Most & Itt

Afgán miniszterelnöke van Magyarországnak

Ezt a cikket most nem én írom, hanem egy illegális gazdasági bevándorló. Idejött Afganisztánból, elfoglalta a helyemet, elszerette a szeretteimet...

Ezt a cikket most nem én írom, hanem egy illegális gazdasági bevándorló. Idejött Afganisztánból, elfoglalta a helyemet, elszerette a szeretteimet, elvette a munkámat.

Mostantól ő ír helyettem.


Nem tudom, hogy történt. Valószínűleg egy pillanatra ellankadt a figyelmem, nem voltam eléggé éber, így történhetett meg a baj.

Idejött egy afgán ember, egyetlen szemhunyorítás alatt megtanulta a magyar nyelvet, elsajátította a stílusomat, és már be is ült a készbe.

Tudja, amit én tudok, és nem tudja azt, amit én sem.

Nem lehetett könnyű neki, de megoldotta. Lehet nálam jobban írni, meg rosszabbul is persze. Ám éppen úgy írni, ahogyan én írok, csak én tudok.

Legalábbis, azt hittem idáig. Merthogy, így is volt. De mostantól ez is másképp van: elleptek bennünket a gazdasági bevándorlók, egy szál papucsban, nadrágban és könnyű, viseltes pólóban. Iratok, papírok, pénz nélkül érkeznek, éhesek és szomjasak, a nyelvet nem ismerik.

Dolgozni nem tudnak, nem is szeretnek, egyedül a magyar emberek munkájára fáj a foguk.

Nem csak az enyémre persze, sorstársaim vannak e honban, sokan. Mostantól mindnyájan fenyegetve vagyunk, senki sincs többé biztonságban.

Az a villanyszerelő például, aki múltkor nálunk a vezetéket cserélte, úgy rémlik, egy lélekvesztőn érkezett valahonnan. Láttam a híradóban, megismerem a fizimiskáját. Néhány hete még egy kabuli piacon árult banánt és mindenféle gyarmatárut, ám itt nálunk egyik napról a másikra villanyszerelő lett belőle.

Ráadásul, amilyen fifikás volt ez a csónakon érkezett afgán, jobb villanyszerelő lett, mint a magyarok.

Különben miért őt alkalmazták volna egy honfitársunk helyett?

A múltkor orvosnál voltam. Az az ember is furcsa volt. Látszólag ugyanaz, mint régen, akit évtizedek óta ismerek, de mégis mintha egy kicsit más lett volna. Gondolkodtam, ki lehet. Honnan jöhetett hozzánk, s miért hitte, hogy nálunk jobb lesz neki. És főleg: hogyan vehette el egy magyar orvos helyét, amikor magyarul nem tud, orvosi diplomája nincs, kapcsolatrendszere meg még annyi sem.

Jut eszembe: Orbán Viktor munkáját is elvette egy gazdasági bevándorló. Úgyhogy, kérek mindenkit, senki se dőljön be a saját tapasztalatainak. A látszat csal. Az az ember, aki időnként Orbán Viktorként beszél a rádióban, a tévében, nyilatkozik az újságban, nem mindegyikben, csak amelyik közel áll hozzá, szóval, az az ember, nem Orbán Viktor, hanem egy hozzá megszólalásig hasonló, afgán gazdasági bevándorló.

Itt tart ma Magyarország: afgán miniszterelnöke van az országnak.

Most & Itt
2015.06.05 17:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.