Most & Itt

Egy rendes, tisztességes névtelen feljelentés

Áll Dávid Ibolya egy áfás számla nélkül vásárolt borotválkozó tükör előtt és a Kósa Lajos által ferdének minősített fejtartással...

Áll Dávid Ibolya egy áfás számla nélkül vásárolt borotválkozó tükör előtt és a Kósa Lajos által ferdének minősített fejtartással azon tűnődik, vajon miért is nem ért ő a futballhoz?
Nem lehet könnyű Dávid Ibolyának lenni. Nem csak azért, mert mindenki tudja róla, hogy nem ért a focihoz. És nem is amiatt, hogy a Fidesznek szinte valamennyi prominense legalább egyszer beletörölte már a lábát. Kövér László néhány évvel ezelőtt arra hívta fel a figyelmét, hogy nézzen bele reggelente a borotválkozó tükörbe, Áder János pártjával együtt levakondokozta, legutóbb pedig Kósa Lajos debreceni polgármester nevezte egy balesetből kifolyólag ferdefejűnek.
De nem emiatt nehéz. Hanem, mert miközben szabad szemmel is jól kivehető, hogy mennyire undorodik a Fidesz Orbán által fémjelzett populista stílusától és hangütésétől, úgy kell tennie, mintha semmi kötődése sem lenne a koalícióhoz. Mint ahogyan nincs is, ha csak azt nem vesszük annak, hogy a legtöbb dologban ugyanúgy gondolkodik, mint a kormánypártok. Így van ez akkor is, ha ennek leplezésére időnként kirohanásokat intéz a kormány valamely intézkedése ellen, műbalhékat kavar.
Nem elég jobboldalinak lenni, annak is kell látszani. Dávid Ibolya ugyanis egy jobboldali párt vezetője, sőt, ahogyan ő maga gyakorta említi: a jobboldali párté. Merthogy olvasata szerint a Fidesz nem jobboldali párt – amiben, valljuk meg, van valami. Pontosabban: a Fidesz jobboldali párt is szokott lenni, meg baloldali is – mindig olyan, amilyet az érdekei kívánnak. Most éppen Kádár-nosztalgiában nyomulnak, őszre kit tudja, talán megint Horthy lesz a befutó.
Dávid Ibolya most egy számlaüggyel próbálja meg a lehetetlent: elhitetni a közvéleménnyel, hogy neki esze ágában sincs a szocialistákat kormányon tartani. Ezt egyébként tényleg komolyan gondolja - ha megtehetné, inkább önmagát tartaná kormányon, ám ennek most még nem jött el az ideje.
Addig meg van ez a számla ügy. Májusban jelent meg az addig szinte mindenki által ismeretlen Menedzser Magazinban egy cikk az egyik kormánypárti politikus áfa-ügyéről.
Az ilyet komolyan kell venni, mert - ahogyan a Tanú című filmben mondták - rendes, tisztességes névtelen feljelentésről van szó! Vagyis hát inkább publicisztikának kinevezett dolgozatról. Ezt a cikket a szerkesztőkön és hozzátartozóikon kívül senki élő ember nem olvasta, egészen addig, míg Dávid Ibolya be nem jelentette, hogy áfacsalásba keveredett a kormány egyik minisztere.
Amikor ezt a szörnyűséges hírt elolvastam, elsötétült előttem a világ. Titkos, számlagyártással foglalkozó nemzetközi nagyvállalat képe bontakozott ki lelki szemeim előtt, többemeletes, modern irodaépületben székeltek a visszaélők, külön emelet foglalkozott az áfacsalással.
Az egészben az volt a szép, hogy Dávid ibolya senkit nem nevezett meg konkrétan, így azután a kormány összes tagja szóba jöhetett. Kitettem magam elé a kormánytagok fényképeit – egy titkos fiókban őrzöm ezeket – néztem a gondoktól barázdált, vagy éppen mosolygós arcokat: vajon melyikük vezetheti a titkos számlagyárat, s ki lehet közülük, aki az áfacsalásra szakosodott ügyosztály élén áll?
Magamban Kókára gyanakodtam, neki van a leginkább áfacsalásos fizimiskája. És igazam lett, mert az egyik Internetes portál MDF-es politikusokra hivatkozva megszellőztette: Kóka, elnökké választását egy budapesti étteremben ünnepelte néhány tucatnyi meghívott vendége társaságában, majd amikor fizetésre került sor, asszisztense közölte az üzlet vezetőjével, hogy inkább számla nélkül rendeznék a fogyasztást, mondván, a miniszter úr nem hivatalos minőségében, hanem magánemberként vacsorázott és ünnepelt ismerőseivel.
Amióta tudom, hogy Kóka Jánosnak saját helikoptere volt – merthogy már nincs – biztos vagyok benne, hogy egy ilyen ember mindenre képes.
Még arra is, hogy a vádra reagálva előszedjen egy számlát és felmutassa a sajtó képviselőinek: nem igaz, hogy az étteremben számla – és áfa nélkül – fizettek. Ezt a verziót erősítette meg az étterem vezetője is – aminek persze nincs különösebb jelentősége, nyilván hazudik, és már az óvodában is egy hosszúra nőtt Pinokkió-orr volt a jele.
Mindenesetre Kóka bocsánatkérésre szólította fel az MDF-et, Dávid Ibolya meg karakánul azt válaszolta, hogy ő nem mondta, hogy Kóka lenne az áfacsaló.
Ekkor derült ki, hogy ebben az országban milyen sokan értenek a számlákhoz és a vendéglői pénztárgépekhez. Valószínűleg Etelközből hozhattuk magunkkal azt a gént, mely a pénztárgépek iránti szakértelmet hordozza. A Fidesz-közeli média birodalom előretolt hadállásai szerint a Kóka által felmutatott számla nem ott és nem akkor készült, a Kókához közeli szakértők szerint viszont igen.
Az ügy végkifejlete egyelőre ismeretlen, egyelőre csupán annyi biztos, hogy a „Vihar a biliben” fedőnevű akció gőzerővel folyatódik. Csapataink harcban állnak, s mind az előretörést, mind a rugalmas elszakadást – lásd még: fejvesztve menekülést - szorgalmasan gyakorolják. Oka van a sietségnek: viharos gyorsasággal közeleg a nyár, s mielőtt a közvélemény nagy része elmenne szabadságra, még egyszer utoljára meg kell mutatni, hogy nő létünkre is milyen kemény, tökös fickók vagyunk.

A Klubháló- www.klubhalo.hu - számára készült cikk írott változata

Most & Itt
2007.06.11 15:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.