Most & Itt

Anikó asszony segít

Megtört tekintetű, szomorú szemű nő áll a nagyfai menekülttáborban egy emeletes ágy előtt. Mögötte alvó, kimerült emberek - ki tudja, hány...

Megtört tekintetű, szomorú szemű nő áll a nagyfai menekülttáborban egy emeletes ágy előtt. Mögötte alvó, kimerült emberek - ki tudja, hány kilométer gyaloglás van a lábukban, milyen, megaláztatásokkal, szenvedésekkel és kilátástalansággal teli életet hagytak maguk mögött.


Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége az Ökumenikus Segélyszervezet képviseletében érkezett a nagyfai menekülttáborba. Élelmet, ruhát, vitt a rászorultaknak. Nem a sajátjából adta, hanem a mások által küldött és összegyűjtött holmikat osztja szét, de a gesztus így is tiszteletre méltó.

Mehetett volna moziba, strandra, beszélgethetett volna a saját lábán álló lányával.

Férje nincs a képen, ha akarná, sem engedhetné meg magának, hogy ott legyen. De nem is akarja, mert ő mostanában valami mást akar. Megvédeni Magyarországot és Európát az idegenek kultúrájától, szokásaitól, hazaküldeni a menekülteket, Kerítést épít Lévai Anikó férje, ha rajta állna, fallal venné körül az országot. Képzeletben már be is falazta, az ő különös, démonokkal teli valóságában már Félázsiában vagyunk.

Anikó asszony most azokat a menekülteket segíti, akikről ura és parancsolója, (így mondják ezt a rendes magyar emberek), egészen másként vélekedik. „Ne jöjjenek ide, akik már itt vannak, menjenek haza”. Ezt májusban mondta Lévai Anikó férje, július első péntek reggelén pedig már ismerősként, tegeződve üzent a közrádióban a menekülteknek: „nincs esély, vissza fogunk küldeni, ez a kontinens nem lesz a te hazád, van neked saját hazád, ez a mi hazánk.”

Tűz és víz ez a két ember, gondolhatnánk. Az egyik segíti azokat, akiket a másik látni sem bír. Szép lehet ezeknél egy családi ebéd. Már a desszertnél tartanak, amikor megszólal a családfő: - Készülsz valahová drágám? – Igen, Nagyfára megyek, a menekülteknek osztunk ruhát, élelmet. Te nem jössz? – Nem, én ma ellenük uszítok. Még az sem kizárt, hogy elhúzódik az uszítás, és a holnapi napom is rámegy erre.

Ilyen lehetne egy elképzelt családi ebéd a miniszterelnöknél. Már amennyiben van család, és van ebéd.

A miniszterelnök és felesége kapcsolatáról ugyanis furcsa történetek, különös városi legendák keringenek. Sokan sajnálják is ezt a szegény asszonyt, mert úgy gondolják, hogy szenved az erőszakos és akaratos ura mellett.

Mások úgy gondolják, hogy Anikó asszony sem különb a férjénél. Egyfelől gyakorta jótékonykodik, mint a tehetős emberek közül oly sokan, másfelől meg tudna ő a sajátjából is adni. Lévai Anikónak, Orbán Viktor feleségének - 2009-es vagyonbevallása szerint legalábbis - 36 ingatlana van. Nem csak mezőgazdasági területek: akad köztük budai lakás és három vidéki ház.

Ez a megtört tekintetű, szomorú asszony az elmúlt 25 évben mindig a férje mellett állt. Ha az imázsán kellett javítani, nyilatkozott a bulvárnak, közös nyaralásról beszélt, személyes történetekkel traktálta a hírességek magánélete iránt fogékony érdeklődőket.

Nyilván szerette valamikor azt az embert, aki ma elküldené a menekülteket. Amikor megismerte, még nem ilyen volt. Vagy ilyen volt már akkor is, de hitt benne, hogy majd megváltozik. Ha változott is, nem előnyére változott.

Áll a megtört tekintetű, szomorú szemű nő az alvó emberek ágya mellett, és esélyünk sincs, hogy megtudjuk, hogy mire gondol. Honnan is tudhatnánk, amikor mi magunk sem tudjuk, hogy mit gondoljunk róla.

Most & Itt
2015.07.03 20:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.