Most & Itt

A Tojásdobálás Napja

Mi volt előbb a dobálás, vagy a tojás? Szegezném is rögvest a mi közös, nagy magyar mellünknek a költőit, de nem teszem. Miért is tennék ilyet...

Mi volt előbb a dobálás, vagy a tojás? Szegezném is rögvest a mi közös, nagy magyar mellünknek a költőit, de nem teszem.
Miért is tennék ilyet ebben a nagy rekkenőben, amikor még a tikkadt szöcskenyájak is annyira maguk alatt vannak, hogy már a mi köztársasági elnökünk egyre kínosabbá váló hallgatásai sem képesek erőt önteni beléjük? Pedig, legalábbis a már említett tikkadt szöcskenyájaktól eltekintve, sokan várják, hogy mondjon már valamit a mi köztársasági elnökünk – mielőtt még mások mondják meg, hogy mit lehet mondani.
A bíróság szerencsére nem teszetoszázott, a tojásdobálók ügyét tárgyaló okostojás gyorsan döntött: szerint ugyanis a dobálás nem bűncselekmény, sőt, alkalmas lehet a vélemény nyilvánítására is.
Mondjuk én már régen gondoltam arra, hogy lehet ebben valami, egy ideje sejtettem, hogy nem elvetemült bűnözőkkel, garázda csürhével van dolgunk, hanem véleményes emberekkel.
Holnap felborítom a körúton a hatos villamost, mert én is véleményes vagyok.
Na jó, félre a sehova sem vezető parttalan cinizmussal, és inkább örüljünk együtt annak, aminek lehet! Lássuk meg a dolgok szebbik oldalát, mert végre van ok a vidulásra, nem is kevés: annyi búslakodással teli, embert próbáló esztendő után most ismét felemelhetik a fejüket a korábban üldözött tojásdobálók.
Kijöhetnek végre a napfényre, nem kell a sötét szobákban, titkos tojásdobáló klubokban gyülekezniük. Merthogy nem volt ez mind így, emlékszünk még azokra az időkre, amikor a tojásdobálókat megbélyegezték. Betegnek tartották őket, máglyára küldték isten nevében, ha valaki meglátott egy tojásdobálót, keresztet vetett, és átment az utca másik oldalára.
Most ennek hál’ istennek egyszer, s mindenkorra vége, ma már bárki büntetlenül és felemelt fejjel, szabadon dobálhatja a tojásait.
Ami persze, testvérek között, nem két fillér, de ha dobálni kell, akkor egy véleményes embernek semmi sem drága.
És talán még egyszer utcát is neveznek el a tojásdobálás úttörőiről, meg szakirodalma is lesz majd a témának - de egy márványtábla biztosan őrzi majd az emléküket.
Szóval, van mire büszkének lennünk, ha nem is emberi mivoltunkban, de jogi aspektusból mindenképpen. Még akkor is, ha tudjuk, hogy vannak még ez ügyben elvarratlan szálak, megoldatlan problémák.
Mert az rendben van, hogy a bíróság most szabad kezet adott a tojásdobáláshoz. De azért tegyük a kezünket – azt amelyikkel éppen nem tojást dobálunk – a szívünkre: ennél valamivel egzaktabban is be lehetett volna szabályozni a kérdést.
Mert azt tudja-e valaki, hogy hány tojást lehet egyszerre dobálni? Engedélyezett festékkel, vagy ismeretlen összetételű töltött tojás dobálása is megengedett?
Csupán a natúr, minden emberi beavatkozástól mentes, vagy a festett tojás dobálása is véleménynek számít? És ha az utóbbi, akkor lehet-e a dobált tojáson tiltott önkényuralmi jelkép? Horogkereszt, vagy vörös csillag? (Utóbbi esetében érvényes-e a strasbourgi iránymutatás, vagy meg kell elégednünk a mi saját magunk által alkalmazott ítélkezési gyakorlattal?)
Csak madártojást szabad a rendőrhöz vágni, vagy kígyótojással is megkínálhatjuk?
És főként: ha a tojásosok ügyét már ilyen jól elrendeztük, mi legyen a Molotov-koktélosokkal? Mitől rosszabb egy Molotov-koktélos polgár, mint egy tojásdobáló? És ha valaki éppen a Molotov koktélt tekinti haladó hagyománynak? Nemzeti értékeink ápolásának? A magyarság felemelkedése zálogának?
Szóval, nem szeretném ezt a mostani, valóban jogos örömöt mindenféle negatív hangulattal aláfesteni. Tényleg van okunk a vidámságra, csupán jelezni szerettem volna, főként a későbbi problémák megelőzése érdekében, hogy vannak itt még megoldásra váró kérdések.
Mert most főhet a fejem: ha legközelebb széklábbal támadok valamelyik ismerősömre, iránymutatásnak tekinthetem-e a mostani bírósági indoklást?
És, van még valami, ami ebben a nagy össznépi eufóriában nyugtalanít: igaz-e az a hír, amit mostanában egyre több helyen hallani, miszerint a jövőben, ha az ember meglát egy egyenruhást, egy meleget, vagy bárkit, aki nem tetszik neki, kötelező lesz az illetőt tojással megdobálni?
És akinek nincs tojása? Vagy volt, de már eldobta? Miért nem gondoskodik az állam többször használatos tojásokról? Hol van ilyenkor a kormány?
És most már tényleg befejezem, mert nagyon meleg van, úgyhogy csak egy utolsó utáni kérdés: tessék mondani, ki védi meg a tojással nem dobálók jogait?


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata




Most & Itt
2008.07.09 12:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.