettek beavatva, ám idővel ez unalmassá, sőt, kifejezetten kínossá válhat.

Kósza hírek szerint a Showder valamikor jobb napokat látott – értsd: dugig telt – nézőterére újabban lasszóval kell fogni az embereket. Van, hogy féláron árulják a jegyeket, de előfordul, hogy nyereményjátéknak álcázva, a belépőket már ingyen is az érdeklődők után dobják.

Mostanra pedig az is kiderült, hogy még ennél is nagyobb a baj. Az a szégyen is megesett ugyanis, amire minden másnál kényesebbek az RTL klubnál, hogy a TV2 – talán először – maga mögé utasította Fábry műsorát. És ami még ennél is fájóbb a kereskedelmi televíziók pénzügyeit kezelőknek: a visszaesés éppen a 19-49 év közötti korosztályban volt érezhető.

Mert a kereskedelmi tévéknél – tetszik, nem tetszik – a nézettség a legfontosabb. Mondhatnánk: egyedül az a fontos, semmi más nem számít. Minden ennek van alárendelve – erkölcs, politika, stílus, ízlés. Ezen belül is a már említett korosztály a legfontosabb, ők jelentik ugyanis Magyarországon és a világban mindenütt a vásárlóerőt. Miattuk hirdetnek a cégek a televíziókban, veszik meg az adásidőt, a drágán mért reklámperceket.

Nem azért van tehát bajban Fábry, amiért már régen lapátra kellett volna őt tenni: az alig kódolt politikai szerepvállalásaiért, az alpárian ízléstelen, a személyiségi jogokra fittyet hányó megszólalásai miatt. Mindezt lazán elnézték neki a tévé tulajdonosai, műsorának főnökei.

A nézettség csökkenése azonban megbocsáthatatlan bűn a magyar kereskedelmi televíziózásban.

A cikk eredetije a Metropol Online-on olvasható

Most & Itt
2010.10.01 16:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.