Most & Itt

A Nemzeti Együttretusálás Rendszere

Egyszerű a történet, normális üzemmenetben el sem időznénk rajta. Elintézhetnénk azzal, hogy minden rendszerben vannak lihegők, akik az aktuális...

Egyszerű a történet, normális üzemmenetben el sem időznénk rajta. Elintézhetnénk azzal, hogy minden rendszerben vannak lihegők, akik az aktuális kenyéradó kegyeit keresve, a tenyeréből esznek. Legutóbb Hajdúdorogon történt bérlelkesedés: a Hajdúdorogi Újság szerkesztője kiretusálta egy fotóról Csige Tamást, a település polgármesterét.

A gyakorlottabb olvasó már bizonyára sejti, hogy a polgármester szocialista színekben vezeti Hajdúdorogot, az önkormányzat pedig Fideszes többséggel bír. Hajdúdorog ezzel felkerült a politikai térképre, bár van egy sejtésünk, hogy az ott élők nem ilyen áron szerettek volna híresek lenni.

A történet előzménye, hogy a kistérségi mesefesztivál megnyitóján közös fotó készült, a díjakat átadó polgármester is ott volt a képen. Mármint az internetre feltöltött fotón - a helyi újságban október 11-én megjelent cikk illusztrációjáról már lemaradt a polgármester. Magyarázat is született, épeszűnek ugyan nem mondható, ezzel szemben illik a falkaforradalom szelleméhez: azért retusálták ki a polgármestert a képről, mert nem illett oda. A többi szereplő ugyanis gyerek volt, mondták, ő pedig felnőtt.

Ami amúgy nagyon életszerű, rohanunk elhinni. A Nemzeti Együttretusálás Rendszerében felnőtt ne menjen a gyerekek közé, idős ember kerülje a fiatalokat, a nők a férfiakat, magasak az alacsonyakat. Szőkék a barnákat, mert sérti a képszerkesztő lényes ízlését.

Olcsó játék hülyegyerekeknek.

Csak a történeti hűség, valamint a fiatalabb olvasók kedvéért jegyeznénk meg: a politikai retus nem újkeltű találmány, a Hajdúdorogi Újság szerkesztőjének volt honnan merítenie. Nagy és dicső elődök nyomán végzi felelősségteljes munkáját, Lenin elvtárs mellől annak idején míves kezek kiretusálták a kegyvesztetté vált Trockijt. Ehhez nekünk magyaroknak nem volt közünk, ám tanulékony nemzet vagyunk, fogékonyak minden újra: a lakiteleki tablóról például Pozsgay Imrét tüntették el. Nem azért, mintha rajta kívül mindenki más gyerek lett volna, hanem mert az egypártrendszer államminisztere, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja nem illett a harcos ellenzéki imázshoz.

Nem Hajdúdorog szocialista polgármestere hiányzik valójában, hanem az a veszteség, amit az elmúlt bő két esztendőben a falkaforradalom címszava alatt zajlott ámokfutás során kiretusáltak az életünkből. A jogállam például, a demokratikus intézményrendszer, a kiszámítható gazdasági és jogi környezet. A jobb életbe vetett hit, a demokrácia. Kisatírozták a szolidaritást a társadalomból, emberek csoportjait uszították egymás ellen.

A hajdúdorogi polgármester nyilván túléli majd a túlbuzgó csinovnyik csínytevését. A képen szereplő gyerekek, a mesefesztivál főszereplői pedig kifejezetten gyarapodtak – ha mással nem, gazdagabbak lettek egy tapasztalattal. Előzetest kaptak abból, hogy erkölcstan címén milyen készségek elsajátítását várják el tőlük az országot ma irányító felnőttek.

És történelmet is tanultak persze, egy kiretusált ország újkori történetét.

Magyarország, 2012.

2014?

Most & Itt
2012.11.01 09:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.