Most & Itt

Egy futballista, aki nem akar miniszterelnök lenni

Azt hinnénk, mindent tudunk róla. Lehet, hogy így is van: ő a magyar közélet egyik legrégebbi szereplője, húsz éve látjuk mindennap valamelyik...
Azt hinnénk, mindent tudunk róla. Lehet, hogy így is van: ő a magyar közélet egyik legrégebbi szereplője, húsz éve látjuk mindennap valamelyik televízióban.

Kérdés persze, hogy melyik Orbán Viktor az igazi? Sokféle arca van, és nem tudhatjuk, hogy melyik arc lesz a végső?

Az idősebbek és az egészen középkorúak még emlékeznek a vadul liberális, harcosan és karcosan ateista szakállas fiatal vezérre. Aki nem díjazta a papokat, megvetette a vallásosságot. Amikor a magyar törvényhozásban egy kereszténydemokrata politikus emelkedett szólásra, a Fidesz-kórus csuhásokat kiáltott. Meg még azt: térdre, imához! (Kéretik nem elfelejteni!)

A Harmadik Magyar Köztársaság első parlamenti munkanapján az akkor még valóban fiatal demokraták egy-egy narancsot raktak valamennyi parlamenti képviselő padjára. (Kéretik rá emlékezni!)

Aztán kiderült, hogy sem a baloldalon, sem pedig a liberális szektorban nincs számukra elég hely. Nem sokat cicóztak, szemrebbenés és lelkifurdalás nélkül elfoglalták a jobboldalt. Talán maguk sem tudják már mikor történt a varázslat, de Orbán és társai egyszerre csak azon vették észre magukat, hogy nagyon konzervatívok lettek, és nagyon keresztények. Pápábbak a pápánál, magyarabbak a magyaroknál.

Nemcsak Orbán, de a Fidesz többi prominense is szereti a focit. Áder, Deutsch, Kövér egytől egyig kiváló játékosok, a csapatkapitány vezetésével ők játszották elsőként a magyar politikában az egész pályás letámadást. Igaz, annak is egy különös változatát, melynek lényege: az ellenfelet már a mérkőzés kezdete előtt, az öltözőben kell letámadni, és harcképtelenné tenni. (Aki nincs velünk, az nincs).

Dakota és nem dakota mondásaival Dunát lehetne rekeszteni, mindemellett ő az egyetlen magyar politikus, aki úgy tudja magáról, hogy még sohasem hazudott. Lengyel László egy tanulmányában tigrisként írta le Orbánt, aki némán és szenvtelenül járja körül a zsákmánynak kiszemelt áldozatot, hogy amikor elérkezettnek látja az időt, kíméletlenül lecsapjon rá.

Amikor 2002-ben veszített, a tigris-imázsnak azonnal nyoma veszett. Orbán olyanná lett, mint a kisgyerek, aki záráskor sem akar még hazamenni az állatkertből. Sír, ordít és toporzékol, testét a földhöz csapdosva hisztizik. Hiába mondják neki a szülei, hogy mára vége, tessék megvárni, amíg megint kinyit az állatkert, ő még maradni akar: meg akarja nézni a zebrát, látni a zsiráfot, etetni a majmokat. (A haza nem lehet ellenzékben.)

Mostanra mintha lemondott volna arról, hogy berúgja a jövő kapuját. Talán megértette, talán csak beletörődött, hogy meg kell várnia, míg 2010-ben újból kinyitnak a pénztárak. Mostanában mintha kevésbé akarná megdönteni a kormányt – sokak szerint korábban sem akarta, csak a hívek számára kellett erőt és elszántságot mutatni.
Mára már miniszterelnök sem akar lenni. Ha igazak a híresztelések, az államfői poszttal is beéri.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata





Most & Itt
2008.12.14 22:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.