Most & Itt

Egy nem antiszemita ország

Steiner Pál az MSZP és Fónagy János, a Fidesz képviselői közösen jelentették be, hogy Magyarország nem antiszemita ország. Mondták mindezt...

Steiner Pál az MSZP és Fónagy János, a Fidesz képviselői közösen jelentették be, hogy Magyarország nem antiszemita ország. Mondták mindezt az ICCA nevű interparlamentáris koalíció delegációjával való találkozás után, mely küldöttség a növekvő magyarországi antiszemitizmus tanulmányozására érkezett hazánkba.


Ha másért nem, ezért érdemes volt idejönniük, a saját fülükkel hallhatták, hogy Magyarország nem antiszemita ország.

Az amúgy pikáns helyzetet tovább tetézi, hogy Steiner és Fónagy urak olyan pártokat képviselnek, amelyek csak nagyon ritkán szoktak is egyetérteni. Most azonban nem ez történt, képviselőik a legnagyobb egyetértésben siettek biztosítani a hazánkba látogató aggódókat, hogy hazánk nem antiszemita ország.

Amiben, mellesleg, igazuk van: Magyarország valóban nem antiszemita ország. Ha akarna, akkor sem lehetne azzá, országok ugyanis nem szoktak antiszemiták lenni. Nem véletlenül fogalmazott így a két párt prominense: ők is tudják, hogy egy országot leantiszemitázni minimum baromság.

Más kérdés, hogy mindenhol vannak antiszemiták: hol többen, hol meg kevesebben. (Többnyire többen - belőlük ugyanis egy is sok.) Vannak helyek, ahol elszigetelik őket, míg más, kevésbé szerencsés országokban, a hatalom fura urai kokettálnak velük.

Egy virtigli antiszemita mindig jól jön az országot vezető elitnek, mert jól használhatók politikai célokra. Fegyelmezni lehet általuk a népet, felemelt mutatóujjal, mélyen a szemükbe nézve, azt mondani: jól gondoljátok meg, kire szavaztok. Ha nem ránk, hanem azokra, akkor majd jönnek ezek, és amikor majd azok lesznek hatalmon, meglátjátok, hogy ezek milyenek, Visszasírtok ti még minket, ezért is jobb, ha ránk szavaztok, mert csak mi tudunk megvédeni benneteket azoktól, akik miatt legközelebb megint ránk kell szavaznotok.

Mellesleg, azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy antiszemita-ügyekben miért épp a zsidó származásukat nyíltan vállaló képviselőket küldik a pártok a frontvonalra. Miért szegény Fónagy Jánosnak kellett magából kikelnie a parlamentben, amikor Gyöngyösi Márton a Jobbik képviselője a zsidó származású képviselők, és kormánytagok listázásra szólította fel a parlamentet. Fajsúlyosabb lett volna, ha nem ő, hanem Orbán Viktor, vagy minimum Kövér László szólal meg az ügyben. (Nem azt írtuk, hogy hitelesebb, hanem azt, hogy fajsúlyosabb.)

Az antiszemitizmus ugyanis, amint az sokszor elhangzott már, nem a zsidók ügye, hanem, nemre, korra, felekezetre és származásra való tekintet nélkül mindenkié. Röviden: a normális embereké.

Mert olyan országban, ahol nem jó zsidónak lenni, ott nem-zsidónak lenni sem jó.

Most & Itt
2013.01.26 21:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.