Most & Itt

A szőke miniszterelnök

„Ha az IMF visszajön, én el…” Fidesz-közeli források szerint ezt mondta Orbán Viktor a napokban. Örömtüzeket persze nem kell gyújtani -...

„Ha az IMF visszajön, én el…” Fidesz-közeli források szerint ezt mondta Orbán Viktor a napokban. Örömtüzeket persze nem kell gyújtani - az IMF visszajön, ám Orbán nem távozik. Pedig ezúttal nem szimpla hazugság, amit a miniszterelnök mondott, Orbán tényleg komolyan gondolja, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ő, aki Matolcsy György névre hallgató jobbkezével együtt kipaterolta Magyarországról a Nemzetközi Valutaalapot, nem engedheti meg magának, hogy az oligarchák érdekeit szolgáló, tőzsdéző spekulánsok újból betegyék a lábukat hazánkba. Hogy mindenféle offshore lovagok dirigáljanak a nemzeti együttműködés kormányának, megszorításokra kényszerítsék a Kedves Vezetőt. Az ember, aki még soha nem hazudott, s aki nem a bankok, hanem a magyar emberek pártján áll, erre soha nem lenne hajlandó.


Legföljebb akkor, ha muszáj. Márpedig, muszáj lesz. A forradalom elbukott, a szabadságharc véget ért, a fülkeforradalmat lefújták. Hazamehetnek a legények. A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett közleménye szerint a GDP-arányos államadósság a harmadik negyedévben 82 százalékra növekedett. Az államadósság elleni küzdelem vesztésre áll, a forint gyengébb, mint valaha, a bizalom hazánk iránt soha nem látott mélypontra süllyedt. Barátaink elfordultak tőlünk, ismerőseink nem állnak szóba velünk - a kontinens kedvenceiből Európa lesajnált országa lettünk.

Orbán olyan, mint a viccbéli szőke nő. Aki, ha két üveggolyót kap a kezébe, az egyiket elveszíti, a másikat elrontja. Különös, csak megszállott Fidesz-fanok számára használatos szemüveg kell ahhoz, hogy bíztató jeleket lássunk. Nem pörgött fel a gazdaság, éppen ellenkezőleg: a motor köhécsel, és a hengerek is mind gyakrabban kihagynak. Nemzetközi megítélésünk a béka feneke alatt, az egészségügyben ma már ígéretek sem hangzanak el, aki orvos még itthon maradt, a távozását fontolgatja, az ápolók már régen elmentek, a kórházak adósságai az egekben, gyógyszert, kötszert gyakran a betegek visznek magukkal. Kiszámíthatóság helyett létbizonytalanság a pedagógusok pályája - életpálya helyett kényszerű pályamódosítás.

Sokan még ma sem fogják fel, hogy mennyire káros számukra a jogbiztonság hiánya, az Alkotmánybíróság jogainak megnyirbálása, a bíróságok tervezett átalakítása, az ombudsmani rendszer újratervezése. Azt hiszik, mert ezt próbálják elhitetni velük, hogy a demokrácia úri huncutság. Ma még csak néhány ezer értelmiségi nyavalyog amiatt, ami nem sok idő múlva millióknak fog fájni: hogy jogsérelem esetén sehova sem fordulhatnak, mert minden labda mindenhonnan visszapattan.
Ha az IMF visszajön, Orbán el. Ez a mondat a legújabb sláger, de ne legyenek illúziónk. A mutatvány csúfos véget ért, ám a Nagy Varázslónak esze ágában sincs távozni. Hová is menne, mihez kezdene? Kinek kell ma egy szőke miniszterelnök?

Most & Itt
2011.11.16 18:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.