Most & Itt

Búbos bankák

Egy héttel ezelőtt elszabadult a vörös iszap, elöntötte Kolontárt, fenyegeti Devecsert. Halottak, sérültek, mérhetetlen anyagi és erkölcsi...

Egy héttel ezelőtt elszabadult a vörös iszap, elöntötte Kolontárt, fenyegeti Devecsert. Halottak, sérültek, mérhetetlen anyagi és erkölcsi kár.

Aki csak az immár vitézi címmel is rendelkező Széles Gábor Magyar Hírlapjából tájékozódik, az erről a felmérhetetlen tragédiáról azt tudta meg elsőként, hogy mint mindig, ezúttal is Gyurcsány a hibás. Nyilván már régen készült arra, hogy vörös iszappal árassza el a két települést, Széles Gábor keskeny látókörű lapja azóta is ezt nyomatja minden nap.

Naná, hogy! Gyurcsány Ferenc volt üzlettársai a tulajdonosai annak a cégnek, melynek tározójából a halásos ár rászabadult Kolontárra és Devecserre. Gyurcsány milliárdos barátai hasznot húztak a vörös iszapból, írta a tragédia után címlapján az újság.

Szélesről magyarra fordítva: nem Gyurcsányé a cég, a volt miniszterelnök nem most üzletel a tulajokkal, hanem valamikor régen volt közös vállalkozásuk.

Egy volt iskolatársam, aki valamikor régen halálos közlekedési balesetet okozott – most rajtam is ott a bélyeg, minek jártam vele egy iskolába. Egy másik volt osztálytársam olimpiai bajnok vízilabdás – remélem, ebből is jut nekem némi dicsőség

Zay Andreáról mintha kevesebb szó esne ebben a történetben. Aki csak vitéz Széles Gábor lapjából igyekszik nyomon követni az eseményeket, az jószerivel azt sem tudja, kicsoda Zay Andrea. Igaz, jó egy héttel ezelőtt még mi sem tudtuk, ráadásul semmi jel nem mutatott arra, hogy ismernünk kellene. Pedig nem akárki ő, nemrégiben még az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Kör oszlopa volt, és éneket tanított egy általános iskolában. Ám szerencsére a környezetvédelem iránt is mutatott érdeklődést, meg a Fidesz iránt sem volt közömbös, így kerülhetett Illés Zoltán látókörébe.

Aki pedig Illés Zoltán látókörébe kerül – feltéve persze, ha pozitív ez a horizont – az szépen ki lesz nevezve valamilyen felelős posztra. Zay Andreának a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatói posztja jutott. Ebben a minőségében vizsgálta két héttel a katasztrófa előtt a MAL kolontári gátját. A vizsgálat mindent rendben talált - sehol egy repedés, egy gyanús átfolyás, tragédiára utaló jel.

Két héttel később jött a vörös iszap.

Normális üzemmenetben, korrekt, demokratikus országban az a legelső, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó miniszter – ilyen híján szakállamtitkár - felajánlja a lemondását. A miniszterelnök pedig vagy elfogadja a távozást, és mást nevez ki helyette, vagy nem.

Nálunk ehelyett, mindenki felelősöket keres. Teljes joggal persze, mert nyilván hibáztak a MAL Zrt. vezetői, akikről – vitéz Széles Gábor lapjának köszönhetően - jelenleg leginkább annyit lehet tudni, hogy Gyurcsány Ferenc egykori milliárdos üzlettársai. Már ettől is sarasak rendesen, vörös iszap tapad a kezükhöz, bőrük minden pórusából karvalytőke szivárog.

Egyébként tényleg ők a felelősek, még akkor is, ha netán konkrétan mégsem. Mert azt még hivatalosan nem tudjuk, miért szabadult el a vörös iszap, de függetlenül a büntetőjogi felelősségtől, az erkölcsi felelősség mindenképpen a gyár tulajdonosaié

Akik, kezdetben nem mutattak túlságosan nagy megbánást. Várjuk meg a vizsgálat eredményét, mondták, zsebpénznek sem elegendő gyorssegélyt ajánlottak a károsultaknak, elbujdokoltak a sajtó és a közvélemény elől.

Azóta már bocsánatot kértek és tízmilliárdot ajánlottak fel kárenyhítésre.

Öröm az ürömben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ebben a példátlanul nehéz helyzetben is legény a gáton. Sietett megnyugtatni a közvéleményt, azt mondta, hogy a bűnösök méltó büntetést kapnak. Nem a méltó büntetést követelte a kormányfő, hanem azt közölte, hogy a bűnösök méltó büntetést kapnak.

Mintha már előre tudná, hogy lesz eljárás, és ennek végén méltó lesz a büntetés. Orbán ezek szerint azt is tudja, hogy a per nem húzódik majd el a végtelenségig, nem fog elévülni a bűn, és a rendőrség, valamint az ügyészség részéről sem lesz semmi halogatás tapasztalható.

A bűnösök meg lesznek büntetve. Vizsgálat ugyan még nincs, de Orbán már tudja, kik a bűnösök. Zay Andreáról, a Búbos banka kör egykori oszlopáról szó se essék, Illés Zoltán neve vörösiszapilag legalábbis, tabu.

Persze, tudjuk mi enélkül is: Gyurcsány a hibás.

Most & Itt
2010.10.11 08:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.