Most & Itt

Amerikai Egyesült Álmok - + Képes útinapló

Nagyon úgy néz ki, hogy József kénytelen lesz visszaköltözni Las Vegasba. A férfi huszonöt éve él Amerikában, a kaszinók városában...
Nagyon úgy néz ki, hogy József kénytelen lesz visszaköltözni Las Vegasba. A férfi huszonöt éve él Amerikában, a kaszinók városában van a háza, de Los Angelesben lakik. Ráadásul a Las Vegas-i ingatlan is csak részben az övé, nagyobbik fele – kölcsön formájában - az egyik bank tulajdonában van. Merthogy, sok millió amerikaihoz hasonlóan József is hitelre vette a házát. Los-Angelesi lakóhelyét még ennyire sem mondhatja magáénak: havonta nagyon sok dollárért bérli egy tulajdonosról, aki most - Józsefhez hasonlóan – szintén igyekszik túladni a tulajdonán. Válság van és recesszió a recesszió, mindenkit ez foglalkoztat, és mindenki erről beszél.

Ha az ember először jár az Újvilágban, még arra is rácsodálkozik - itt láthatók a fotók -, amiről egyébként már sokszor hallott. Ha egy szóval kellene jellemeznem az országot, azt mondanám róla: nagy. Nagyok a távolságok, hatalmasak a házak, és még mindig szinte korlátlanok a lehetőségek. Már akinek, persze. Merthogy a mostani válság is óriási. Nekünk legyen mondva, legyint erre a magyarországi olvasó, és ha így gondolja, akkor egyfelől igaza van.

Másfelől viszont mindenkinek a saját baja fáj – az amerikaiak milliói most az életszínvonalukért aggódnak. Jobban élnek annál, mint amit megengedhetnének maguknak – és tartanak attól, hogy rosszabbul fognak élni, mint tegnap.

November elején mindehhez még a választási kampány is társult. Nekünk, Közép-Európában szocializálódott polgároknak igencsak „lájtosnak“ tűnt, ami odakint történt, ám ők úgy értékelik, hogy minden idők legkiélezettebb és leghangosabb választási versengésén vanak túl.

Utóbbiról csak annyit, hogy amikor november első napján a Laguna Beach gyönyörű és napos tengerpartján sétáltunk, egy alkalmi demonstráció résztvevői Obama és McCaine táblákat tartottak a magasba. Egymás mellett álltak a többségében fiatal fiúk és lányok, és valahogy eszükbe sem jutott, hogy tojással is dobálhatnák egymást, vagy hogy gazembernek, hazaárulónak nevezzék a másikat.

És, ha valaki még nem tudná, Hollywood egyébként sem csupa csillogás. A filmsztárok már régóta nem ott laknak, hanem Beverly Hills vagy Malibu luxusvilláiban, és a filmek többsége sem a hírességek kéz- és láblenyomatairól elhíresült városrész stúdióban készül. A Hollywood Boulvard nagyobb része egyszerű, leharcolt épületekből áll.

Az általunk elképzelt és irigyelt Hollywood alig néhány háztömb - ott viszont tényleg minden csupa csillogás, merthogy minden a moziról szól. Mi, arrajáró magyarok örömmel vesszük tudomásul, hogy ezt a kitalált, de azért mégis csak létező csodát a mi egykori – igaz, ilyen-olyan okok miatt az óhazából idegenbe szakadt – honfitársaink adták a világnak.

 

A Metropol - www.metropol.hu - számára írt cikk írott változata

 

Most & Itt
2008.11.16 16:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.