Most & Itt

Aggódás van

Bajnai Gordon miniszterelnökhöz írott levélben fejezte ki aggodalmát a Jobbik térnyerése miatt a Rágalmazásellenes Liga (ADL) - erről maga az...
Bajnai Gordon miniszterelnökhöz írott levélben fejezte ki aggodalmát a Jobbik térnyerése miatt a Rágalmazásellenes Liga (ADL) - erről maga az amerikai zsidó jogvédő szervezet adott ki közleményt helyi idő szerint kedden. Abraham Foxman, az ADL nemzeti igazgatója különösen aggasztónak nevezte, hogy közelmúltbeli felmérések szerint Ausztriában és Magyarországon a társadalom széles spektrumában az antiszemita nézetek befogadását lehetővé tevő légkör alakult ki. (Újsághír).

Tisztelt Foxman úr!

Mi, akik itt Európában, jelesül Magyarországon élünk, jelentős mértékben osztjuk az Ön aggodalmát. Meg kell azonban jegyeznem, hogy Ön, aki nem Európában és nem Magyarországon, hanem egy tőlünk távoli országban, az Egyesült Államokban aggódik, nyilván nincs teljesen tisztában egy, a miénkéhez hasonló kis ország társadalmi és politikai viszonyaival. Feltételezem, hogy levele megírása előtt Ön gondosan tájékozódott a magyarországi viszonyokról, s munkatársai erőfeszítéseit bizonyos tekintetben siker koronázta: levelében Bajnai Gordon miniszterelnök nevét helyesen írta le, ami, különösen a mostani nehéz gazdasági viszonyok között, minden szempontból dicsérendő.

Tájékoztatnom kell azonban Önt arról, hogy a levelének címzettjét eltévesztette. Nem gondolnám, hogy ezért Ön a felelős, még azt sem feltételezem, hogy az Ön bizonyára lelkiismeretes és felkészült beosztottjai nem végeztek kellően körültekintő munkát. Mégis, legnagyobb sajnálatomra azt kell mondanom, hogy nem Bajnai Gordonnak kellett volna címeznie a levelét – ám emiatt ne aggódjon, ez a kis technikai hiba könnyűszerrel helyre hozható. 

Ön jól tudja, Bajnai Gordon valóban az ország miniszterelnöke. Korábban gazdasági szakember volt, nem egészen egy év múlva minden bizonnyal újból az lesz – a politikába csak mostanában kezd beleszagolni, úgyhogy a Magyar Gárda, a Jobbik, és általában, kirekesztő és antiszemita ügyekben nem ő az illetékes.

Kis utánajárással bizonyára kideríthette volna, hogy a Magyar Köztársaság legfőbb közjogi méltósága egy Sólyom László nevű úr. Két évvel ezelőtt az ő lakhelyét képező Sándor Palotától nem messze alakult meg a Magyar Gárda nevű félkatonai, sokak számára rossz emlékeket ébresztő szervezet. Néhány egyház is elküldte a papjait az alakuló ceremóniára, hogy a paptársak személyes jelenlétükkel még tovább emeljék ennek az amúgy is magasröptű eseménynek a fényét.

Tisztelt Foxman úr! Ön nyilván tanult, és tájékozott ember, így a fenti néhány sorból már bizonyára rájött arra, hogy levelét Sólyom úrhoz kellett volna címeznie. Ha felhatalmaz rá, segítek kinyomozni, melyik budapesti telefonkönyvben találja meg a Sándor Palota elérhetőségeit, de ha bepötyögi a Gugliba, akkor talán még ennél is könnyebben megtalálja a keresett címet.

Sólyom úrral egyébként is érdemes lenne felvennie a kapcsolatot, mert bár magasan a pártok fölött áll, ha kertészeti tanácsokra lenne szüksége, bármikor számíthat a magyar köztársasági elnök szakértelmére. Különösen a bazsarózsák vonatkozásában járatos, de látott már a magyar rónán áthúzó darvakat, a gazdasági válság kirobbanása pedig egy hortobágyi mangalica telepen érte az elnök urat. 

Ha levelet ír Sólyom úrnak Tisztelt Foxman, kérném, a saját érdekében fogalmazzon figyelmesen és udvariasan: a szikár, puritán külső megjelenés ugyanis hirtelen haragú, gyorsan gerjedő belsőt takar - ha felmegy nála a pumpa, bizony, még az is előfordulhat, hogy fejbe vágja Önt egy bánáti bazsarózsával.

Tisztelt Foxman úr! Amennyiben Ön netán azt tapasztalja, hogy Sólyom úrnál nem ér el eredményt, szívesen állok rendelkezésére a további címzettek keresésében. Idő és hely hiányában most és itt csak jelzem, hogy Ön a magyar parlamenti pártok vezetőinek is beszámolhat aggodalmairól. Különösen a figyelmébe ajánlom e tekintetben Orbán Viktor Mihály urat, aki annak idején kiengedte a szellemet a palackból és most rémült igyekezettel, falfehér fizimiskával próbálja oda visszaszuszakolni. Természetesen a többi párt vezetőit is melegen ajánlom az Ön figyelmébe, valamint a bíróságot és az ügyészséget – az ő jogértelmezésüknek is köszönhető, hogy például a Judd Süss magyarországi terjesztőit csupán nevetségesen enyhe pénzbüntetésre ítélték – őket is csak terjesztési ügyben találták vétkesnek. Ha Ön úgy dönt, hogy vezető magyar bírósági emberekkel is megosztja amúgy teljesen jogos aggodalmait, ne felejtse el megkérdezni tőlük, miért mentette fel a bíróság a gyűlöletkeltés vádja alól ifj. Hegedűs Lóránt lelkészt, egyházi feletteseitől pedig aziránt is érdeklődhet, hogy ez az ember miként lehet még templomos ember Magyarországon. 

Tisztelt Foxman úr! Amint látja, mi, akik itt Magyarországon figyeljük aggodalommal az aggodalomra okot adó fejleményeket, megtisztelőnek találjuk az Ön érdeklődését hazánk és a térség problémái iránt. Ha a továbbiakban bármiben segíthetünk, kérem, haladéktalanul jelezze!
Tisztelettel, egy Önnel együtt, de földrajzilag Öntől távol aggódó polgár.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata



Most & Itt
2009.06.11 05:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.