Most & Itt

Bűnbankok

Személyes üggyel kezdem: nem szeretem a bankokat. Pedig nem ártottak nekem soha, nem szerették el a nőmet, nem tolakodtak elém a pénztárnál...

Személyes üggyel kezdem: nem szeretem a bankokat. Pedig nem ártottak nekem soha, nem szerették el a nőmet, nem tolakodtak elém a pénztárnál, nem neveztek idegenszívűnek. Mégsem lett a szívem csücske egyik sem.

Patai Mihály a bankszövetség lemondott elnöke és Matolcsy György miniszter

Még sohasem mentem be úgy bankba, hogy hevesebben dobogott volna a szívem. (Legföljebb a pénztárcám táján éreztem időnként némi bizsergést.)

A bankok ugyanis nem azért vannak, hogy szeressük őket. A gazdasági élet szereplői ezek az intézmények, és azért lettek kitalálva, hogy a sokat hivatkozott zemberek hasznára legyenek. Pénzt kérjünk tőlük, ha erre van szükségünk, vagy kamatoztassuk a pénzünket, ha van belőle fölösleg.

A bankok nem sértődősek, nem kell nekik virágot vinni, apró figyelmességekkel kiengesztelni őket, ha elfeledkeztünk a névnapjukról. Szigorú számok alapján teszik a dolgukat, befektetést és kockázatot számolnak, hozamokkal, megtérüléssel, kamatlábakkal operálnak.

Szerződésben állunk a bankokkal, nem szerelmi kapcsolatban. Minden bank tudja, mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem. Amit megtehet, azt meg is teszi.

Ha többet is megenged magának ennél, a törvény dolga, hogy közbeszóljon, nem a politikáé.

A bankok nem csupán haszonélvezői a gazdaságnak, hanem mozgatói. Náluk van a pénz, a hitel, a lehetőség.

Mifelénk mostanság a bankokból bűnba(n)kokat kreáltak. Bankárkormányként emlegeti a kétharmad az őt megelőző kormányt - mintha banknak lenni valamiféle szégyenletes dolog lenne.

Ragályos betegség, kelés, titkolni való tulajdonság.

Nehéz időkben mindig kell ellenség, akinek mocskos mancsától meg kell védeni az embereket. Amióta világ a világ, a kormányzásra képtelen hatalom mindig talált magának ellenséget régebben a boszorkányok, újabb korokban a kulákok, a zsidók, vagy éppen a pirézek képében. Bűnbakkeresésben mi magyarok soha még ennyire jók nem voltunk, mint mostanában, valóságos bűnbak-nagyhatalommá lettünk.

Ipari-agrár-bűnbak ország.

Most épp a bankokat állították pellengérre azok, akik unortodox (magyarul: értékelhetetlen) teljesítményükről próbálják elterelni a zemberek figyelmét. Nincsenek megszorítások, mondja a miniszterelnök. Nem is voltak, amióta mi vagyunk, szajkózza a papagájkommandó. Úgy tesznek, mintha a bankokat bántanák, közben az emberek fejére sóznak a szívlapáttal.

Tegnap, megunva a hiábavaló hadakozást, lemondott a bankszövetség elnöke.

Rossz üzenet ez - nem csak a pénz világának.

Most & Itt
2012.11.14 17:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.