Most & Itt

A virtuális valóság vámszedői

Én valamikor öt évvel ezelőtt kaptam az első lánclevelet, amelyben azt olvashattam, hogy egy nyolcéves kislány súlyos betegségben szenved, s...

Én valamikor öt évvel ezelőtt kaptam az első lánclevelet, amelyben azt olvashattam, hogy egy nyolcéves kislány súlyos betegségben szenved, s az életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg. Amihez, írta a számomra ismeretlen levélíró, sürgősen vérre van szükség. Ám, mielőtt még a tettek mezejére léphettem volna, egy nálam tapasztaltabb, azaz, régebben internetező ismerősöm felvilágosított: az a nyolcéves kislány azóta már 12 is elmúlt, s ha egyáltalán beteg volt, már régen túl van a műtéten. A levelet, tette hozzá ismerősöm, ugyanis évekkel korábban írták, ami benne állt, az már régóta elavult.
Később árva kiskutyákról érkeztek hírek, akik egy menhelyen várják az örökbefogadók jelentkezését. Sietni kell írták a levélben, mert ha tíz napon belül nem találnak gazdára, elaltatják őket. Persze, erről a levélről is kiderült, hogy évekkel korábban íródott. De keringtek, és keringenek a fentieknél jóval rémisztőbb történetek is az Interneten. Egy időben az AIDS-szel megfertőzött tű volt a sláger, amely egy, meg nem nevezett mozi egyik székén várja, hogy a gyanútlan áldozat beleüljön. A legújabb rémség napokkal ezelőtt érkezett, igaz, mint gyakorlott lánclevél olvasó, már nem húztam fel magam rajta. Pedig a történet akár egy horror film forgatókönyve is lehetne: egy nagy áruházban egy anyuka egy csokit keresett a gondolák között, s ezalatt, talán két percre, a bevásárlókocsiban hagyta a gyereket. Miután visszatért, a kocsi és a gyerek nem volt a helyén. Fellármázta a biztonsági szolgálatot, akik hermetikusan lezárták az összes kijáratot, és mindent átkutattak. Tíz perccel később találták meg az egyik mosdóban a gyereket – elkábítva és megváltoztatott külsővel. Nyilvánvaló volt, legalábbis a lánclevél szerint, hogy el akarták rabolni.(A hoax egyes variánsai még a szervkereskedelmet is emlegették, csak hogy a dolog elképesztőbb, és ennél fogva még hihetőbb legyen.)
Szerencsére erről a levélről nemcsak az derült ki, hogy nem most indult útjára, hanem az is, hogy amiről szólt, abból egy szó sem igaz. Illetve annyi biztosan, hogy vannak bevásárlóközpontok, létezik szervkereskedelem, ám a rendőrség egyetlen ilyen esetről sem tudott.
Hogy kik az eredeti szerzői ezeknek, az internetes társadalmat sokszor sokkoló láncleveleknek, és mi a céljuk ezzel az egésszel, nem tudni. Játékos elmék űznek sportot mások szorongásaiból, vagy egyéb cél is vezérli a virtuális kegyetlenségek kiötlőit? Például az, hogy megrendüljön az utóbbi időkben amúgy is jelentősen megcsappant bizalmunk egymás iránt? Hogy rettegjünk és féljünk? Szép új világ, tanulságok nélkül. Illetve egy tanulság mégis csak akad: biztos, ami biztos, vigyázzunk jobban a gyerekeinkre!

A Metro újságban - www.metro.hu - megjelent cikk írott változata


Most & Itt
2007.09.12 13:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.