Most & Itt

A pályákon a helyzet változatlan

  Visszavonulóban van a Magyar Labdarúgó Szövetség: augusztus 27-ig felfüggesztette a négy stadion bezárását elrendelő határozatát....

 

Visszavonulóban van a Magyar Labdarúgó Szövetség: augusztus 27-ig felfüggesztette a négy stadion bezárását elrendelő határozatát. Hogy ezt miként kell értelmezni, az nem teljesen egyértelmű, a mi olvasatunkban ez leginkább azt jelenti, hogy amennyiben a ferencvárosi, az újpesti, a diósgyőri és a zalaegerszegi szurkolók augusztus 27-ig jól viselkednek, akkor minden eddigi botlás meg van bocsátva. Augusztus 28-ától pedig ismét lehet zsidózni, cigányozni, huhogni - legföljebb kezdődik minden elölről. Az MLSZ majd újból fegyelmezni igyekszik a renitenseket, a szurkolói szövetségek és a klubok pedig a közvéleményre hivatkozva újból tiltakoznak.

 

Pedig minden olyan jól kezdődött. Nem sokkal az idei bajnokság rajtja előtt az MLSZ meghirdette, hogy minden törvényes eszközzel harcolni fog a stadionokban eluralkodó rasszista megnyilvánulások és rendbontások ellen. Hogy mindezt jobb meggyőződésétől vezérelve tette, vagy azért, mert a nemzetközi szövetségek a korábbiaknál is erőteljesebben büntetik a nemkívánatos megnyilvánulásokat, az most témánk szempontjából, ha nem is lényegtelen, de másodlagos.

 

Az viszont már nagyon is fontos, hogy úgy tűnik: az MLSZ széllel szemben próbál meg úrrá lenni az áldatlan állapotokon - amúgy nemesnek mondható küzdelmében külső segítségre nemigen számíthat. Jól jelzi ezt, hogy néhány héttel ezelőtt, amikor a szurkolók vezetőivel tárgyaltak, mindkét fél hasznosnak értékelte a megbeszélést. Csupán egyetlen témában nem értettek egyet: a szurkolók másképp értelmezték a szólás, és a vélemény szabadságát, mint az MLSZ. Értsd: a szurkolók nehezményezték, hogy nem nyilváníthatnak tetszőleges véleményt az ellenfél játékosainak származásáról, bőrszínéről, nemi identitásáról.

 

Külföldön – főként a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban – ezt a problémát már sikeresen megoldották. Pedig ott sem minden fenékig tejföl, másutt sem angyalok a szurkolók. Sőt: Anglia nem csupán futball, de a futballhulliganizmus őshazája is egyben. Mégis, az angol pályákon egy ideje szinte mindig rend van. Nincs nagy titok, mindössze annyi kellett hozzá, hogy a drukkerek fényképes igazolvánnyal és beléptető rendszereken keresztül juthassanak be a stadionokba. És persze olyan törvényi szabályozás segíti a rendért dolgozók munkáját, amely lehetővé teszi, hogy a vétkeseket évekre, vagy akár örökre kitilthassák a stadionokból.

 

Nálunk ez egyelőre elképzelhetetlen. Nemcsak a klubok, és a szurkolói szövetségek vezetői, de az ilyen kérdésekben szerfölött kényes ízlésű jogvédők is aggályosnak találják az ilyen és ehhez hasonló intézkedéseket.

 

Márpedig enélkül, valljuk, be, nem megy. Kevés jó dolgot tett eddig az MLSZ – most végre megpróbálkozott valamivel. Nem gátolni, hanem segíteni kellene ebben a törekvésében. Ha már a futballistáink teljesítményére nem lehetünk nagyon büszkék, legalább a „lelátó népe” miatt ne kelljen szégyenkeznünk.

 

A Metropol - www.metropol.hu - számára írt cikk írott változata

 

Most & Itt
2009.08.20 08:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.