Most & Itt

A piszkos 12 – avagy elmeszelték az Echo Tv-t

Ha rendes sajtóterméknek tartanám Széles Gábor televízióját, azt írnám kezdetként: szokásunktól eltérően egy kis házunk tája. Mivel...

Ha rendes sajtóterméknek tartanám Széles Gábor televízióját, azt írnám kezdetként: szokásunktól eltérően egy kis házunk tája.

Mivel azonban egészen lesújtó a véleményem Orbán Viktor Mihály keresztapjának szellemi termékéről, az Echo Tv névre hallgató csatorna szellemiségéről, csupán rögzítem a tényt: az Ország Rádió és Televízió Testület (ORTT) 12 Echo tévés hírműsort vizsgált, és e piszkos 12-ből 11 esetében úgy találta, hogy az törvényi előírást sértett. 

http://fsp.nolblog.hu/files/orban-szeles.jpghttp://fsp.nolblog.hu/files/orban-szeles.jpg

A törvény, amelyet az Echo Tv ilyen jó arányban megsértett, azt mondja ki, hogy a közzétett műsorszámok nem állhatnak párt, politikai mozgalom, illetve azok politikai nézeteinek szolgálatában. A nagytekintetű grémium még azt is megállapította, hogy az Echo Tv, többféle technikát alkalmazva a jobboldalt részesítette előnyben, megtévesztve ezzel a kevésbé tájékozott nézőket.

Ha egy félmondat erejéig félretesszük az ilyen határozatok megfogalmazásakor használatos bikkfanyelvet, akkor azt kell írnunk: az Echo Tv 12-ből 11-szer hazudott, és csúnyán átvágta azokat a tájékozatlan, s ezért könnyen átvágható nézőket.

Nagy dolgoknak kellett történi ahhoz, hogy az ORTT ennyire elmarasztaló ítéletet hozzon. Minden tiszteletem a nagytekintetű grémiumé, de idáig leginkább a szerencsétlen Mónika show-t és a hozzá hasonló „rétegműsorokat” büntették elsötétítéssel – zárójelben jegyzem meg, többnyire teljes joggal. Az Echo Tv és társai esetében többnyire beérik kisebb ejnyebejnyével, minősített esetben rosszallásnak is értékelhető fejcsóválással – igaz, ez az érintettek körében inkább egy baráti vállveregetéssel elegy lapockacsapkodással ér föl. Milyen fasza gyerekek vagyunk, mondhatták a Hír tévések, amiért a 2006-os Szabadság téri mutatványukat követően – ahol a két kiküldött riporter mámoros tekintettel üdvözölte a forradalmat – még mindig sugározhatnak műsorokat.

Nagy dolgok történhettek, ha most ennyire elmarasztaló ítélet született, ha a nagytekintetű grémium úgy döntött, hogy 12-ből majdnem egy tucat, azaz 11 törvényt sértett. Mert AZ Echo Tv-ben és a hozzá hasonló szellemiségű mélymagyar műsorokban gyakorlatilag mindent lehet – hivatalban lévő miniszterelnököt ideggyengének nevezni, utódját libásozni, zsidózni és cigányozni. Csúsztatni nappal, csúsztatni este, csúsztatni minden hullámhosszon.

Most valamiért borulhatott a bili. A nagytekintetű testület Fideszes delegáltja, Szalai Annamária idáig kényesen őrködött az egyensúlyon, vagyis, hogy az ő nézeteihez közeli műsorokat ne érje bántódás.

Persze, komolyabb kár most sem érte az Orbán-közeli Széles Gábor televízióját. Még milliárdosnak sem kell lenni ahhoz, hogy a rá kirótt 150 ezer forintos büntetést kifizesse. Ekkora dorgálást kapott ugyanis Széles Gábor Echo tévéje – nem egy kicsiny, véletlenségből, vagy tudatlanságból elkövetett vétségért, hanem egy tudatosan felépített hazugsággyár üzemszerű működtetéséért.

Hogy ezzel a szigorúnak csupán némi túlzással mondható ítélettel mi lehetett a döntéshozó célja, nem tudni. Visszatartásra nem alkalmas, bár lehet, hogy van egy titkos záradék, miszerint ha ilyen még egyszer előfordul – gyengébbek kedvéért: ha legközelebb 12 vizsgált hírműsorból 11 esetben megint hazudnak, mint állat - akkor talán még 180 ezer forintra is emelkedhet a büntetés mértéke.

Még szerencse, hogy a parlament – a Fidesznek köszönhetően – nem fogadta el a holokauszt tagadását büntető törvényt. Jelzésértékű a hétfői döntés: ha az Echo Tv-ben még nem fedezték fel kellően a zsidózásban rejlő lehetőségeket, a Fideszes segédlettel meghozott parlamenti döntés kijelöli az Echo tévé számára a követendő új irányt. Sajtómunkás elvtársak, errefelé érdemes haladni: a Fidesz szavazataival garantálja, hogy törvényi ellenállásba nem tetszenek ütközni!

A Klubháló - www.klubhalo.hu -számára írt cikk írott változata



Most & Itt
2009.06.30 12:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.