Most & Itt

Bayer Zsolt a Klubrádiót hallgatja

Bayer Zsolt a Klubrádiót hallgatja a kocsijában. Ő maga mondta ezt, és ezért nem örülne annak, ha a Klubrádió elhallgatna. Hogy milyen kocsiban...

Bayer Zsolt a Klubrádiót hallgatja a kocsijában. Ő maga mondta ezt, és ezért nem örülne annak, ha a Klubrádió elhallgatna. Hogy milyen kocsiban hallgatja a Klubrádiót, arról sajnálatosan nem nyilatkozott, így nem tudhatjuk, hogy még mindig szlovák rendszámú terepjáróval jár-e, mint tette azt hazafias felbuzdulásból a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején, vagy a fülkeforradalom után magyarra váltott.

Mint ahogyan az is homályos, mi vitte rá a Lungo Drom romáit, hogy a Békementnek elkeresztelt projekten együtt vonuljanak Bayer Zsolttal. A Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosáról van szó, aki az olaszliszkai szörnyűséges gyilkosság után, 2006 októberében azt írta az Orbán-közeli Széles Gábor Magyar Hírlapjában: „Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigánygyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigánygyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba.”

Bayer eszmei vonulótársa, Kerényi Imre szintén nem örülne, ha a jövőben nem hallgathatná ezt a rádióadót. A pártállam poklát kedvezményezettként megjárt Kerényi – civilben az Alaptörvény asztalának megálmodója, a kormány tetteit dicsőítő festmények megrendelője – ugyancsak kiállt a Klubrádió mellett.

Mi történt itt, kapkodja a fejét a gyanútlan szemlélő. Megvilágosodtak az urak, kitört belőlük a magukba fojtott demokrata?

A helyzet annál azért bonyolultabb, mint hogy egy átlagos Orbán-fan felfoghassa. Mély és egészen más jellegű vonulatok állnak e megvilágosodás hátterében. Bayer ugyanis nem a szlovák vagy magyar rendszámú terepjáróban szóló Klubrádiót hiányolja. És a pártállam egykori kegyeltje, a mostani kormányzat kiszolgálója, Kerényi Imre sem jobb meggyőződéséből ejt krokodilkönnyeket a Klubrádió sanyarú sorsa miatt.

Hanem, mert, ha kedd van, akkor ez Belgium.

A múlt hét keddjén, Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója és Bolgár György, a rádió legismertebb hangja, az Európai Unió médiabiztosa, Neelie Kroes meghívására Brüsszelben jártak. A médiabiztos hosszasan beszélgetett velük, s támogatásáról biztosította őket. Nem csupán a Klubrádiót, de a magyar sajtószabadságot, úgyszintén.

Idáig ismertek a tények, a maga módján még a közmédia is beszámolt a találkozóról.

Hanem hát, legalábbis a jól tájékozott pesti verebek szerint, több is történt holmi beszélgetésnél. A médiabiztos ugyanis oly mértékben a Klubrádió és a sajtószabadság mellé állt, hogy – forrás: Zuhanyhíradó Hírcentrum - másnap reggel felhívta Navracsics Tibort. Aki egyfelől miniszter, másfelől sokan azt feltételezik róla, hogy képes hatni a magyar miniszterelnökre.

Szépen beszélhetett a médiabiztos, de legalábbis meggyőzően, mert Navracsics megígérte, hogy a Klubrádió visszakapja a tőle elvett frekvenciát…

Ennyit tudnak a pesti verebek, erről beszél a zuhanyhíradó. Nem tudni, hogy melyik frekvenciát adják vissza azok, akik elvették: azt, amelyiket most is használ, a 95,3-at, vagy a már egyszer elnyert, ám később a médiahatóság által megvont 92,9-et.

Valamelyiket visszakapja, lesz Klubrádió, nem hallgat el a szabad hang.

Jó hír ez a Klubrádiónak és hallgatóinak.

Nem annyira jó hír a demokratáknak. Mert az üzenete nem más, mint az, amit idáig is tudtunk: hogy a médiahatóság a kormánytól távolról sem független szervezet, s minden döntése és megnyilvánulása a Fidesz, közelebbről Orbán Viktor akaratát tükrözi.

Ha Orbánnak most Brüsszel miatt az az érdeke, hogy hadd szóljon, akkor Bayer Zsolt, Kerényi Imre, és a Fidesz-közeli holdudvar prominensei bármelyik pillanatban képesek azt hazudni, hogy fontos számukra a Klubrádió.

A demokrácia fontos dolog, de a gazda kívánsága még ennél is fontosabb.

Most & Itt
2012.01.28 11:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.