Most & Itt

Az újpesti hentes

Az újpesti hentesnek már nagyon elege van ebből az egészből. Tele van vele az összes töke. Ezt, ha máshonnan nem, onnan lehet tudni, hogy már...

Az újpesti hentesnek már nagyon elege van ebből az egészből. Tele van vele az összes töke. Ezt, ha máshonnan nem, onnan lehet tudni, hogy már nem azt kérdezi a piacra kilátogató országértékelőtől, hogy mikor lesz ennek vége. Hanem azt kérdezi az újpesti hentes, hogy mondja már meg a pártelnök úr - civilben a Felcsút SE elnöke, örökös miniszterelnök – hogy mit képzelnek ezek? És azt is kérdezi, kellő tisztelettel, hogy mikor húznak már elfele.

Az újpesti hentesre oda kell figyelni. Véleményes ember, nem mindegy, miket gondol. Nála vannak a tarják, a dagadók, ő dobja a mérlegre a combot, csont nélkül. Farhát, csirkeaprólék semmi neki, kisujjában van a mesterség. 

Ha az újpesti hentesnek elege van, akkor ezzel ő azt üzeni, hogy mindnyájuknak el kell menni. Az újpesti hentes türelmetlen, nincs neki sok ráérő ideje, még 72 órát sem adna ezeknek. Mert a világ vonata elindult, csak ugye, a mienk vesztegel még mindig. Ott ül az újpesti hentes egy mellékvágányra száműzött vasúti szerelvényben, és várja, hogy felharsanjon a jel. Hogy indulni lehessen, mert a hentesnek már nagyon mehetnékje van.

Csak hát az a probléma is felvetődik az emberben, kivált gondolkodás közben, hogy mitől van a Fidesz elnökének újpesti hentese. Mert az még elmegy, hogy járt már az újpesti piacon. Mindenki járt már az újpesti piacon, legalább egyszer életében, aki meg mégsem, annak melegen ajánlom. Rendes kis piac az újpesti, valljuk be.

De hogy hentese legyen ott az embernek – mint ahogyan másoknak manikűröse, fodrásza, orvosa van – ahhoz ugye rendszeresen oda kell járni. Megállni a pult előtt, nézegetni a kitett portékát, végigállni a sort, és ha előre akarnak engedni az emberek, mert felismertek bennünket, szerényen és mosolygósan elhárítani a felkínált előnyt.

Az újpesti és –minden más - piacra járni kell. Nem egyszer, sokszor. De legalábbis rendszeresen. És akkor lesz ott az embernek hentese, zöldségese, halasa, lángososa.

Orbán Viktor Mihály soha életében nem lakott Újpesten. Alcsútdobozon született, ebben a kies kis Fejér megyei településen, onnan vetette a jó sorsa Budapestre, az egyetemre. Az egyetem nem Újpesten volt, hanem Budapest belvárosában, a kollégium pedig, ahol Simicska Lajossal megosztotta szerény szobáját, Budán.

Onnan is át lehetett menni persze Újpestre, ám egyetemisták ritkán járnak lakhelyüktől távol eső piacra henteshez húst vásárolni. Meg minek is ment volna oda, amikor az újpesti hentes, akkor még nagy valószínűséggel nem volt hentes Újpesten. Talán sehol sem volt ő akkor még hentes.

Magyarország örökös országértékelő miniszterelnöke később a Ferencvárosban lakott, a Mester utcában volt az otthona. Innen költöztek némi tanácsi-önkormányzati segédlettel az előrelépésnek számító Ötkerbe, a Haris közbe. Ez már egy jó lakás volt, de még ez is messze esett az újpesti piactól. 
Hosszú és kacskaringós az út az újpesti piacig.

Márpedig az újpesti hentes az újpesti piacon található. Sehol máshol a világon nincs újpesti hentes, Újpestre kell ahhoz menni, hogy ilyennel találkozzunk. Van hentes a Nagycsarnokban is, az közel van a Haris közhöz, meg a Hold utcai piac is viszonylag közel található, ám az újpesti piac azért egy kicsit kiesik a vonulási útból.

Megint költözni kellett, szerencse, hogy Kékessy Dezső úr bécsi veje sikeresen összeszedett annyi pénzt, hogy a bekerülési ár százszorosáért, némiképp áron felül, megvette a Haris közi lakást. Kékessy Dezső soha életében nem volt hentes, sem Újpesten, sem máshol, semmilyen piacon. Kétkezi üzlettárs volt ő Magyarország örökös miniszterelnöke feleségének cégében, később, nem sokkal a lakásvásárlást követően, pedig már Párizsban székelt, mint nagykövet. (Ez se volt soha korábban, de egészen ügyesen belejött).

Ebből a pénzből vették aztán a tizenkettedik kerületi, szerény polgári ízléssel berendezett házikót, de még ekkor is messze voltak az újpesti hentestől.

Az Index filmesei meg akarták keresni az újpesti hentest. Kimentek hát a piacra, hentes-nézőbe. A legtöbben, akit megkérdeztek, nem voltak hentesek. Aki meg mégis, az még sosem látta a Fidesz országértékelőjét az újpesti piacon. Csak egyetlen zöldséges akadt, aki ismert valakit, aki látta őt néhány héttel ezelőtt. Egy másik illető saját szemével tapasztalta, amint egy nagy láda zöldséget vásárolt, de húsvásárlás közben senki sem találkozott vele.

Szóval, nagyon necces ez az újpesti hentes. Nem igazán életszerű. Nem is tudja az ember, mitől ugrott be országértékelés közben? 

Nos, azon Fradi drukkerek kedvéért, akik egy év múlva netán a Fidesz első számú országértékelőjére készülnének szavazni: Orbán Viktor Mihály Újpest drukker. Talán innen ugrott be az újpesti hentes ötlete a nagy ívű beszédbe, a lila színek szeretete miatt jött a hentesi hasonlat.

Az meg ne zavarjon senkit, hogy a lilák és a zöldek ősidők óta utálják egymást. Az újpesti hentesnek ettől még tele lehet az összes töke mindennel.

A Klubháló - www.klubhalo.hu -számára írt cikk írott változata



Most & Itt
2009.03.10 08:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.