Most & Itt

Az Ismeretlen Amigo

Ha rajtam állna, Lévai Anikó lenne a gazdasági miniszter. Végre egy olyan ember állna a tárca élén, aki be tudná osztani azt a kis konyhapénzt...
Ha rajtam állna, Lévai Anikó lenne a gazdasági miniszter. Végre egy olyan ember állna a tárca élén, aki be tudná osztani azt a kis konyhapénzt, ami nekünk, magyaroknak van. Hozzáértő okossággal, női megérzéssel - úgy, hogy mindenkinek jusson.

Nemcsak a legalapvetőbb dolgokra futná a nemzeti jövedelmünkből, de néha még távoli célokra is maradna belőle. Egzotikus utazásra, imitt-amott egy-egy labdarúgó akadémiára – mikor mire van szüksége a családnak.

Mert család is van. Nem kicsi: nagy. Heten vannak, s a családfő négyszázezer forintjából élnek havonta. Ennyit keres a Viktor, egy forinttal sem többet. (Aki nem hiszi, járjon utána).

Persze, ez a pénz sem kevés, csak hát ennyiből egy héttagú családot eltartani... Óvoda, iskola, még tán bébiszitter is kell terepjáróval és csőre töltött géppisztollyal. Nem semmi. 

A nagy svábhegyi házról nem is beszélve. Aminek ugye rettentő lehet a rezsije – mi többi magyarok elképzelni sem tudjuk, hogy mekkora. Mi még soha nem laktunk ekkora nagy házban, honnan is tudnánk, mekkora nagy gonddal jár az ilyen.

De szerencsére Anikó asszony annyira jól gazdálkodik, hogy még egy kis mexikói kiruccanásra is jut belőle. Igaz, nem az egsz családnak, az már nekik is húzós lenne. Csak a két szülő ment Mexikóba, Anikó és Viktor. 

Spórolosra vették a figurát, nem szállodában laknak, hanem Viktor egyik barátjánál. Viktornak sok barátja van, ha nyernek jövőre a választásokon, még több is lesz. 
Amigónak hívják ezt a mexikói barátot. Nem ez az igazi neve neki, azt hétpecsétes titokként őrzik, még a bulvárlapok sem tudták kiszimatolni. Sem a Hír-TV, sem a Magyar Nemzet, pedig sokat kajtattak utána. (Így görbüjjek meg, ha nem!)

Mindig kell egy barát.

De most nem is erről írnék. És még csak nem is arról, hogy Viktor a távoli Mexikóból is rajta tartja ütőerét a magyar valóságon. Nincs nehéz dolga, itthagyta nekünk az ő szemét és agyát, Szíjjártó Pétert, aki napi kapcsolatban van a főnökkel, és e-mail-ben közli vele a Nemzeti Sportból kijegyzetelt NB I-.es labdarúgó eredményeket. Mert most nyilván ez a legfontosabb: hogy a Videoton hányat rámolt be a Kecskemétnek és hogy az Újpest miért csak döntetlent játszott a Győrrel.

Valami persze nem világos ebben a mexikói turnéban: ha a Viktornál nincs számítógép, akkor nem tudja elolvasni Szíjjártó e-mail-ben írt jelentéseit. Ha van nála, akkor meg fölösleges neki elektronikus leveleket küldeni, hiszen ő is meg tudja nyitni a Nemzeti Sport weblapját.

Mindegy, legyen ez az ő édes titkuk.

De, mint már említettem, erről sem kívánnék írni ebben a nyári rekkenőben. Hanem arról, hogy nemrégiben még azt üzente a Viktor a Fidesz vezetőinek, hogy ne tervezzenek nagyobb nyári szabadságot. Legyenek készenlétben.

Nem volt nehéz kitalálni, mire gondolt. Hogyha esetleg nyáron történne valami, akkor ők azonnal mozdulni tudjanak. Mint annak idején a polgári körökben. Régi szép idők, amikor még a Vonával voltak egy csapatban...
De hát mi is tudna így nyáron egy országban történni? Virágzik a nádi tippancs? Rosszul adtak vissza egy német turistának valamelyik balatoni büfészerű bodegában? 

Ennyi.

Esetleg lemond a Bajnai-kormány.

Talán erre gondolhatott a Viktor, mi másra. Másra ugyanis nem is gondol, ezzel kel, és ezzel fekszik.

Csak hát az van, ha arra kérte az övéit, hogy mindenki maradjon veszteg a fenekén ideheza, akkor ő most miért ment el a távoli Mexikóba? Talán a Viktor nem tagja a pártja vezetésének, s ezért rá nem vonatkozik az általa megfogalmazott napiparancs? De hiszen ő az elnök, így is szólítják a többiek: Elnök úr.

Hanem akkor csak az lehet, amire nem szívesen gondolnánk: hogy a Viktor nem mondott igazat. Ami egyébként nem lehet igaz, tőle, magától tudjuk, vagy két évvel ezelőtt mondta, hogy ő még sohasem hazudott az embereknek.

El kell hinnünk, ha akarnánk sem tehetnénk mást: olyan ember mondta ezt, aki még sohasem hazudott. Ha egy hazudós mondana ilyet, kiröhögnénk rendesen.

De azért mégis van valami, ami nem hagyja nyugodni az embert. A Viktor és csapata mást sem mond már hónapok óta, minthogy a kormány húzzon elfele, jöjjenek az előrehozott választások. Miközben, egyre nyilvánvalóbb, úgy kellene nekik most a kormányzás, mint egy púp a hátukra. Mint ablakos tótnak a hanyattesés.

Ha Bajnai Gordon gonosz ember lenne, akkor, előzetes egyeztetés után természetesen, szépen fölballagna a Sándor Palotába, két bazarózsa-vizit között előrángatná a köztársasági elnököt, és közölné vele, hogy ennyi volt. Nem csinálja tovább, a közvetlen veszély elhárult, mostantól csinálják mások.

A Viktorék jönnének persze Bajnai után, számszakilag legalábbis. De nekik valamiért nem nagyon akaródzik jönni. Most még nem. Majd, ha az összes piszkos munka el lett már végezve.

A Viktor és csapata, ha akarta volna, már többször is megbuktathatta volna a kormányt. Nem akkor persze, amikor a Kossuth téren hülyeségeket üvöltözött. Hogy adunk nekik 72 órát. Honnan szedett volna a Viktor és pártja 72 órát? Súlyosan el van adósodva a Fiúk pártja, már csak az hiányzott volna nekik, hogy a kormányt is ők lássák el órákkal!

Pedig többször is elküldhették volna Bajnaiékat, de néhány fideszes „véletlenül“ rosszul szavazott. Még maga a Viktor is megszavazott az adótörvények közül néhányat. Igaz, „véletlenül“. Mások meg hiányoztak, amikor le lehetett volna szavazni a népnyúzókat. Szintén „véletlenül“. 
A világot a véletlenek viszik előre. 

De nem baj, fő, hogy Viktor most Mexikóban töltődik. Egy ismeretlen, de nyilván igaz barát önzetlen vendégszeretét élvezve.

Mi lesz, ha Szíjjártó azt emilezi a héten a főnökének, hogy az Újpest megint nem tudott nyerni? Vagy azt, hogy lesérült a Videoton beállósa? 
Talán haza sem jön többé?


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.07.28 12:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.