Most & Itt

Brummogni emberi dolog

Meglátta árnyékát a medve csütörtökön, adta hírül az MTI Hírcentrum. Rég vártunk már erre a bizonyosságra, mostanában minden kis bizonyosság...

Meglátta árnyékát a medve csütörtökön, adta hírül az MTI Hírcentrum. Rég vártunk már erre a bizonyosságra, mostanában minden kis bizonyosság jól jön az embernek. Fogódzó a valósághoz, amire már csak azért is szükségünk van, mert az idei esztendőt a kormány az elrugaszkodásnak szenteli. (Jövőre emelkedünk, 2014-ben pedig gyarapodunk).


Most legalább megtudtuk, hogy hosszú lesz a tél. A néphagyomány szerint ugyanis,  ha a maci meglátja az árnyékát, félelmében maga alá plagizál, és visszamegy a barlangjába, mi meg fagyoskodhatunk tovább tavaszig.

Az illetékesek, ahogyan azt tőlük már megszokhattuk, ezúttal sem bíztak semmit a véletlenre. A véletlen, a rögtönzés, tudjuk, rossz tanácsadó, ezért a ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások.

El lehet képzelni, hogy örültek a mackók, hogy vekkerre ébredhettek. Annak idején, még ellenzéki korában, Orbán Viktornak is volt egy vekkeres projektje - igaz, ő nem ébreszteni, hanem tüntetni ment kezében a vekkerrel az épp regnáló kormány ellen. Adott nekik 72 órát, hogy eltakarodjanak, de csak annyit ért el, hogy a nép ettől kezdve Orbán Vekkernek hívta a későbbi fülkeforradalom örök és megbonthatatlan vezetőjét.

A különös ébresztő amúgy az immár hagyományosnak mondható, négynapos Mackófesztivál kezdetét is jelentette, s ez idő alatt azok a tizennégy évnél fiatalabbak, akik brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet.

Kéretik nem röhögni, komoly dolgokról van szó.

Ha tehetnénk, ombudsman után kiáltanánk. Merthogy ez megkülönböztetés, főként azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak, vagy nem akarnak brummogni. Nem vagyunk ugyanis egyformák, bármennyire is szeretne bennünket ugyanolyannak látni a hatalom. Jó helyről tudom, hogy vannak, akik szívesebben nyávognának, vagy ugatnának, azokról most nem is szólva, akik kommunikációjuk során a tagolt emberi beszédet helyezik előtérbe.

Más kérdés, hogy ezen a különös állatfarmon az ő hangjukat elnyomják a náluk hangosabbak.

Amúgy nem biztos, hogy elvetélt ötlet ez a brummogás. Sőt, ki is lehetne terjeszteni, a Forma-1-es Magyar Nagydíjra például ingyen, vagy fél áron mehetnének be azok, akik berregnek. És Dörner György frissen gründolt Új Színházát is meg lehetne tölteni nézősereggel, ha fizetség nélkül engednék be azokat, akik kellő átéléssel tudják skandálni, hogy „mocskos zsidók”.

Lenne rá igény, láthattuk szerda este a Paulay Ede utcai színház bejárata előtt. Ahol, miközben egy kisebb tömeg Dörner és Csurka urak szellemisége ellen tüntetett, néhány derék náci honfitárs mocskos zsidózással tette le a jövő színházának ideológiai alapjait.

Van ok a brummogásra, különösen, hogy bedobták a köztudatba a havi tízezer forintos útdíjat is. Hogy kinek az ötlete volt, hogy minden autóstól havonta ennyi pénzt elkérjenek, soha nem derül ki. Az erről szóló előterjesztést ugyan többen is aláírták, ám a rossz hírnek jó Fideszes szokás szerint, nincs gazdája. A rossz hír – adóemelés, magas üzemanyagár – csak úgy van, magától. Az útdíjról Tarlós főpolgármester azt mondta, hogy nem az ő álláspontjukat tükrözi, a minisztérium is elhatárolódott, az Orbán-rokon Vitézy Dávid pedig lapul, mint egy bizonyos kellemetlen szagú, gyanús állagú képződmény a fűben.

Tarlós szerint az útdíj valamelyik kerületi polgármester fejéből pattant elő, ám az Ismeretlen Pártkatona, név szerint Rogán Antal, nem vállalta az apaságot. Inkább elutazott a miniszterelnök bizalmasával Abu-Dzabiba, ami ilyentájt, amikor mifelénk röpködnek a mínuszok, még a szokásosnál is kellemesebb helynek tűnik.

Mindehhez hozzátehetnénk, hogy Schmitt Pál neve már nem szerepel az általa alapított köztársasági érdemérmen. Az erről szóló rendelkezést is ő maga írta alá, pedig, elnöki jogkörénél fogva elvileg megtehetné, hogy visszaküldi az országgyűlésnek: csócsálják még egy kicsit, mielőtt érdemei elismerése mellett, vagy megrendelt egészségi állapotára való tekintettel.

Mert szorul a hurok Plagi bácsi nyaka körül, és a napnál is világosabb, hogy a plágium ügy csupán méltó befejezése egy pálfordulásokban és megalkuvásokban meglehetős pályafutásnak.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a kormány betegesen ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez, akkor már tényleg nem kell csodálkoznunk semmin. Azon sem, hogy Matolcsy (még mindig) miniszter szerint az egykulcsos adórendszer pajzán gondolatokat kelt a férfi és női agyakban, ami utóbb tevőleges nemi aktivitásban is megmutatkozik, de nem ám csak úgy, öncélúan és örömszerzésből kifolyólag, hanem úgy, hogy a végén gyermekvállalásba torkolljék.

Így élünk mi itt a Hunnia Gyógyintézetben. És ebbe a vonulatba még az is belefér, hogy Matolcsy (még mindig) miniszter szerint havi 47 ezer forintból meg lehet ma élni Magyarországon.

Amiben, valljuk be őszintén, lehet valami. Főleg, ha felnőttekre is kiterjesztik, hogy aki brummog, az ingyen kap a boltban kenyeret, benzint és minden mást, ami szem, szájnak ingere.

Ilyen egyszerű az egész. Ha sokan és sokat brummogunk, Matolcsy és társai ingyen mehetnek be az állatkertbe.

Most & Itt
2012.02.02 19:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.