Most & Itt

Amerika győzött

Fura hely ez az Amerika, magyar ésszel fel sem lehet fogni. Az elnökválasztáson győzött a hivatalban lévő elnök, és ellenfele, aki épp, hogy...

Fura hely ez az Amerika, magyar ésszel fel sem lehet fogni. Az elnökválasztáson győzött a hivatalban lévő elnök, és ellenfele, aki épp, hogy lemaradt arról, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke legyen, gratulált neki. De nem egyszerűen csak gratulált: a régi-új elnök támogatására szólította fel az amerikaiakat.


És az amerikaiak támogatni fogják az elnököt. Az ő elnöküket. Azok is, akik nem rá, és nem az őt jelölő pártra szavaztak. Demokraták és republikánusok mostantól mind azt mondják: a mi elnökünk.

Boldog ország az olyan, ahol a választási kampány idején nem viszik el bilincsben a politikai ellenfeleket a sajtó nyilvánosság előtt. Nem hörögnek nemzethalált, ha nem a saját emberük lesz a befutó. Nem tekintik hazaárulónak a vetélytársat, nem sugallják, hogy idegen hatalmak szolgálatában áll, hogy pusztulást hoz az országra.

Romney és hívei nem mondják, hogy a haza nem lehet ellenzékben. Nem lesznek zavargások az országban, nem lesz népszavazás a másfél dolláros vizitdíjról. Minden megy tovább, úgy, ahogyan eddig – az amerikaiak többségének reményei szerint egy kicsivel még jobban.

Aki most nem Obamára szavazott, az is bízik a jövőben. Hogy gyarapodik a gazdaság, kevesebb lesz a munkanélküli, csökken az infláció, az ország tekintélye növekszik. És, hogy Amerika az marad, ami volt: egy távolról sem tökéletes, ám még mindig a legjobbak közé tartozó, demokratikus világ.

Négy évvel ezelőtt az amerikai választás finisében Los Angelesben voltunk a feleségemmel. A tengerparton Obamát és akkori republikánus ellenfelét, McCain-t éltető plakátok váltották egymást. Egymás mellett álltak a híveik, kezükben a jelöltjük plakátját tartva. Számtalan fotót készítettünk róluk, mosolyogtak, gyűlöletet nem láttunk senki arcán. Nem az ördögöt látták a riválisban, hanem az ország lehetséges elnökét.

Épp a választások napján indultunk haza, a repülőn a stewardesek már mosolyogva mondták az utasoknak: Obama győzött. Pedig, meggyőződésem, hogy nem mindnyájan rá szavaztak. De az ő elnökük lett.

Obama most megint nyert, és az amerikaiak tudják, hogy Amerika győzött.

Magyarország messze van.

Most & Itt
2012.11.07 08:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.