Most & Itt

Fábry-e vagy?

Isten malmai, ha lassan is, de őrölnek. Hogy milyen az így készült liszt, azt még nem tudni, erre is van egy ismert dakota közmondás: lassú munkához...

Isten malmai, ha lassan is, de őrölnek. Hogy milyen az így készült liszt, azt még nem tudni, erre is van egy ismert dakota közmondás: lassú munkához idő kell, szoktuk mondani mi, magyarul beszélő dakoták.
A legfőbb médiahatóság, amelyet szép magyar kifejezéssel ORTT-nek szoktak rövidíteni, nemrégiben döntésre jutott a Fábry-show ügyében. Sokáig tartott, míg megszületett a döntés, talán, mert nem volt könnyű megszerezni az ominózus műsor felvételét.



Az elhíresült Lendvai Ildikós projektről beszélek, ahol a nagyszerű Sanyi néni – kifejezés tőle, egyszer női ruhában, Sanyi néniként jelent meg a bíróságon – egy Combino villamosra vizionálta a szocialista frakcióvezető és egy szamárcsődör alkalmi légyottját.
Példás ítélet született.
„Az RTL Klub megsértette Lendvai Ildikó szocialista politikus emberi méltóságát, és méltatlan helyzetbe hozta őt a Fábry show egy pár héttel ezelőtti adásában; a médiahatóság a sérelmezett magatartás abbahagyására hívta fel a műsorszolgáltatót”.
Ezt tartalmazza a szigorú közlemény és mi, tévénézők, választópolgárok - mikor minek van itt az ideje – meg csak kapkodjuk a fejünket. Már megint nyomják Krahácsot, gondoljuk ijedten, innen már csak egy lépés, hogy a brutális rendőrcsizmák megtapossák az ártatlan műsorvezetőket.
Különösen „a sérelmezett magatartás abbahagyására” hívnám fel a figyelmet. Nem csupán azért, mert igen szép, mondhatni míves magyarsággal lett megfogalmazva – az ilyet még elnézné az ember, elvégre nem Esterházy Pétert, vagy teszem azt, Parti Nagy Lajost alkalmazzák fogalmazóként.
De a szöveg tartalma is meglehetősen necces. Én például fejlett vizuális látásmóddal (sic!) rendelkezem, így nagyon szépen magam elé tudom képzelni, amint a hivatalos leirat hallatán Fábry, illetve a Fábry-közeli műsorszolgáltató hamut szór a fejére, megtépkedi a ruháit, és tényleg abbahagyja a sérelmezett magatartást.
Vagyis, legközelebb nem vizionálják főműsoridőben, hogy Lendvai Ildikó egy Combinó villamoson üzekedik egy szamárcsődörrel. Nem szamárcsődört emlegetnek, hanem vadkant, hátaslovat, bikát, vagy bármi mást.
És akkor ugye lehet az egészet elölről kezdeni.
De, tételezzük fel, merthogy nagyon jóhiszeműek vagyunk, miszerint Fábry és a Fábry-közeli műsorszolgáltató még ennél is jobban tiszteli a törvényt, és Lendvai Ildikó nevét sem ilyen, sem pedig semmilyen más vonatkozásban soha többé nem említik.
Említik viszont hasonló polgári stílusban és ugyanezen a keresztény-konzervatív színvonalon Gyurcsány, Bajnai, vagy éppen a többi szocialista politikus nevét. Ettől ugyanis még nincsenek eltiltva. Fábrytól függ, meg a Fábry-közeli műsorszolgáltatótól, hogy kit vesz a szájára, csak arra kell vigyáznia, hogyha felszólítják a sérelmes magatartás abbahagyására, akkor tegyen eleget a kérésnek, különben baj lesz.
Hogy milyen baj, azt persze nem tudni. Az ORTT csupán a sérelmes magatartás abbahagyására szólította fel a Fábryt és a Fábry-közeli műsorszolgáltatót – hogy ennek megszegése esetén milyen szankciókkal sújtja őket, azt nem tudni.
Az ejnye-bejnyének mifelénk ugyanis számtalan fokozata ismeretes, a szigorú vállveregetéstől kezdve a kisebb, nevetséges pénzbüntetésen át, egészen a képernyő sötétbe borításáig. (Ez utóbbi tényleg sokba kerül a csatornáknak, hiszen már néhány perces kiesés révén hirdetési millióktól esnek el.)
Most tehát az van, hogy az ORTT nagyon súlyosan összevonta valamennyi rendelkezésre álló szemöldökét, és a lehető legnagyobb szigorúsággal figyelmeztette a Fábry-közeli műsorszolgáltatót.
Van még egy másik vetülete is az ügynek, illetve csak lenne. Hogy a magát polgárinak és konzervatív kereszténynek nevező oldal mit szól ahhoz, hogy egy politikus asszonyt enyhén szólva nem előnyös viszonylatban figuráznak ki a televízióban.
Hol van ilyenkor a Magyar Katolikus Nőegylet? Miért nem halljuk a Nemzeti Érzelmű Konzervatív Úriasszonyok Hölgykoszorú Egyesület felháborodását? Hogyan hallgathat ilyenkor a Keresztény Nőhölgyek Társaság Kékharisnya Tagozata? Na jó, ezek kitalált szervezetek, de hasonló nevű és szellemiségű társulatok nagyon is élénken tiltakoztak, amikor néhány évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc egy nem túl szerencsés mondatában az öregecske feleségek lecserélésnek lehetőségéről beszélt.
Akkora nagy volt akkor az erkölcsi felháborodás, hogy a morális ízlésükre oly kényes nőegyletek egész oldalas hirdetésben tiltakoztak Gyurcsány kijelentése ellen.
Most hallgatnak - lehet, hogy elfogyott a megszólalásra szánt pénz, sokba került az akkori hirdetés.



És hallgatnak, a Fábry-show legújabb gyöngyszeme kapcsán is. Nemrégiben Sanyi néni műsorában Nagy Kriszta Tereskova egy finoman fogalmazva is sikamlós kis dalocskával igyekezett színesíteni a mi szürke hétköznapjainkat.
"Kösz f...fej, hogy a se...be ba...ol, mert ott tudod, hogy nincs petesejt! Kösz f...fej, hogy lesz...lak, hogy spe...hoz érhet a szám! De a gerincem helyén nem a f...d áll". Ezt énekelte Fábry műsorában a bizonyára kiváló festőnő-énekesnő. Nem tudom, reklámfogás volt-e, vagy komolyan gondolták, de tény, hogy a helyszínen ülő közönség egy része felállt és otthagyta az előadást. Ez már nekik is sok volt. A Combinót és a szamárcsődört még elviselték, de a rengeteg négybetűs szó kiverte náluk a biztosítékot.
A Katolikus Nőegyletek Szüfrazsett Tagozata és az Ájtatos Manó & Tsa Konzervatív Leányegylet tagjai viszont nem állnak fel. Pedig, ha valamikor, most visíthatnának, mint a szopós malac. De nem: ők csak ülnek a jól megérdemelt babérjaikon, és hallgatnak, mint dinnye a fűben.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2008.04.08 13:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.