Most & Itt

Budai, a tejesember

A filozófusok után hamarosan a magyar vásárlóktól is bocsánatot kérhet Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára....

A filozófusok után hamarosan a magyar vásárlóktól is bocsánatot kérhet Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Heller Ágnestől és társaitól – kormánypárti megfogalmazás szerint: bandájától – azért, mert mint kiderült, Budai úr feljelentése kapcsán minden alap nélkül meghurcolták őket. Bűncselekmény hiányában megszüntették ellenük a nyomozást – ezt egy mostanság kiadott rendőrségi közleményből tudjuk.


Nem mindenki tudhatja persze - a kormánypárti sajtó, valamint a közmédia ugyanis nem verte nagydobra a nyomozás megszüntetését, az ő olvasóik még mindig a filozófusbűnözőknek a Magyar Nemzet által cikksorozatban bemutatott botrányánál tartanak.

Ha valamelyik jó memóriával megvert honfitársunk most azt kérdezi, hogy ez a Budai Gyula azonos-e azzal a Budai Gyulával, akinek ügyvédi irodája a korabeli sajtó beszámolója szerint néhány évvel ezelőtt olyan szerződést is ellenjegyzett, amelyen egy halott ember cserélte el másfél hektáros földjét egy herendi étkészletért, igennel kell válaszolnunk a kérdésre. Nem tartozik szorosan az ügyhöz, de jó, ha tudjuk, ki az, aki a törvényesség és a jó erkölcs nevében rendre kioktat bennünket.

És hát előbb-utóbb a magyar vásárlóktól is bocsánatot kellene kérnie Budai Gyulának, amiért elintézte, hogy hamarosan drágábban kapják a tejet és a sajtot. Mindezt Budai úr sikertörténetként kommunikálta, elmondása szerint a nagy bevásárlóközpontok megígérték neki, hogy leveszik az olcsóbb UHT tejet és külföldi (értsd: a magyarnál olcsóbb) trappista sajtokat a pultjaikról.

Kis lépés a magyar vásárlóknak, nagy lépés a magyar tejtermelőknek.

Budai úr szíves közlése szerint a tejterméktanács kifejezett kérése volt ez, zavarta őket, hogy a nagy bevásárlóközpontok olcsóbban árulják a külföldi tejet, mint a magyart. Hogy miért ez a megkülönböztetés, arra vonatkozóan csupán egy homályos utalás áll a rendelkezésünkre: állítólag a magyar tejeknél a multik magasabb árrést alkalmaznak, mint a külföldről behozott áruk esetében.

Hogy erre mi okuk lenne, arról nem hallottunk semmit. Közgazdaságilag egyébként ez nonszensz, miért is tennének különbséget. A multiknak mindegy, hogy honnan jön az áru, számukra a tisztes nyereség a lényeg. A nyereségnek pedig, tudjuk, nincs nemzetisége, pártállása, de még vallási hovatartozása sincs szegénynek.

Elvileg persze az is elképzelhető, hogy a Tesco és társaik elvetemült gonosztevők, ráadásul még gyűlölik is a magyarságot, ennél fogva számukra az a legfontosabb, hogy tönkretegyék a hazai termelőket. Akkora indulatok dúlnak bennük a magyarokkal szemben, hogy még attól sem riadnak vissza, hogy megkülönböztetést alkalmazzanak a kárunkra. Ha másként nem megy, akkor úgy, hogy az egyébként olcsó magyar árukat magasabb árréssel forgalmazzák, mint a külföldről jövőt.

Ha valóban így van, akkor Budai Gyulának valóban lépnie kell.

De akkor sem azt, amit most lépett. Nem az a megoldás, hogy leveteti a multik polcairól az olcsó importot, hanem arról kellene tárgyalnia velük, hogy a magyar áruk esetében is vegyenek vissza az árrésből, hogy a magyar tej és sajt se legyen drágább, mint a külföldi.

Ez lenne Budai Gyula dolga, ha tájékoztatás címén nem a parasztvakítást folytatna, hanem valóban a magyarok érdekében kívánna fellépni. Mert, ha netán elfelejtette volna az államtitkár úr, nemcsak a hazai tejtermelő magyar, de a magyar vásárló is az.

És az ő érdekeit sem ártana képviselni valakinek.

Most & Itt
2012.06.01 09:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.